Singleton renskav recept

Det finns bara positiva saker att säga om renkött

Här har vi alltså ett svenskproducerat kött från ett djur som fått gå utomhus hela året. Det är snålt på fett, vansinnigt smakrikt och det är hedervärt att stödja de som sliter för att vi ska ha fortsatt tillgång till en så ursvensk råvara.

Vi har som tradition att äta renskavsgryta varje gång vi är i stugan i Sälen och då blir det oftast Polaricas frysta renskav (som är gjord på ren från svenska och finska marker) men har man lite framförhållning kan man beställa exempelvis via den här firman i Kalix.

Själva grytan går verkligen på några minuter att svänga ihop och går att variera på mängder av sätt. Jag älskar att låta lingon och enbär bära smakerna av skog tillsammans med viltfond och torkade trattkantareller.

Vad dricker man då till? Jo, nu ska ni få höra något som jag anar kommer intressera en del själar – en whisky/lingon grogg. Det är något så vansinnigt enkelt och tro mig när jag säger det – som att transporteras upp till en renskötarkåta mitt uppe på fjället.

Tillvägagångssättet är enkelt: Ta ett rejält grogglas och häll i en liten näve lingon. Krossa dem lite lätt med en muddlare eller något annat tillhygge. Tillsätt lite, lite strösocker och rör om. Fyll upp med isbitar och häll därefter på Singleton Spey Cascade (går att beställa på Systembolaget). Rör om och servera. Det viktiga är att lingonen inte blir mos utan bara stöts lätt så de släpper ifrån sig lite av sin smak.

Tips:
– Vill du ha grytan lite sötare? Ha i en klick messmör.
– Servera med snabbinlagd gurka. Gott med lite syra till.
– Kokt potatis kan så klart bytas ut mot potatismos eller -puré.

 

Renskavsgryta
Tid: 15 minuter 
Mängd: 4 portioner

  1. Fräs renskavet i smör tills det är genomstekt. Förflytta till ett fat.
  2. Finhacka löken och stek den i smör tills den är söt, mjuk och glasig. Den ska inte få yta utan bara mjukas upp.
  3. Tillsätt renskavet, vispgrädde, mjölk, fond och soja. Koka upp.
  4. Låt småputtra några minuter.
  5. Tillsätt lingon, enbär och smulade trattkantareller (ett par matskedar smulade är lagom).
  6. Smaka av löpande.
  7. Sjud tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  8. Finhacka persiljan och strö över vid servering. Servera med exempelvis kokt potatis och rårörda lingon.

 

Disclaimer: Det här inlägget och receptet är framtaget på uppdrag av Singleton Spey Cascade. Jag får alltså betalt för att skriva det men innehållet är helt framtaget av mig. Om jag inte hade gillat produkten hade jag aldrig jobbat med den.