• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Renskavsgryta, värmande i vintermörkret

januari 19, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Singleton renskav recept

Det finns bara positiva saker att säga om renkött

Här har vi alltså ett svenskproducerat kött från ett djur som fått gå utomhus hela året. Det är snålt på fett, vansinnigt smakrikt och det är hedervärt att stödja de som sliter för att vi ska ha fortsatt tillgång till en så ursvensk råvara.

Vi har som tradition att äta renskavsgryta varje gång vi är i stugan i Sälen och då blir det oftast Polaricas frysta renskav (som är gjord på ren från svenska och finska marker) men har man lite framförhållning kan man beställa exempelvis via den här firman i Kalix.

Själva grytan går verkligen på några minuter att svänga ihop och går att variera på mängder av sätt. Jag älskar att låta lingon och enbär bära smakerna av skog tillsammans med viltfond och torkade trattkantareller.

Vad dricker man då till? Jo, nu ska ni få höra något som jag anar kommer intressera en del själar – en whisky/lingon grogg. Det är något så vansinnigt enkelt och tro mig när jag säger det – som att transporteras upp till en renskötarkåta mitt uppe på fjället.

Tillvägagångssättet är enkelt: Ta ett rejält grogglas och häll i en liten näve lingon. Krossa dem lite lätt med en muddlare eller något annat tillhygge. Tillsätt lite, lite strösocker och rör om. Fyll upp med isbitar och häll därefter på Singleton Spey Cascade (går att beställa på Systembolaget). Rör om och servera. Det viktiga är att lingonen inte blir mos utan bara stöts lätt så de släpper ifrån sig lite av sin smak.

Tips:
– Vill du ha grytan lite sötare? Ha i en klick messmör.
– Servera med snabbinlagd gurka. Gott med lite syra till.
– Kokt potatis kan så klart bytas ut mot potatismos eller -puré.

 

Renskavsgryta
Tid: 15 minuter 
Mängd: 4 portioner

  • 240 g renskav
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk koncentrerad viltfond
  • 2 tsk soja
  • 1/2 dl lingon
  • 2-3 enbär (kan uteslutas)
  • Torkade trattkantareller
  • Persilja
  • Salt & peppar
  1. Fräs renskavet i smör tills det är genomstekt. Förflytta till ett fat.
  2. Finhacka löken och stek den i smör tills den är söt, mjuk och glasig. Den ska inte få yta utan bara mjukas upp.
  3. Tillsätt renskavet, vispgrädde, mjölk, fond och soja. Koka upp.
  4. Låt småputtra några minuter.
  5. Tillsätt lingon, enbär och smulade trattkantareller (ett par matskedar smulade är lagom).
  6. Smaka av löpande.
  7. Sjud tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  8. Finhacka persiljan och strö över vid servering. Servera med exempelvis kokt potatis och rårörda lingon.

 

Disclaimer: Det här inlägget och receptet är framtaget på uppdrag av Singleton Spey Cascade. Jag får alltså betalt för att skriva det men innehållet är helt framtaget av mig. Om jag inte hade gillat produkten hade jag aldrig jobbat med den.

 

Filed Under: VIltkött Tagged With: gryta, lingon, recept, renskav, singleton

Previous Post: « Elektrisk rensning med tillhörande soppa
Next Post: 5 tips när du använder tomater »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme