Det är något med pasta och ost…

Mac and cheese är nästan lite förbjudet. En av hörnstenarna i amerikansk comfort food och i många svenska ögon höjden av onyttighet. Men i ärlighetens namn är det tusen gånger bättre än mycket annan skräpmat och framför allt mycket, mycket godare.

Jag älskar hela grejen med pasta som bakats i ugnen. Ibland får jag såna cravings efter makaronipudding att jag sen har det med som matlåda till kontoret oavbrutet i en veckas tid. Tröttnar inte. Det är så klart något skadat med det.

Mitt första möte med mac and cheese var tyvärr i formen av ett färdigt kit med amerikanska flaggan på. Smakade så klart som jag förtjänade. Slängde ut det och undrade vad det var med folk som åt eländet. Trist pasta och smakade ingen som helst ost.

För det är två oerhört viktiga detaljer att tänka på för att få det här att bli gott av episka mått: Vilken sorts pasta man väljer och vilken sorts ost man rör ner i såsen.

Jag kör helst med en variant av makaroner som är lite längre och mer som skruvar. Är utbudet begränsat går vanliga makaroner självklart utmärkt men undvik snabbvarianten eftersom de inte riktigt klarar värmen i ugnen. Tuggmotstånd är viktigt för helhetsupplevelsen varför man heller inte får koka dem mer än al dente. De ska alltså vara på gränsen till klara men inte klara när man häller av kokvattnet.

Osten är ett kapitel för sig. Jag har min heliga treenighet – parmesan, gruyere och cheddar. De ger massor av smak och matchar varandra perfekt. Men det är som vanligt helt individuellt. Somliga gillar mozzarella för man får lite mer trådar, somliga vill ha i lite Västerbottenost. Det är helt upp till var och en att ha i det man tycker passar!

Vissa menar att man inte ska ha i några andra saker än salt och peppar men jag tycker det ger lite extra skjuts med muskot och paprika. En annan sak att testa är att ha i lite dijonsenap eller senapspulver.

Toppingen består av ströbröd som man rört ner smält smör i. Detta blandas med ett par nävar ost och magi är garanterad. Krispigheten i toppingen är en bra kontrast till det mushiga under. Allra bäst blir det om man använder panko – det japanska ströbrödet som är lite mer som flingor.

Jag har gjort en film som visar hur man ska gå till väga för att lyckas:

 

Mac and cheese
Tid: 45 minuter 
Mängd: 4-8 portioner

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Koka makaronerna al dente. De ska ha ordentligt med tuggmotstånd kvar.
 3. Riv osten och blanda ihop den.
 4. Smält 50 g smör och blanda samman med ströbrödet i en skål. Tillsätt ett par nävar ost och rör ihop.
 5. Smält 100 g smör och ha i mjölet. Stek samman det lite. Just att mjölet steks lite gör att det får en angenämare smak.
 6. Tillsätt lite av mjölken och vispa ur alla klumpar. I två omgångar har man i resten av mjölken och vispar hela tiden. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det börjar koka.
 7. Sänk värmen och låt sjuda ett par minuter.
 8. Ha i muskot, peppar, paprika, lite salt och osten. Rör till en helt slät sås. Smaka av. Behövs det lite mer salt?
 9. Fyll en ugnsfast form med makaroner och häll på såsen. Rör om lite så all pasta täcks med sås.
 10. Fördela ströbrödsblandningen ovanpå.
 11. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills den fått ordentligt med färg. Servera direkt.