• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Semmelwrap – så gör du din egen

februari 13, 2015 by Johan Hedberg 1 Comment

Wrapsemla semmelwrap recept

 

Snacka om att wrapsemlan stal showen.

Ibland kommer det nyheter på matfronten som känns smått revolutionerande. För ett tag sen gick halva världen i spinn över Cronuts vilket till stor del berodde på det genialt enkla i att kombinera två populära produkter i en – donut och croissant.

När Mattias Ljungberg på Tössebageriet kläckte semmelwrappen triggades vi på samma sätt. Att göra om vår nationalklenod kräver så klart en hel del mod men när man gör det med sån värdighet som Ljungberg uppvisade var det få som provocerades. Visst, några insändarskribenter fick skäl att greppa pennan men samtidigt ringlade sig köerna utanför konditoriet allt längre bort på gatan för var dag som gick.

Ljungberg hade även den trevliga inställningen att dela med sig av receptet och tips till alla som ville veta. Det gjorde att wrapsemlan snabbt spreds över landet och varenda tidning av rang skrev om fenomenet.

Jag älskar semlor och förra året ägnade jag alldeles för mycket tid åt att ta fram ett recept som jag tyckte motsvarade det man får på ett bra konditori. Mitt recept på luftiga semlor hittar du här.

När vi nu har fettisdagen runt hörnet kändes det självklart att även skriva ner ett recept på wrapsemlor. Kortfattat är det samma recept som till semlorna men med skillnaden att man kavlar ut dem till tunna kakor och sen gräddar väldigt hastigt i ugnen.

Lite av hemligheten ligger just i att inte grädda dem för länge för då blir de hårda och svåra att böja. Semlor ska generellt inte gräddas så länge som folk tror. Risken är annars överhängande att de blir torra vilket är helt värdelöst. Bara för att jag skriver cirka 3 minuter så betyder inte det att det är rätt med din ugn. På den lilla tid det tar att få dem klara hinner mycket hända på extra 20 sekunder så håll ögonen på dem!

Jag har använt iSi-sifoner i flera år och ett av skälen är att den klarar både varmt och kallt innehåll. Jag och min dåvarande kollega köpte var sin och sen nördade vi loss totalt på mousser, sabayonnes, espumas och jag vet inte vad. Det finns så oerhört mycket bra man kan göra med en sifon!

Mina vänner på KitchenTime (jag vet att det låter klyschigt men har känt dem länge och som Uppsalabor värnar vi om varandra) har fixat ett gäng bra erbjudanden för semmelbakandet och lägre priser på en iSi än deras kommer du ha svårt att hitta. Gå hit för kampanjen och gå hit för att hitta dem på Facebook.

Jo, just det ja, jag gjorde en film som visar hur man gör

 

Semmelwrap
Tid: 6 timmar 
Mängd: 8 st

Fördeg

  • 20 g jäst
  • 250 g (2 1/2 dl) mjölk
  • 300 g  (5 dl)vetemjöl special
  • 13 g (1 msk) strösocker

Huvuddeg

  • 210 g (3 1/2 dl) vetemjöl special
  • 1 medelstort ägg
  • 1 g (1 krm) salt
  • 8 g (ca 1 msk) nymortlad kardemumma
  • 100 g rumstempererat smör
  • 100 g strösocker

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 100 g (1 dl) mjölk
  • 25 g skållad mandel
  • 500 g mandelmassa
  • 2 g (1 tsk) nymortlad kardemumma
  • 2.5 dl vispgrädde
  1. Lös jästen i mjölk som inte är kylskåpskall men absolut inte behöver värmas upp.
  2. Häll vätskan i en hushållsassistent och tillsätt mjöl och socker.
  3. Kör på låg hastighet cirka 5 minuter tills degen blir lite seg.
  4. Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek. Tar cirka 2 timmar.
  5. Tillsätt ingredienserna för huvuddegen och kör 5-6 minuter till en slät och spänstig deg.
  6. På med plasten igen och låt jäsa till dubbel storlek. Räkna med runt 2 timmar.
  7. Gör fyllningen genom att dela vaniljstången, skrapa ur den och ha ner skrapet i mjölken. Värm upp mjölken tills den sjuder (enklast är att hälla den i en kopp och köra i micron).
  8. Riv ner mandeln i en bunke. Tillsätt vaniljmjölken, mandelmassa och kardemumma. Arbeta till slät massa, lämpligen med handen.
  9. Dela degen i 7-8 bitar. Rulla till bollar och tryck till med handen så de liknar puckar. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 240 grader och sätt in en ugnsfast form eller kastrull med vatten i botten av ugnen. Fukten är A och O för att
  11. Kavla ut till cirka 20 cm i diameter och 2 mm tjocklek. Grädda direkt! Lägg dem på en plåt och låt stå inne i ugnen cirka 3 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på en bakduk för att behålla fukten.
  13. Fyll upp en 5 dl iSi-sifon med 2.5 dl vispgrädde. Ladda med en patron. Skaka och ställ in i kylen. Den klarar sig cirka en vecka.
  14. Bred mandelmassa på semlan och spritsa på grädde. Vik ihop och ät!

 

Disclaimer: Jag har fått ekonomisk ersättning av iSi för det här inlägget men herregud, det var liksom på tiden efter att jag handlat sifoner till fullpris i flera år.

Filed Under: Desserter, Finfika Tagged With: recept, semlor, semmelwrap, wrapsemla

Previous Post: « Mac and cheese – ultimat comfort food
Next Post: Svårt att hitta ett recept? Använd sökfunktionen! »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme