Wrapsemla semmelwrap recept

 

Snacka om att wrapsemlan stal showen.

Ibland kommer det nyheter på matfronten som känns smått revolutionerande. För ett tag sen gick halva världen i spinn över Cronuts vilket till stor del berodde på det genialt enkla i att kombinera två populära produkter i en – donut och croissant.

När Mattias Ljungberg på Tössebageriet kläckte semmelwrappen triggades vi på samma sätt. Att göra om vår nationalklenod kräver så klart en hel del mod men när man gör det med sån värdighet som Ljungberg uppvisade var det få som provocerades. Visst, några insändarskribenter fick skäl att greppa pennan men samtidigt ringlade sig köerna utanför konditoriet allt längre bort på gatan för var dag som gick.

Ljungberg hade även den trevliga inställningen att dela med sig av receptet och tips till alla som ville veta. Det gjorde att wrapsemlan snabbt spreds över landet och varenda tidning av rang skrev om fenomenet.

Jag älskar semlor och förra året ägnade jag alldeles för mycket tid åt att ta fram ett recept som jag tyckte motsvarade det man får på ett bra konditori. Mitt recept på luftiga semlor hittar du här.

När vi nu har fettisdagen runt hörnet kändes det självklart att även skriva ner ett recept på wrapsemlor. Kortfattat är det samma recept som till semlorna men med skillnaden att man kavlar ut dem till tunna kakor och sen gräddar väldigt hastigt i ugnen.

Lite av hemligheten ligger just i att inte grädda dem för länge för då blir de hårda och svåra att böja. Semlor ska generellt inte gräddas så länge som folk tror. Risken är annars överhängande att de blir torra vilket är helt värdelöst. Bara för att jag skriver cirka 3 minuter så betyder inte det att det är rätt med din ugn. På den lilla tid det tar att få dem klara hinner mycket hända på extra 20 sekunder så håll ögonen på dem!

Jag har använt iSi-sifoner i flera år och ett av skälen är att den klarar både varmt och kallt innehåll. Jag och min dåvarande kollega köpte var sin och sen nördade vi loss totalt på mousser, sabayonnes, espumas och jag vet inte vad. Det finns så oerhört mycket bra man kan göra med en sifon!

Mina vänner på KitchenTime (jag vet att det låter klyschigt men har känt dem länge och som Uppsalabor värnar vi om varandra) har fixat ett gäng bra erbjudanden för semmelbakandet och lägre priser på en iSi än deras kommer du ha svårt att hitta. Gå hit för kampanjen och gå hit för att hitta dem på Facebook.

Jo, just det ja, jag gjorde en film som visar hur man gör

 

Semmelwrap
Tid: 6 timmar 
Mängd: 8 st

Fördeg

Huvuddeg

Fyllning

 1. Lös jästen i mjölk som inte är kylskåpskall men absolut inte behöver värmas upp.
 2. Häll vätskan i en hushållsassistent och tillsätt mjöl och socker.
 3. Kör på låg hastighet cirka 5 minuter tills degen blir lite seg.
 4. Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek. Tar cirka 2 timmar.
 5. Tillsätt ingredienserna för huvuddegen och kör 5-6 minuter till en slät och spänstig deg.
 6. På med plasten igen och låt jäsa till dubbel storlek. Räkna med runt 2 timmar.
 7. Gör fyllningen genom att dela vaniljstången, skrapa ur den och ha ner skrapet i mjölken. Värm upp mjölken tills den sjuder (enklast är att hälla den i en kopp och köra i micron).
 8. Riv ner mandeln i en bunke. Tillsätt vaniljmjölken, mandelmassa och kardemumma. Arbeta till slät massa, lämpligen med handen.
 9. Dela degen i 7-8 bitar. Rulla till bollar och tryck till med handen så de liknar puckar. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
 10. Sätt ugnen på 240 grader och sätt in en ugnsfast form eller kastrull med vatten i botten av ugnen. Fukten är A och O för att
 11. Kavla ut till cirka 20 cm i diameter och 2 mm tjocklek. Grädda direkt! Lägg dem på en plåt och låt stå inne i ugnen cirka 3 minuter.
 12. Ta ut och låt svalna på en bakduk för att behålla fukten.
 13. Fyll upp en 5 dl iSi-sifon med 2.5 dl vispgrädde. Ladda med en patron. Skaka och ställ in i kylen. Den klarar sig cirka en vecka.
 14. Bred mandelmassa på semlan och spritsa på grädde. Vik ihop och ät!

 

Disclaimer: Jag har fått ekonomisk ersättning av iSi för det här inlägget men herregud, det var liksom på tiden efter att jag handlat sifoner till fullpris i flera år.