Det här är en typisk sån sak som jag vill ha minst en gång per vecka under sommaren.
Och ja, jag gör den med tomater i. Klassisk fransk potatissallad har inte några tomater i sig men jag tycker de gör det så vansinnigt gott att jag inte kan låta bli. Självklart är det helt upp till dig hur du vill ha den.
Förhållandet mellan senap, vinäger och olja är även det högst personligt. Det här är så jag gillar den, men testa dig fram till vad som får dina smaklökar att jubla.
Lite variation skadar inte heller. Testa att använda en rödvinsvinäger istället för vit motsvarighet.
Föredrar du olivolja istället för rapsolja? Ta då det! Fransmännen använder det och de har bevisligen god smak. Personligen tycker jag en lagom nötig svensk rapsolja passar allra bäst, men det är å andra sidan bara jag 🙂
I mitt tycker smakar den allra bäst när den fått stå ett par timmar så potatisen sugit åt sig av dressingen.
Klarar sig minst ett par dagar i kylen.
Titta först på filmen jag gjorde med receptet:
Fransk potatissallad
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 0.5 dl rapsolja
- 0.5 kg kokt färskpotatis (och fortfarande varm)
- 10 små tomater av varierad färg och form
- 1 finstrimlad rödlök
- 0.5 dl kapris
- Salt & peppar
- Blanda senap och vinäger i en liten skål.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle och rör samtidigt med en sked eller visp. Inte lika känsligt som när man gör en bearnaise men rör ändå hela tiden.
- Dela potatisen och lägg i en skål. Ringla över dressingen och vänd runt allt.
- Skär tomaterna i halvor eller klyftor och lägg den, lök och kapris i skålen. Vänd runt allt.
- Smaka av med salt och peppar.