• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Fransk potatissallad – recept på sommarklassiker

juni 22, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Det här är en typisk sån sak som jag vill ha minst en gång per vecka under sommaren.

Och ja, jag gör den med tomater i. Klassisk fransk potatissallad har inte några tomater i sig men jag tycker de gör det så vansinnigt gott att jag inte kan låta bli. Självklart är det helt upp till dig hur du vill ha den.

Förhållandet mellan senap, vinäger och olja är även det högst personligt. Det här är så jag gillar den, men testa dig fram till vad som får dina smaklökar att jubla.

Lite variation skadar inte heller. Testa att använda en rödvinsvinäger istället för vit motsvarighet.

Föredrar du olivolja istället för rapsolja? Ta då det! Fransmännen använder det och de har bevisligen god smak. Personligen tycker jag en lagom nötig svensk rapsolja passar allra bäst, men det är å andra sidan bara jag 🙂

I mitt tycker smakar den allra bäst när den fått stå ett par timmar så potatisen sugit åt sig av dressingen.

Klarar sig minst ett par dagar i kylen.

Titta först på filmen jag gjorde med receptet:

Fransk potatissallad
Tid: 30 minuter  
Mängd: 4 portioner

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl rapsolja
  • 0.5 kg kokt färskpotatis (och fortfarande varm)
  • 10 små tomater av varierad färg och form
  • 1 finstrimlad rödlök
  • 0.5 dl kapris
  • Salt & peppar
  1. Blanda senap och vinäger i en liten skål.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle och rör samtidigt med en sked eller visp. Inte lika känsligt som när man gör en bearnaise men rör ändå hela tiden.
  3. Dela potatisen och lägg i en skål. Ringla över dressingen och vänd runt allt.
  4. Skär tomaterna i halvor eller klyftor och lägg den, lök och kapris i skålen. Vänd runt allt.
  5. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Filed Under: Grilla Tagged With: grilla, midsommar, recept

Previous Post: « Vilken kol ska man använda till grillen?
Next Post: Kefir och annan superfood till frukost »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme