Ett superfood möter några andra

Min passion för kefir har förmodligen varit svår att undvika. Faktum är att jag numera äter det varenda morgon i en oändlig massa kombinationer.

Vi gick ju tidigare igenom hur man gör hemgjord kefir och jag vet att jag gett tips på frukostar med kefir men nu ska vi för att använda en sliten klyscha – lägg i en växel till.

Kefir benämns ofta som ett superfood. Varför inte kombinera det med andra nyttighetsfyrverkerier för att ge kroppen den start på dagen som den verkligen förtjänar?

Jag brukar tänka så här:
– Kefir är syrlig, krämig och mild. Då behöver man komplettera med texturer och sötma för att få variationer.

Här är några varianter på superfoodfrukostar som jag brukar äta. Självklart går de att variera precis som man själv önskar. Se det mer som inspiration än lagbok.

1. En tallrik kefir som toppas med färska körsbär, hasselnötter, chiafrön och äppelbitar.
Körsbär är inte bara goda, de är även lagom söta för frukosten och packade med nyttigheter som C-vitamin och antioxidanter bara för att nämna ett par. Hasselnötter mättar och är rika på vitaminer, nyttiga fetter och mineraler. Chiafrön är en suverän källa till Omega-3 och fullpackade med fibrer. Äpplen är så oerhört nyttigt men framför allt mättar det bra och ger tuggmotstånd.
Tillsammans skapar de en söt men frisk frukost med krispighet. Den känns fräsch samtidigt som den smakar gott på riktigt.

2. En tallrik kefir med hallon, blåbär, pumpakärnor, bitar av grovt hårt bröd och linfrön.
Svensk sommarsuperfrukost! Hallon och blåbär smakar kalasbra tillsammans med kefiren och är fulla med nyttigheter från den svenska naturen. Se till att köpa just de svenska blåbären som är betydligt rikare på antioxidanter än de stora amerikanska blåbären. Pumpakärnorna är rika på zink, magnesium, järn och mycket annat. Tacksamma för att de ger lite crunch och tuggmotstånd.
Hårt bröd kommer i en uppsjö av varianter. Jag älskar andra sorteringsbröd som vi brukar köpa när vi passerar Leksand på vägen till Sälen. Just när det är lite bränt får det en smak som passar så oerhört bra till kefir.
På toppen lite hela linfrön eftersom de är så bra för magen och tarmsystemet. Ska man ta det ännu lite längre blandar man 1/2 msk linfrön med 1 dl kefir på kvällen innan man ska äta det så linfröna hinner utveckla ett gelélager runt sig. Den gelén är så oerhört nyttig.

Att variera frukostarna ovan går ju att göra i all oändlighet. Kolla vad det finns för bär i skogen, för nyplockad frukt i butiken och peta ner det just du gillar.
Ett annat riktigt trevligt exempel är bitar av söt melon (cantaloupe är klockrent!), nektarin som fått mogna helt och så en näve nötter över dem. Ja, du förstår själv. Friskheten hos kefiren gör att smaken i frukt och bär verkligen får spelrum.

Frukost är inte bara starten på en bra dag, det är också dagens första möjlighet att äta riktigt gott. Se till att göra det bästa av den.

Valio, som gör en grymt god kefir i lite större skala än jag gör, frågade mig om jag ville ta fram lite recept och idéer kring produkten och det här är tredje inlägget i den serien.

Jag har fått betalt för att skriva de här inläggen, men om jag inte hade utvecklat nån form av djupare kärlek till mina gryn och det de producerar hade jag så klart tackat nej.