• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kefir och annan superfood till frukost

juli 8, 2015 by Johan Hedberg 1 Comment

Ett superfood möter några andra

Min passion för kefir har förmodligen varit svår att undvika. Faktum är att jag numera äter det varenda morgon i en oändlig massa kombinationer.

Vi gick ju tidigare igenom hur man gör hemgjord kefir och jag vet att jag gett tips på frukostar med kefir men nu ska vi för att använda en sliten klyscha – lägg i en växel till.

Kefir benämns ofta som ett superfood. Varför inte kombinera det med andra nyttighetsfyrverkerier för att ge kroppen den start på dagen som den verkligen förtjänar?

Jag brukar tänka så här:
– Kefir är syrlig, krämig och mild. Då behöver man komplettera med texturer och sötma för att få variationer.

Här är några varianter på superfoodfrukostar som jag brukar äta. Självklart går de att variera precis som man själv önskar. Se det mer som inspiration än lagbok.

1. En tallrik kefir som toppas med färska körsbär, hasselnötter, chiafrön och äppelbitar.
Körsbär är inte bara goda, de är även lagom söta för frukosten och packade med nyttigheter som C-vitamin och antioxidanter bara för att nämna ett par. Hasselnötter mättar och är rika på vitaminer, nyttiga fetter och mineraler. Chiafrön är en suverän källa till Omega-3 och fullpackade med fibrer. Äpplen är så oerhört nyttigt men framför allt mättar det bra och ger tuggmotstånd.
Tillsammans skapar de en söt men frisk frukost med krispighet. Den känns fräsch samtidigt som den smakar gott på riktigt.

2. En tallrik kefir med hallon, blåbär, pumpakärnor, bitar av grovt hårt bröd och linfrön.
Svensk sommarsuperfrukost! Hallon och blåbär smakar kalasbra tillsammans med kefiren och är fulla med nyttigheter från den svenska naturen. Se till att köpa just de svenska blåbären som är betydligt rikare på antioxidanter än de stora amerikanska blåbären. Pumpakärnorna är rika på zink, magnesium, järn och mycket annat. Tacksamma för att de ger lite crunch och tuggmotstånd.
Hårt bröd kommer i en uppsjö av varianter. Jag älskar andra sorteringsbröd som vi brukar köpa när vi passerar Leksand på vägen till Sälen. Just när det är lite bränt får det en smak som passar så oerhört bra till kefir.
På toppen lite hela linfrön eftersom de är så bra för magen och tarmsystemet. Ska man ta det ännu lite längre blandar man 1/2 msk linfrön med 1 dl kefir på kvällen innan man ska äta det så linfröna hinner utveckla ett gelélager runt sig. Den gelén är så oerhört nyttig.

Att variera frukostarna ovan går ju att göra i all oändlighet. Kolla vad det finns för bär i skogen, för nyplockad frukt i butiken och peta ner det just du gillar.
Ett annat riktigt trevligt exempel är bitar av söt melon (cantaloupe är klockrent!), nektarin som fått mogna helt och så en näve nötter över dem. Ja, du förstår själv. Friskheten hos kefiren gör att smaken i frukt och bär verkligen får spelrum.

Frukost är inte bara starten på en bra dag, det är också dagens första möjlighet att äta riktigt gott. Se till att göra det bästa av den.

Valio, som gör en grymt god kefir i lite större skala än jag gör, frågade mig om jag ville ta fram lite recept och idéer kring produkten och det här är tredje inlägget i den serien.

Jag har fått betalt för att skriva de här inläggen, men om jag inte hade utvecklat nån form av djupare kärlek till mina gryn och det de producerar hade jag så klart tackat nej.

 

Filed Under: Frukost, Superfood Tagged With: frukost, kefir, superfood

Previous Post: « Fransk potatissallad – recept på sommarklassiker
Next Post: Recept på Daiquiri och Raspberry Daiquiri »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme