Gott, snabbt och nyttigt – då är det svårt att inte bli helt såld

Jag har ju blivit lite av en kefirnörd i år. Om det är lockelsen att bli riktigt gammal eller bara det faktum att det är så fascinerande gott låter jag vara osagt. Oavsett vilket så står jag där med mina gryn varje dag och behandlar dem mer varsamt än den mest luriga surdeg.

Inte för att de kräver det. Maken till förlåtande och tacksam sak att göra själv har jag inte sett maken till. Skrev ett långt inlägg om hur man gör egen kefir. Läs det.

Men använder jag då kefiren till? Huvudsakligen till frukost eller som mellanmål. Nu är jag inte någon fantastiskt engagerad mellanmålsätare i vanliga fall men eftersom jag är pappaledig stora delar av veckan faller det sig naturligt.

Den ettåriga dottern har förstår redan iklätts försökskaninsdräkten och fått smaka olika kombinationer. Inte förvånad att hon gillar det, men samtidigt blir man ju lite stolt. Pappas hemgjorda kefir. Jojomensan!

Om det nu är så att man inte vill göra egen kefir kan man så klart köpa den i butik. Den är minst lika nyttig, beroendeframkallande god och numera en del av standardutbudet.

Ska vi ta det i nån form av kronologisk ordning och börja med frukosten?

– Kefir med bär.
Kommer jag ihåg på kvällen så häller jag ner lite frysta hallon, blåbär, björnbär, svarta vinbär och körsbär i en skål och ställer i kylen. Om något på listan är slut är inte det hela världen. Ibland kör jag bara hallon och blåbär. Glömmer jag bort det på kvällen kan man micra dem lite försiktigt på morgonen. Häll kefir i en skål och tillsätt bären.
Overkill mode: Komplettera med lite solrosfrön. Bra tuggmotstånd och nyttigt.

– Chiapudding med kefir
Titta inte på mig så där. Chiapudding är grymt gott om man gör den på rätt sätt. Jag tar ett stort glas (vill man göra det Instagram-mässigt så tar man så klart en glasburk med lock), häller i 2 dl kefir, 0.5 msk chiafrön och 3-4 msk havregryn. Rör om och har därefter i lite bär, en gnutta honung, kanske lite mango, jordgubbar, banan. Ja, ni fattar. Täck med plastfolie eller sätt på locket och ställ in i kylen över natten. På morgon tar man fram den och njuter av en snabb och samtidigt förbaskat god frukost. Sa jag att den är hälsosam?

– Räddningsfrukosten
De där gångerna man tänkte göra en chiapudding men glömde. Sluta gräma dig och gör en snabbversion istället. Ner med kefir, lite chiafrön, lite havregryn i en skål och rör om. Ta en dusch. Skiva ner en banan. Ät. Ägna resten av dagen åt att hantera den där goa känslan som infinner sig när man ätit en frukost värdig Gunde Svan men med smak av Grand Hôtel.

– Frukost för sexåringen
Ju förr man accepterar det, desto lättare blir livet – sexåringar har inte samma pragmatiska syn på frukost som du har. Våra föräldrar ville vi skulle äta en sak, vi ville ha en annan. Våra barn är likadana. Våga kompromissa. Tycker de att kefir är för syrligt så är mitt tips att ha i lite jordgubbssylt eller äppelmos (äpplen och kefir är en så oerhört bra kombo!). Tillsätt lite cornflakes eller en müsli som barnet fått välja, inte du. Luta dig tillbaka och förundras över hur bra frukost ditt barn äter.

– Kefirsmoothie!
Jag har ibland funderat på om jag inte skulle kunna leva resten av mitt liv på smoothies. Mättande, gott och lite roligt. Färger som piggar upp vilken grå höstmorgon som helst eller som matchar gräsmattan man kan lägga sig på under sommarmånaderna. Jag skippar yoghurten och kör med kefir istället. Kolla mitt inlägg om 10 nyttiga smoothies och testa själv. 

– Pick me up-frukosten
Vi behöver inte diskutera vad som hände kvällen innan. Det enda viktiga är nuet och trötthet kombinerat med tungt huvud. Entré fräschörens konung – en skål kefir som man river ner lite citronzest (alltså det allra yttersta skalet). Ringla över lite flytande honung. Ät med varsam hand. Snällt för magen, fräschar upp munnen och sockret får igång dig. Drick mycket vatten till.

Men sen då, vad kan man göra för schyssta mellanmål?

– Färskost med kefir
Sätt en silduk i ett durkslag med en bunke under. Häll i minst en liter kefir. Ställ in i kylen runt 24 timmar. Kvar har du en färskost. Smaksätt med exempelvis vitlök, rosépeppar, basilika, pepparrot eller något annat gott. Bred på en smörgås. Magiskt!

– Avokado-spread
Mixa en avokado med en nypa rödlök och ett par nypor koriander. Ha i en liten bit chili (eller skippa det om du inte vill ha någon hetta). Pressa i en klyfta lime eller två. Tillsätt ett par deciliter kefir. Mixa slätt. Smaka av med salt. Ha till en smörgås eller använd som dip. Har du kvar tortillabröd i frysen från förra veckans tacofredag värmer du upp dem och brer på spread.

– Kefirkeso
Värm 1 liter mjölk till cirka 60 grader. Rör ner ett par deciliter kefir. Rör sakta så tills du ser att det bildas klumpar. Låt stå ett par minuter. Fiska upp klumparna med en hålslev och häll i en silduk. Låt rinna av. Klart! Ät med lite färsk frukt. Fantastiskt gott.

Mitt nästa projekt tror jag blir att syra grädde med kefir och göra smör på, men mer om det lite längre fram.

Sugen på att läsa mer om kefir? Låt mig rekommendera det här forskningsprojektet kring kefir och antioxidanter.

Valio, som gör en grymt god kefir i lite större skala än jag gör, frågade mig om jag ville ta fram lite recept och idéer kring produkten och det här är andra inlägget i den serien.

Jag har fått betalt för att skriva de här inläggen, men om jag inte hade utvecklat nån form av djupare kärlek till mina gryn och det de producerar hade jag så klart tackat nej.