• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Modern take på smörgåstårtor

augusti 18, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

En klassiker på nytt sätt

Pågen hörde av sig och undrade om jag ville ta fram ett par modernare varianter av smörgåstårta. Var inte direkt svårövertalad eftersom jag så länge jag kan minnas älskat det.

Smörgåstårta är oftast god men ibland kan det bli lite väl mycket allsköns blandning. Den kan också vara lite för tung och ha en kopiös mängd kött i och på sig. Känns inte helt modernt.

Hummus är gott och förhållandevis nyttigt. Ugnsbakad rotselleri är något man borde jag betydligt mycket mer (jag fick det första gången hos Mathias Dahlgren och blev helt kär i det). Här pratar vi billiga råvaror som är bra för kroppen och går snabbt att tillreda. Kan det bli bättre?

Revbensspjällen kan man byta ut mot pulled pork eller något annat kött man fått över från grillkvällen. En perfekt smörgåstårta till sensommarens rester.

Kolla den här filmen så ser du hur jag gör:

 

Smörgåstårta med hummus och kräm på ugnsbakad rotselleri och fetaost

Tid: 2 timmar + 30 minuter
Antal portioner: 4

  • 12 skivor Pågen Matilda Surdeg
  • 1 burk hummus (eller hemgjord)
  • 1 roselleri
  • 150 g feta
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter – spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Persilja
  • Stor kapris
  • Tomater
  • Salt & peppar
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Lägg rotsellerin på en plåt och sätt in i mitten av ugnen. Ugnsbaka i cirka 2 timmar tills den har mjuknat rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund.
  3. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter.
  4. Lägg ett rikligt lager hummus på 4 av skivorna. Toppa med örter.
  5. Placera en skiva bröd ovanpå örterna och tryck till lite försiktigt.
  6. Mosa rotsellerin och blanda med fetaosten och 1 dl crème fraiche till en grov kräm. Smaka av med salt och peppar. Bred på rikligt ovanpå översta brödlagret. Avsluta med en tredje brödskiva.
  7. Vispa samman 1 dl crème fraiche och 1 dl creame cheese. Bred ett lager utanpå smörgåstårtan.
  8. Finhacka persiljan och strö runt på nedre kanten.
  9. Toppa med skivad tomat och kapris.

 

Smörgåstårta med revbensspjäll

Tid: 30 minuter
Antal portioner: 4

  • 12 skivor Pågen Matilda Surdeg
  • 4 grillade revbensspjäll eller pulled pork
  • 1/2 + 1 dl majonnäs
  • 1 västeråsgurka (eller motsvarande mängd inlagd smörgåsgurka)
  • 1 dl ättika (16%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 salladslök
  • 1 msk + 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk worchestershiresås
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter – spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Färska kryddörter (gärna salvia, basilika, timjan)
  • 1 rödlök
  • Salt & peppar
  1. Skiva gurkan tunt.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna en aning och slå det över gurkan. Låt stå och dra någon timme.
  3. Skär av köttet från revbensspjällen och finfördela det med en gaffel. Blanda med 1/2 dl majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  4. Finhacka gurka och salladslök och blanda med 1 dl majonnäs, 1 msk crème fraiche och worchestershiresåsen.
  5. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter.
  6. Lägg på ett frikostigt lager med köttröran på 4 brödskivor. Toppa med blandade örter.
  7. Lägg på ett lager bröd och tryck till lite lätt.
  8. Bred ut gurkröran på översta lagret och toppa med ett sista lager bröd.
  9. Vispa samman 1 dl crème fraiche och cream cheese. Bred ett tunt lager runt om och ovanpå tårtorna.
  10. Garnera med finhackade örter, en klick kött och lite rödlök.

 

Filed Under: Middagstips Tagged With: Bröd, pågen, recept, smörgåstårta

Previous Post: « Recept på Daiquiri och Raspberry Daiquiri
Next Post: Rödvins- och chokladkaka med timjansgrädde »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme