• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Att laga lax sous vide

januari 8, 2016 by Johan Hedberg 16 Comments

Aldrig mera torr fisk!

Det finns så oerhört mycket att säga om sous vide. Löpande framöver kommer jag att skriva om det och förhoppningsvis blir både ni och jag klokare.

Kortfattat kan man säga att det handlar om att man lägger råvaror i en påse, vakuumförsluter den och lägger ner den i ett vattenbad. Vattnet får en exakt temperatur tack vare att man cirkulerar det genom ett element. En så kallad sous vide cirkulator.

De finns i en uppsjö av varianter och i alla prisklasser. Jag har själv två stycken

Sansaire Sous Vide Cirkulator. Riktigt bra instegsmodell.
Pris: 1.995:-
Köp den här: https://bit.ly/1RxR1RB

Vac-Star SousVideChef II. Den maskin jag har för lite hårdare jobb och som kommer vara med mig många år. En restaurangmaskin mer eller mindre.
Pris: 5.750:-
Köp den här: https://bit.ly/1NY8xt6

Vakuumpackaren jag använder (min modell har några år på nacken)
OBH Nordica Vakuumförpackare Chef 7945.
Pris: 1.349:-
Köp den här: https://bit.ly/1IUpVTA

Fördelen med vatten är att det leder värme bättre än luft.

Genom att tillaga maten i en exakt temperatur blir den aldrig torr eftersom maten aldrig överskrider den perfekta temperaturen.

Laxen i det här fallet kör jag på 52 grader. Om den ligger i vattnet 25 eller 45 minuter spelar ingen roll. Den blir aldrig varmare än 52 grader och därför perfekt oavsett när man tar upp den.
Kött kan ligga i betydligt längre än fisk eftersom det tar längre tid för det att brytas ner. Fisk som ligger för länge tappar allt tuggmotstånd och därför är det inte att rekommendera.

Man kan så klart ha i massor med godsaker i paketet tillsammans med sin lax, men om man vill ha den lite mer neutral i smaken, för att få fram alla de riktigt goda naturliga smakerna av fisken så är det här två bra varianter.

När det kommer till den med vitt vin är min rekommendation att antingen använda alkoholfritt vin eller så kokar man upp vinet, låter det svalna och använder det därefter så alkoholen till största del har avlägsnats.

Här är en film som visar hur jag gör:

Räkna med fler sous vide recept inom kort och skriv gärna en kommentar om du har några bra tips på ämnet!

Filed Under: Fisk, Sous vide Tagged With: lax, recept, sous vide

Previous Post: « Test av färdig bearnaisesås
Next Post: Ulrika Davidssons ”ABnoll-metoden” är kvacksalveri »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme