Jordgubbsmousse recept

Bra när det ska bjudas en massa folk på efterrätt

Jag tror inte det bara är jag som gärna inleder semestern med att se så få människor som möjligt och efter en veckas eremitliv övergå till att planera den första stora middagen med så många gäster som möjligt. Eller i alla fall ett par stycken.
Grill av olika slag som följs upp med en god efterrätt och ju mer man kan förbereda kvällen innan desto bättre. Hur mycket jag än hatar att fara fram och tillbaka mellan grill / kök / gäster / skafferi medan alla andra står med en öl i handen blir det samma visa varje gång. Tror jag är själva sinnebilden för hispig värd.

Alltså, planering är nyckeln till framgång (funderar på att köpa boken Sommarfester som kanske kan hjälpa mig att bli lite mindre nervvrak) och då är den här moussen perfekt eftersom man inte bara kan man förbereda kvällen innan – man ska. Köp gärna små engångsformar och fyll moussen i. Ser både trevligt ut och sparar en massa disktid.

Jordgubbsmousse med jordgubbscoulis

Tid: Fyrtiofem minuters jobb och minst fyra timmars vilande i kylen

  1. Gör vaniljkrämen och ställ in i kylen så den blir helt genomkall.
  2. Skär jordgubbarna i mindre bitar, lägg i en kastrull och häll över 120 g av sockret.
  3. Värm upp på medelvärme, rör om ibland och låt koka upp.
  4. Koka försiktigt runt 10 minuter tills alla bitar börjat sönderdelas. Mosa dem vartefter med en träsked.
  5. Förflytta till en mixer (eller om du är modig – ta fram stavmixern) och gör till slät puré.
  6. Häll puréen genom en sil så att alla kärnorna avlägsnas.
  7. Pressa i citronjuicen i coulisen (alltså saften som blir kvar när purén passerat silen), rör om och ställ in i kylen så även den svalnar helt.
  8. Vispa grädden tills den blir fast, men inte gränsar till smör. Vänd därefter ner den i vaniljkrämen.
  9. Placera äggvitorna i en skål, vispa dem till ett hårt skum och pudra därefter över sockret medan vispandet fortsätter. När allt sockret är löst i äggvitan har skummet nästan blivit lite segt och man kan inte längre se några stora luftbubblor.
  10. Vänd ner även äggvitan i grädden. Använd en slickpott och vispa inte ner det utan vänd med bestämda men varsamma rörelser.
  11. Ha slutligen i två tredjedelar av jordgubbscoulisen (vänd ner, vispa inte, var försiktig och överarbeta inte).
  12. Häll upp i små glas eller skålar och ställ in i kylen för att stelna.
  13. Skeda över den återstående coulisen innan servering, toppa med några bitar jordgubbe och kanske ett par blommor.