Madeleines är njutningsfull enkelhet personifierad
Madeleines kan låta som ett avancerat bakverk men jag tror att det som håller många tillbaka från att prova är det faktum att man behöver en speciell plåt för att få till formen på dem. En engångsinvestering på 200 riksdaler som håller hela livet kan ju inte få vara det som hindrar dig från att testa de här ljuvliga små skönheterna, eller hur?
Bör ätas direkt. Funkar dagen efter men har helt klart tappat mycket av sin charm då. Förbered smeten på morgonen om du ska ha ett kalas på kvällen. Lägg den i en spritspåse och ett par timmar innan servering så bakar du dem.
Madeleines
Tid: Runt 30 min arbete, cirka 25 minuters gräddning
- 170 g smör (inte margarin, smör)
- 110 g vetemjöl
- 4 stora ägg
- En nypa salt
- 140 g strösocker
- Rivet skal från 1 stor citron (bara yttersta skalet)
- 1 tsk vanilj (inte vaniljsocker, vanilj)
- Lite florsocker för garnering
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och bryn det. Det ska bli brunt, men får inte brännas vid. När man känner en nötig doft sprida sig är den klar. Ta av och låt svalna.
- Ta några droppar av smöret och smörj plåten ordentligt. Se till att det tränger in i varje vrå. Sikta sen över lite vetemjöl och slå av överskottet.
- Lägg ägg och salt i en skål och vispa ordentligt tills de nästan nått tre gånger sin ursprungliga volym.
- Medan du fortsätter vispa häller du i sockret. Inte allt på en gång, utan lite i taget.
- Vispa ett par minuter till så smeten blir riktigt tjock.
- Vänd med en slickepott ner citronskal och vanilj.
- Sikta mjölet över smeten och vänd varsamt ner även det.
- Slutligen vänder du ner det avsvalnade smöret.
- Fyll en sprits med smeten och spritsa sen ut den i formarna. Eller så tar man ett decilitermått och slevar i smeten. Det är inte så noggrant.
- Grädda 12-15 minuter tills de får lite, lite färg. Ta ut, ta loss dem ur plåten och låt svalna på galler.
- Sikta lite florsocker över och servera ljumma.