Bars med rabarber

Bar rabarber recept

Bars med rabarbercurd och om man vill lite rabarbergelé

Har jag på något sätt varit otydlig med hur mycket jag älskar rabarber? Om det är något jag ångrar i matväg med 2011 är det att jag inte tillräckligt använde alla rabarber som trädgården hade att erbjuda. Faktum är att det gått så långt att jag i år inte nöjer mig med de fem meter av plantor som försett släktgården med glädje sen farfar var liten. Nej, nej, i år skulle det även ner en ny planta på ett nytt ställe. Vilken sort det var har jag så klart inte uppskrivet någonstans (rookiemisstag nr 1 den här veckan…) men det har utlovats extra röd, med lång skördeperiod och en distinkt sötma. Jag gråter lite av upphetsning bara jag tänker på det.

Kvar från förra året fanns en burk rabarbermarmelad med ingefära och i kylen väntade en laddning rabarbercurd. Nåt måste man ju kunna svänga ihop med det?

Bars går att toppa med det mesta. De kan vara spröda i botten (som de vi ska göra nu) eller så kan man göra en bas med mer havregryn och då blir den krispigare och kanske till och med lite knäckig. Jag skär dem i munsbit-stora bitar och fryser in för att sen ta fram när det ska bjudas på fin-fika. Typisk sak man alltid vill ha på lager.


Bars med rabarber

Tid: Jag vet ärligt talat inte, men 1 timme ska man klara sig på.

  • 115 g smör
  • 140 g vetemjöl
  • 60 g strösocker
  • 1 knivsudd salt
  • Eventuellt lite, lite vanilj. Men det är valfritt.
  • En halv sats rabarbercurd
  • Om man vill ha ett lager till kan man ta rabarbermarmeladen eller någon annan man tycker passar (limemarmelad kan vara suveränt!) och 2 gelatinblad.
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skär ner smöret (som ska vara kylskåpskallt) i små tärningar. Lägg dem i en bunke.
  3. Tillsätt vetemjöl, strösocker och saltet. Väljer man att ha i lite vanilj ska det också i nu.
  4. Nyp ihop allt med fingrarna. Vad som händer är att man får mindre och mindre bitar smör. Till slut kan man ta upp en hög och smula ner mellan händerna. Efter ett tag är det som sand.
  5. Fortsätt jobba med den och eftersom smöret blir varmare blir det helt plötsligt en deg. Sluta jobba i samma stund som alla klumpar är borta. Överarbeta den inte.
  6. Man kan också köra allt i en matberedare med kniven i. Kör då stötvis tills det är en deg.
  7. Tryck ut degen i en ugnsfast form var botten man först klätt med bakplåtspapper (du kommer tacka mig senare). Min var cirka 20 x 15 cm och då blev det lite deg över.
  8. Låt vila 20 minuter i rumstemperatur.
  9. In med formen i ugnen. Skulle tro att det tog cirka 15-20 minuter innan den hade fått en gyllene yta. Ta då ut och låt svalna helt.
  10. Bred på curden. Tjocklek på lager är så klart valfritt men jag tycker att man i all fall bör ha 5-8 mm.
  11. Sänk värmen på ugnen till 150 grader och ställ in formen igen. Nu ska den stå inne cirka 10 minuter och stelna. Det hänger så klart på hur tjockt lager med curd man haft på, men knuffa till formen ibland och kolla hur curden reagerar. Ser den fast ut är den klar. Börjar den få en mörkare färg på toppen är den definitivt klar.
  12. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ sen in i kylen tills den är genomsval vilket gör den betydligt mycket lättare att skära upp.
  13. Det är nu man har på ytterligare ett lager om man så vill. Ta då 2 dl av marmeladen och värm upp försiktigt i en liten kastrull. Lägg 2 gelatinblad i en skål vatten och låt dem bli mjuka. Krama ur och ha ner dem i den varma marmeladen. Rör tills allt lösts och ställ åt sidan. När marmeladen är helt sval brer man den ovanpå curden och låter sen allt stelna i kylen.
  14. Skär upp i rutor, ät upp direkt eller frys in. Garnera dem genom att pudra över florsocker och är det den tiden på året kan man gott lägga några färska vinbär ovanpå.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...