• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rabarbermarmelad med ingefära

juli 1, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Ingefära och citron ger den här rabarbermarmeladen lite tryck.

Låt rabarbersäsongen vara för evigt!
O medborgare, skåda ut öfver Era ägor och säg mig, ur vilket sprungo den starkaste av passioner?

Kanske tog i lite för mycket där. Men jag blir så himla lycklig av att plocka små spröda stjälkar med sina enorma blad. Doften som letar sig upp i nästan när man klipper i dem och hur den goda naturella smaken kan nå nya höjder om man grillar, kokar, bakar eller steker dem.

När vädret är så gynnsamt som i år blir det ännu bättre, för de små gynnarna växer till sig i ett rasande tempo och man kan vara där och nagga lite varje dag.

En favorit är rabarbercupcakes med kardemumma men hur mycket man än önskar så klarar de sig inte till vintern. Vad är då bästa sätt att konservera en bit sommar? Saft, självklart. Men på andra plats kommer den här marmeladen. En bit ingefära och frikostigt med citron ger den ett visst sting. Jag vill ha en aning tryck, men inte så att det blir starkt eller stickigt.

Utvecklingsmöjligheter: Chili, vanilj, stjärnanis eller kanske lite lime?

Ätes bäst på en skiva surdegsbröd som först fått ett litet lager riktigt smör. Jag vet, det är en klyscha, men det är så förbannat gott.

Rabarbermarmelad med ingefära

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 30 minuters kokande

  • 600 g rabarber
  • 500 g strösocker
  • Skalet av en citron (bara det absolut yttersta gula)
  • Saften av en halv citron
  • 1 cm ingefära
  1. Skär rabarbern i bitar. De behöver inte vara pyttesmå. Jag gjorde mina cirka en cm långa och var det någon grov stam så delade jag den. Bäst är de spröda eftersom de är mildast i smaken.
  2. Lägg rabarbern i en tjockbottnad gryta och ställ på spisen på svag värme (låt det här ta tid, de ska värmas, inte stekas). Pressa över citronen. Lägg gärna på ett lock.
  3. När rabarbern börjar bli mer än ljummen häller man över sockret och blandar lite. Öka inte värmen.
  4. Samtidigt som rabarbern börjar safta sig och mängden vätska ökar tar man av locket, river ner ingefäran och tillsätter citronskalet.
  5. Koka upp och låt koka ganska kraftigt. Rör ofta i grytan för att få en jämn fördelning av värmen.
  6. Man kan så klart göra ett kultest (lägg en liten klick på ett fat, ställ in i kylen och känn efter hur konsistensen är när den svalnat) men jag tycker det räcker att man känner att den verkligen börjar tjockna. I mitt fall tog det runt 30 minuter. Faktum kvarstår: Blir den för lös kan man koka den en gång till.
  7. Skumma av marmeladen med en sked eller slev. Väljer att inte tillsätta något konserveringsmedel eftersom den går åt så fort ändå.
  8. Ta av från plattan och häll direkt upp i väl rengjorda burkar.

Filed Under: Rabarber, Sött Tagged With: citron, ingefära, marmelad, rabarber, recept

Previous Post: « Surdegsbröd med potatis
Next Post: Veckans länkkärlek v 26 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme