Rabarbersaft tagen till nästa nivå
Hittills har det varit ett fantastiskt år för rabarbern. Mycket regn och lagom med sol. Tror inte jag har vattnet de små krabaterna mer än ett par gånger och det växer fortfarande så det knakar.
Först ut i rabarberfrossan var självklart lite paj med fetaost, sen blev det en laddning rabarbercurd och lite annat gott innan jag samlade på mig en en rejäl laddning och gjorde en massa rabarbersaft.
Men nu är det flädersäsong och eftersom den passar så oerhört bra med bland annat rabarber valde jag att för första gången kombinera de två i en laddning saft.
Om rabarbern torkat till sig eller man bara använder väldigt ung rabarber blir nedanstående 1.5 kg väldigt mycket. Ha då som måttstock 1.5 liter när man skurit ned den i små bitar. Det rör sig om cirka 1-1.5 kg. Dock, hellre för mycket rabarber än för lite.
Se till att flädern är väl utslagen och skölj gärna av den innan man lägger ner den i bunken/hinken/saftiordningsställningslådan
Rabarbersaft med fläder
Tid: 1 timme plus 1 dygns väntan
- 1.5 kg rabarber
- 10 blomklasar fläder
- 2 citroner
- 30 g citronsyra
- 2 liter vatten
- 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
- Skär rabarberna i mindre bitar. Jag brukar göra cirka 5 mm tjock skivor. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
- Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
- Skölj av flädern och lägg ner i bunken med rabarbern.
- Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
- Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
- Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
- Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
- Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
- Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
- Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.