Smör hemgjort

Konsten att göra syrat smör

Smör hemgjort recept

Korta eller långa versionen?

Har vi inte hört det här tidigare? tänker ni. Jo, till viss del har ni nog det eftersom det inte var så länge sen jag var vansinnigt lyrisk över mitt hemgjorda smör och sen efter det med jämna mellanrum trakasserat folk på twitter med varje ny batch jag gjort.

Dock är inte smör smör om det inte är mjölksyrat eftersom det enligt den samlade expertkåren är först då som det verkligen får smak. Faktum är att de har rätt. Syran tillför något som jag är för outbildad för att sätta ett exakt namn på, men lite som tjejen som i Okej’s sexspalt frågar hur man vet om man fått orgasm – har man fått det vet man om det. Same goes with mjölksyrat smör.

Smör per se är grädde som vispas tills det övergår till kärnmjölk och smör. Sen finns det lite krusiduller runtomkring som man kan roa sig med. Det var lite av det jag tänkte vi skulle roa oss med nu.

När smöret väl ska avnjutas ska det inte tas fram direkt ur kylskåpet för då blir det hårt och smakar absolut ingenting. Ställ det istället i rumstemperatur på kvällen innan du går och lägger dig men se till att det är täckt med lite papper eller en assiett. På morgonen kommer du mötas av det ljuvligaste av smör som du någonsin ätit. Oroa dig inte för att det blir dåligt, ty surt är det redan.


Mjölksyrat smör

Tid: Under 20 minuter

 • 1/2 liter grädde (40%-ig)
 • 2 msk filmjölk
 • Salt efter smak
 1. Häll grädde och filmjölk i en bunke, rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme 6-8 timmar i rumstemperatur.
 2. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
 3. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
 4. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
 5. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts. Krama det sen i händerna för att få ur lite vätska till.
 6. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
 7. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
 8. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen.
 • Maria

  Har du aldrig prövat att göra smör av creme fraiche? Den är ju liksom färdigsyrad.

  • Nej, men faktum är att Vallmobackens smör fått stå så länge och utvecklat så mycket syra att det nästan är som creme fraiche när de kärnar det. Det blir något alldeles extra då.

 • Johanna

  Gjorde det idag och himmel va gott! En gudagåva för smaklökarna och det måste ju vara snällare för plånboken (?) räknat ut kilopris? Oavsett, tack tack och åter tack för detta tips och recept. Och tack för ditt fantastiska och humoristiska sätt att uttrycka dig, skrattar alltid högt när jag läser dina inlägg. Mvh Johanna fd. Några med socker på-bloggen (hon med krabbelurerna)

 • Jimmie

  Hej. skulle prova mej på att syra smöret som ovan. Men när jag skulle vispa så blev det aldrig nån grädde!? Det var lixom blaskigt och slog fram typ 1/5 smör efter en timmes körande. sen slängde jag det som nu blev. Vad är fel då? Måste jag vispa upp grädden innan jag tar i filmjölken?

 • Anna

  Nu har jag också provat, gott blev det!! Tack för pod, blogg och bok som jag är väldigt lockad att köpa!

 • Micke

  Hej Johan och tack för din inspirerande blogg. Kan jag byta ut filmjölken mot yogurt eller är den inte tillräckligt sur?

  • Tusen tack! 🙂 Du kan absolut byta ut mot yoghurt så länge den innehåller levande yoghurtkultur. Den kommer skilja sig smakmässigt, men fortfarande vara väldigt god.

 • Pingback: Matstrejk, jag? | Den långa flykten från Sverige()

 • Pingback: 3 oväntade råvaror som du kan mjölksyra! | Land()

 • JeanetteG

  Hej Johan
  Har du provat göra detta med syrad grädde istället för fil? Skulle det kunna gå?
  Jeanette

  • Anna Zäll

   Det går hur bra som helst, men se till så att du har den fetaste varianten. Jag köpte fel första gången 🙂