Johan Hedberg

Hjälp mig komma på vad min bok ska heta

Johan Hedberg Matgeek

Själv har jag nämligen kört fast

Som ni vet håller jag på att skriva en bok om smör. Just nu är det i den fasen att jag måste få klart alla texter samtidigt som min förläggare (bless her!) fortfarande är i det där snälla stadiet. Något säger mig dock att när vi närmar oss 15 september (manusdag) så kommer tonen sakta att förändras från moderligt peppande till klassisk leveranston.

Den berömda författarångesten börjar komma krypande men inte på grund av recepten i sig utan för texterna runtomkring. Hur får jag det att låta som jag, som att det inte är ett konstlat ordspottande utan egentligen substans, som att det är något folk verkligen vill läsa?

Vad värre är – jag har ingen aning om vad boken ska heta. Jag har bollat frågan med förlaget, med fotografen, med familjen och jag har till och med skådat djupt in i Leon Leonbergers ögon för att se om han på något sätt ska blinka fram svaret. Utan framgång.

Det här håller inte. Bokens titeln är rent avgörande för om den kommer sälja så pass bra att jag inte behöver skämmas varje gång den kommer på tal.

Men ni där ute, ni måste ha tonvis med bra idéer. Jag tror det finns mängder med bra förslag som bara väntar på att få sättas på pränt. Därför gör vi så här:

– Tävling: Hjälp mig komma på vad min bok ska heta

Den som antingen ger mig hela titeln eller är den som har den avgörande pusselbiten vinner ett flådigt bokpaket från Natur & Kultur, en fantastisk stavmixer från Electrolux (ESTM6400, den jag använder och som slår allt jag testat tidigare med hästlängder) samt 4 signerade exemplar av min bok.

Förutsättningar:
– Det är en bok som handlar om smör. Hur man gör smör samt god mat och ljuvliga bakverk där smör spelar huvudrollen. Men det är ingen LCHF-bok, det är ingen mathantverksbok och det är ingen skriva-på-näsan-bok. Det är en inkluderande kokbok som ska göra att gemene man lyfter klassiker och testar nya saker.
– Titeln bör innehålla ’Smör’. Vi har exempelvis bollat med Smör som huvudrubrik och så en förklarande text ovan eller under (Typ ’Smör – brynt, lagat och bakat’).
– Jag förbehåller mig rätten att ta det bästa förslaget och därefter skruva ytterligare i det om så krävs.
– Bara för sakens skull – jag har copyright på boken vilket rent juridiskt innebär att jag även har det på titeln. Deltagare i den här tävlingen kommer inte kunna kräva ersättning utöver tävlingspriset, för sitt deltagande i framställandet av boken. Inte för att jag tror nån skulle få för sig att göra det, men nu har vi i alla fall berört ämnet.

För att vara med i tävlingen fyller du i dina förslag här.

Senast måndag 16 september behöver jag era svar. Vinnaren kommer att underrättas personligen och så fort titeln är helt satt även presenteras här på Matgeek.se.

Jag har förmodligen missat en massa detaljer så skriv eventuella frågor i kommentarerna nedan och därefter uppdaterar jag texten löpande.

Tusen tack på förhand för hjälpen!

 

 • Emanuel Karlsten

  Skulle vara kul att se förslagen öppna, så man kan inspireras liksom. En öppen brainstorming! Det är enklare att spåna då, tänker jag. Kan du inte delpublicera några av de bidrag som kommer in?

 • hibiscus

  Man ska med andra ord hitta en titel som gör att boken ”säljer som smör”. 😉

 • Britt Warg

  ”Uppe i smöret!”

 • Ingela Brorsson

  Läckerheter med smör.
  Smörets väg.

 • Jess

  Det där med smör är klurigt, för i Sverige är ju Smör nästan synonymt med ett varumärke. Ser jag en kokbok med Smör i texten (framförallt om det är med versal i början) tänker jag direkt att den är sponsrad av Svenskt Smör (eller vad bolaget nu heter).

 • Anders Nilsson

  Alltså, det första som dyker upp i huvudet är ”Fett med smör”.

 • A. Wahlgren

  Från mjölk till smör och färdig mat.

 • Urban Eriksson

  jag har två förslag ”Smörigt Värre” eller ”Fett Smörigt”

 • Eva Söberg

  Vad jag Smörat för 😉 insnöad på Smör, Smör en stor möjlighet blablablabla…
  Stort Lycka till 🙂

 • ann-marie

  ”smörets bästa vän” och bak av Johan Hedberg

 • Ann

  Ska man skriva sitt förslag här eller maila det någonstans?

  • Det ligger en länk i inlägget där det står ”För att vara med i tävlingen fyller du i dina förslag här.” ’Här’ är en länk till ett formulär, använd allra helst det så är det smidigare för mig att samla alla förslag. 🙂

   • Mona

    Det händer inget när jag klickar på länkarna…..

 • Annie Lindgren

  Jag smörar!

 • AnithaK

  Läckert och lustfyllt med Smör

 • julia

  Smör i kör(gruppsång inte ”köra bil” haha), Kör på smör (”välj”), rör i smör, Smaken smörar

 • erika varga

  Lekande lätt med smör

 • Kenneth Larsson

  Smöra inte för mig!

 • Jenny Steen-Johansson

  SMÖRIGT VÄRRE

 • Carola Nyberg

  Back to basic: Att återgå till det naturligt rätta

 • Annette

  Boken skall naturligtvis heta ” Farmors bästa tips”.

 • Per Hallberg

  Mitt i smeten

 • Therese Pettersson

  ”Smöra och smickra” 🙂

 • Anna V

  Smör..vårat Livselixir

 • Anna Lundkvist

  Smör – som det ska smaka

 • Magnus Svenningsson

  Allt om smör
  Smörhantverket
  Det kan aldrig bli för mycket…
  Smör-livets smakbärare
  Smör – som det ska smaka
  Världens bästa smörrecept
  Byggstenen – Smör
  Laga, baka och njut med smör

  Lycka till Johan med nya boken!

  Hälsningar /Magnus

 • Elisabeth Bergström

  Jag smörar för Er skull

 • Carola L

  Jag avnänder
  SMÖR
  helt enkelt!

  • Carola L

   Använder ska det så klart stå!

 • Patrik Nilsson

  Smör, den bästa vägen till det goda!

  Patriknilsson1985@hotmail.com

 • NIklas

  Smöra på…

 • Annelie

  Lång ner i smöret…
  piggelin78@hotmail.com

 • Jesper Roth

  riktigt butter – smör och matglädje