Johan Hedberg Matgeek

Ni kanske minns hur jag för ett tag sen i en form av lyckorus berättade om boken som jag ska skriva och sen gick ut med en förfrågan om det var någon som ville beta-testa recepten (350 st har hittills skrivit upp sig och är du sugen kan du läsa mer om det här)?

Det har med andra ord varit en del snack om den, men vi har egentligen aldrig berört vad den ska handla om.

Så jag tänkte att vi tar det nu. Den ska handla om smör.

Bakgrunden är nämligen så här: Jag må komma från Sala, men mina farföräldrar bodde på den gård utanför stan som jag kom att spendera mer och mer tid på. Från att ha varit ett stort jordbruk med tillhörande djur av olika sorter hade det skalats ner till att innebära att min pappa och farfar brukade jorden. Det i sig var inte direkt något jag gick igång på, men min farmor, som arbetat som hushållslärarinna, hade ända sen den dag farfar ledde henne till altaret haft grytor kokandes för att föda folket som arbetade på gården.

Att gå uppför den stora stentrappan med åkrarna i ryggen och doften av hennes kökshantverk som mötte min näsa satte så pass stora avtryck att jag hellre tillbringade dagarna i köket, än nere på ladugårdsbacken med maskiner och verktyg.

Där nånstans grundlades mitt intresse för mat och på senare år har jag haft möjligheten att fördjupa mig ytterligare i det. Ganska snabbt inser man då att en av de viktigaste detaljerna i både mat och bakverk är smöret.

Det min farmor en gång i tiden kärnade själv har jag och flera med mig i min generation kommit att börja återvända till. 

För smör, en klick gyllene smör, är en värld av smaker, dofter och intryck. Ett smör som varsamt kärnats av riktigt ordentligt syrad grädde och därefter getts en perfekt touch av sälta ger mig samma rysningar av vällust som en sportreporter får när Zlatan nätar från omöjlig vinkel.

En klick smör i såsen gör den fulländad. Lite brynt smör i sockerkakan får mig att fnittra förtjust. Ett välgjort kryddsmör till köttet eller skirat smör till fisken – ja tack.

Vi kan bli så mycket bättre på att använda smör just eftersom det inte behöver vara svårt eller kosta en massa. 

Jag tänkte även lära er göra eget smör, bara för att det blir så himla gott. Enkelt smör men också syrat smör som är lite som att hålla på med surdeg – det är levande och ingen gång blir den andra lik.

Runt 80 recept som illustreras med bilder av Ulrika Ekblom (ni vet ena halvan av fantastiska Le Parfait och fotograf för ett otal böcker) vilket allt som allt ska rymmas inom 160 sidor.

Boken kommer ut i januari 2014 och är det så att du tänker – Det här verkar som en bok för mig! – då ska du skriva upp dig här så säger jag till när den går att förhandsboka. 

Just nu sliter jag med att få klart recept och texter. 15 september ska mitt förlag (Natur & Kultur) ha manuset och sen ska det provlagas, fotas och lagas lite mer. Hemma är det små lappar överallt med idéer och anteckningar och när min sambo får den där blicken efter att jag tjatat sönder henne om en kaka jag gjort eller ett glassrecept som behöver spetsas till vänder jag mig till min stackars förläggare. Igår skickade jag sista SMS:et till henne runt 21.30 bara för att jag var helt lyrisk över en bra märg. En söndagkväll.

Min omgivning är konstant trakasserad av mig när jag behöver smakhjälp och för ett par nätter sen drömde jag om att jag var i nån Willy Wonka-liknande fabrik med kossor som gick på löpande band, täckta av gräs. De skrattade så där glatt som kossorna bara gjorde i Disney-filmer från tidigt 50-tal och grädden skvimpade ur kärl som flög runt i taket. Det är lite sån min tillvaro är just nu.

Men smör alltså. Det är det boken ska handla om. Frågor på det?