solros1


Lite frön, lite grovt, stora hål och riktigt segt


Nu när surdegarna vaknat till liv igen var jag så klart sugen på lite gott bröd till helgen. Har funderat på om ett av skälen till att jag inte får till så stora hål är att jag helt enkelt har för lite vätska i degen. Provar även att ha i lite, lite olja eftersom det enligt somliga ska göra brödet både segare och mer jäskraftigt.


Innehåll:
Steg 1

750 gram vetemjöl special
200 gram surdeg (uppfriskad och redo att jobba!)
450 gram vatten (40-gradigt)


Steg 2
1 msk salt
1 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
60 gram rågmjöl
100 gram vatten (40-gradigt)


1. Dag 1, tidig kväll
Häll ner vatten, surdeg och mjöl i hushållsassistenten och kör på låg hastighet tills allt blandats. Stäng av, lägg över en bakduk och glöm bort den i en timme.


2.
Ner med samtliga ingredienser från Steg 2 och igång med assistenten igen. Det kan vara lite pyssligt att arbeta in vattnet men ett tips är att man trycker lite med en spatel eller liknande på degen medan den roterar så den tvingas runt och inte bara snurrar på samma ställe.


3.
Flyttta degen till en inoljad plastbunke (använde rapsolja). Den är så pass lös att jag nästan blev lite orolig. Inte rinnig, men oerhört klibbig. Lägg över en bakduk och låt stå 20 minuter.


4.
Ta tag i degens kanter på ena sidan och dra rakt upp. Vik sen in det mot mitten. Upprepa runt hela bunken. På med bakduken och låt stå 20 minuter till.


5.
Dra i degen en gång till, på med plastfolie och ställ sen in bunken i kylen över natten.


solros2
6. Dag 2, morgon
Tog ut bunken och möttes av en deg som hade dubblats i storlek och hade jättebubblor strax under ytan (kolla den vid röda pilen!). Hällde ut degen på ett mjölat bakbord, delade den i tre bitar, vek försiktigt ihop dem och flyttade över dem till jäskorgarna.
Den är fortfarande lös. Krävs en hel del mjöl i korgarna för att de inte ska fastna.


solros3
7.
Ännu fler bubblor visade sig när jag hade flyttat över degknytena. Kändes väldigt spännande! Nu får den stå övertäckt på ett varmt och mysigt ställe tills den nästan dubblats i storlek. Eftersom det inte är någon jäst i degen så får man ha lite tålamod. Tog runt 3 timmar.
Satte samtidigt på ugnen på 250 grader.


solros4
8.
Superfina och redo för ugnen! Vände upp korgarna på en bit bakplåtspapper, snittade dem och sen in i ugnen på den heta bakstenen. Samtidigt in med en isbit på en plåt i botten av ugnen för att ge dem lite mer fukt.


9.
Efter runt 8 minuter öppnar jag luckan och släpper ut fukten. Gör om just den biten var fjärde minut tills en instucken termometer visar runt 96 grader och de har fått en mörk och fin yta.


solros5
10.
Klara och redo att ätas! Massor med hål och supersegt. Det visade sig alltså vara mer vatten som behövdes. Experimentet fortsätter så fort jag får tid. Kanske lite mer råg nästa gång och en aning mer salt.