IMG_0280opt


Varför krångla till det när man är stressad?


Så är semestern över och jobbet kallar. Tidiga morgnar med hundpromenader, potentiella regnoväder var och varannan dag och alltid en liten stress att inte hinna med tåget.
Mitt upp i allt det här så vill man ändå ha färskt bröd på morgonen. Hur löser man det?


Jo, genom att göra det enkelt för sig och acceptera att det inte alltid är läge för ett superavancerat surdegsbak.


Det här är vad jag pysslat med senaste veckan.


Grundinnehåll (som man sen multiplicerar till önskad mängd):
2 dl ljummet vatten
3 gram jäst (en drygt halv tesked)
4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt (tryckfelsnisse på den här tidigare!)
1/4 msk olja (gärna rapsolja)


1. Kvällen dag 1
Häll ner vattnet i en ordentlig bunke. Lös upp jästen i vattnet och ha sen i salt, olja och mjöl. Rör runt med en slev tills allt blandats. Degen ska vara lös. Inte rinnig, men heller inte så man måste knåda den för hand. Var inte rädd för att tillsätta ett par matskedar vatten extra!


2.
Täck bunken med plast och ställ in i kylen.


3. Morgon dag 2
Eftersom jag oftast går upp för att göra välling till Ludvig runt 05.00 så passar jag samtidigt på att dra igång ugnen. 250 grader.
Alternativet är att slå på den så fort man går upp och samtidigt ta ut degen ur kylen.


4.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och sen börjar det roliga!
Jag delade den försiktigt i 2 längder, knuffade ihop dem lite och lade dem på ett bakplåtspapper – baguetter! En annan morgon delade jag degen i några bullar som jag runddrev – frallor!
Låt dem sen vila 10 minuter om du har tid men har du inte så in med dem i ugnen direkt.


5.
Brydde mig inte om termometern utan när jag kom ut ur duschen hade de fått ordentligt med färg och då var de att anse som klara. Riktigt ordentligt bruna fick de bli.


För två personers frukost räcker receptet ovan men oftast gör jag dubbel sats så det finns lite kvar till kvällen.


Här är några förslag på smakförändringar jag tror kan bli bra:
– I med lite rågmjöl istället för 1/4 av vetemjölet. Se till att öka vattenmängden om du gör det.
– Lite dinkelmjöl kan inte vara fel.
– Ett par matskedar mörk sirap ger mer färg, men öka saltmängden i så fall.
– Smula ner fetaost i degen så har du ett gott bröd till en sallad.
– Hacka lite färsk rosmarin och blanda i. Passar suveränt till grillad mat.


Just den sistnämnda gjorde vi till sommarens stora favorit – Innerfiléer från kyckling som marinerats i lite olja, chili, timjan, mörk rom och ordentligt med svartpeppar för att sen lindas med parmaskinka och sakta grillas över glödande kol.
Absurdt gott och går inte att misslyckas med.

IMG_4707opt