• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Brödbak för stressiga dagar

augusti 14, 2009 by Johan 9 Comments

IMG_0280opt


Varför krångla till det när man är stressad?


Så är semestern över och jobbet kallar. Tidiga morgnar med hundpromenader, potentiella regnoväder var och varannan dag och alltid en liten stress att inte hinna med tåget.
Mitt upp i allt det här så vill man ändå ha färskt bröd på morgonen. Hur löser man det?


Jo, genom att göra det enkelt för sig och acceptera att det inte alltid är läge för ett superavancerat surdegsbak.


Det här är vad jag pysslat med senaste veckan.


Grundinnehåll (som man sen multiplicerar till önskad mängd):
2 dl ljummet vatten
3 gram jäst (en drygt halv tesked)
4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt (tryckfelsnisse på den här tidigare!)
1/4 msk olja (gärna rapsolja)


1. Kvällen dag 1
Häll ner vattnet i en ordentlig bunke. Lös upp jästen i vattnet och ha sen i salt, olja och mjöl. Rör runt med en slev tills allt blandats. Degen ska vara lös. Inte rinnig, men heller inte så man måste knåda den för hand. Var inte rädd för att tillsätta ett par matskedar vatten extra!


2.
Täck bunken med plast och ställ in i kylen.


3. Morgon dag 2
Eftersom jag oftast går upp för att göra välling till Ludvig runt 05.00 så passar jag samtidigt på att dra igång ugnen. 250 grader.
Alternativet är att slå på den så fort man går upp och samtidigt ta ut degen ur kylen.


4.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och sen börjar det roliga!
Jag delade den försiktigt i 2 längder, knuffade ihop dem lite och lade dem på ett bakplåtspapper – baguetter! En annan morgon delade jag degen i några bullar som jag runddrev – frallor!
Låt dem sen vila 10 minuter om du har tid men har du inte så in med dem i ugnen direkt.


5.
Brydde mig inte om termometern utan när jag kom ut ur duschen hade de fått ordentligt med färg och då var de att anse som klara. Riktigt ordentligt bruna fick de bli.


För två personers frukost räcker receptet ovan men oftast gör jag dubbel sats så det finns lite kvar till kvällen.


Här är några förslag på smakförändringar jag tror kan bli bra:
– I med lite rågmjöl istället för 1/4 av vetemjölet. Se till att öka vattenmängden om du gör det.
– Lite dinkelmjöl kan inte vara fel.
– Ett par matskedar mörk sirap ger mer färg, men öka saltmängden i så fall.
– Smula ner fetaost i degen så har du ett gott bröd till en sallad.
– Hacka lite färsk rosmarin och blanda i. Passar suveränt till grillad mat.


Just den sistnämnda gjorde vi till sommarens stora favorit – Innerfiléer från kyckling som marinerats i lite olja, chili, timjan, mörk rom och ordentligt med svartpeppar för att sen lindas med parmaskinka och sakta grillas över glödande kol.
Absurdt gott och går inte att misslyckas med.

IMG_4707opt

Filed Under: Snabbt och gott Tagged With: baguetter, bak, Bröd, frallor, recept

Previous Post: « Nattjäst surdegsbröd med solrosfrön
Next Post: Trevlig mat- och brödläsning v. 34 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme