• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rågsurdeg med valnötter, korinter och honung

augusti 24, 2009 by Johan 4 Comments

IMG_5369opt


Mustiga baguetter med massor av smak och crunchiness


Vi var på konferens i mitten av förra veckan i utkanten av Stockholm och bjöds då till lunchen på ett bröd jag inte smakat maken till. Tog mig friheten att inte bara be om mer utan även pressa kockarna på detaljerna kring brödet.


När det sen blev helg passade jag på att experimentera lite för att se om jag lyckades återskapa det. Resultatet blev en supertrevlig mörk baguette med massor med smak och ljuvlig konsistens.


Innehåll:
720 gram ljummet vatten
250 gram rågsurdeg
15 gram jäst
180 gram grahamsmjöl
720 gram vetemjöl special
100 gram dinkelmjöl
1 dl rapsolja
100 gram valnötter, brutna i stora bitar
10 gram hela linfrön
70 gram solroskärnor
100 gram korinter
100 gram russin
25 gram salt


1. Kvällen dag 1
I med vatten, jäst och rågsurdegen i hushållsassistenten och kör på låg värme tills allt blandats ordentligt.


2.
Ner med grahams-, vete-, och dinkelmjöl och kör sen på medelhastighet i ett par minuter. Stäng av, låt vila 15 minuter och kör sen 10 minuter till på medelhastighet.


3.
Ha i resten av ingredienserna och kör någon minut på låg hastighet tills allt blandats ordentligt. Flytta sen degen till en stor oljad bunke. Över med plastolie och ställ in i kylen.


korint2
Morgon dag 2
Vaknade och möttes av den här trevlig synen. Här var det fart!


4.
Ta ut degen och stjälp upp den på ett ordentligt mjölat bord. Den ska vara rejält klibbig och det underlättar om man oljar in fingrarna lite lätt så man inte fastnar i den hela tiden.
IMG_5356


Nu blir det lite upp till var och en hur man föredrar sitt bröd. Jag delade upp den i 4 längder som jag drog lite försiktigt i och sen rullade den i lite mjöl innan jag lade de blivande baguetterna i en formad plåt.
Har man inte en sån kan man alltid bulla upp med ihoprullade bakhanddukar så man får dalgångar att lägga degen i. Det är inte så noga när allt kommer omkring.


IMG_5362


5.
Jag täckte degen med en bakhandduk och medan den jäste runt en timme så lät jag ugnen bli riktigt varm. Full fart som vanligt – 250 grader, men gärna 275 grader om man har en ugn som klarar det. Bilden ovan är från när jag tyckte de var redo för att gräddas.


IMG_5363


6.
Den här gången valde jag att testa något nytt:
Ställde in dem i ugnen runt 5 minuter och sen snabbt ut med plåten, ringlade över en del honung och spred ett par nypor flagigt havssalt över dem och sen tillbaka in i ugnen.


7.
Nu till det här med tiden – jag har ingen aning. Håll koll på dem och när de börjar få en hel del färg är det läge att dra ner värmen till runt 220 grader och sticka in en termometer. När min visade runt 98 grader tog jag ut dem.
Tänk på att regelbundet öppna luckan helt och lufta ut all ånga så de får en härlig skorpa.


IMG_5364


Kolla så mysiga de blev!
Massor med färg och doft. Honungen gav dem lite mer personlighet och valnötterna ger det en ordentligt rustik känsla.


IMG_5381
Inte så stora hål, men det var inte avsikten den här gången. Nästa gång ska jag kanske göra degen lite fastare och dra i den mer i början så den blir segare.


På söndagen testade vi att lättrosta ett par skivor och sen ha på smör och lite marmelad på röda bär och frukter. Inte dumt alls.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: baguetter, honung, korinter, rågsurdeg, recept, russin, Surdeg, valnötter

Previous Post: « Trevlig mat- och brödläsning v. 34
Next Post: Fluffiga chokladcupcakes med två sorters frosting »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme