matcha1

Grönt te har ända sen jag var i Tokyo för tre år sen haft en given plats i mitt kök. Att inleda en morgon med någon god blanding med lite rostat ris i eller att dricka en mild variant till middagen känns rätt på så oerhört många plan.
Matcha är pulveriserat grönt te som oftast används i den japanska teceremonin men även är populärt när det kommer till matlagning och bakande.

Det här receptet är ursprungligen hämtat från Nibbledish, men jag har putsat till det lite.

Innehåll:
1.75 dl vetemjöl
1.75 dl strösocker
110 gram smör
3 ägg
85 gram bra choklad
1.5 tsk kakao (Kung Markattas är nya favoriten)
1.5 tsk kylskåpskall mjölk
1.5 msk matchapulver
1 tsk bakpulver

1.
Smält chokladen i vattenbad. Se som vanligt till att inte få vatten i chokladen eftersom den då blir grynig och trist. När den smält helt tillsätter man kakao och mjölk. Rör om ordentligt. Den blir väldigt lustig i konsistensen. Som en kräm nästan. Smakar mycket choklad. Höll på att provsmaka slut på den.

2.
Smält smöret på svag värme och ställ åt sidan så det svalnar lite.

3.
Knäck äggen i en stor skål. Tillsätt sockret och vispa till det blivit fluffigt. Ha därefter ner mjöl och smör. Avsluta med att pudra över bakpulvret. Rör om några varm till så att det blandas ordentligt och inte är några klumpar kvar.

matcha2
4.
Dela upp smeten i två olika skålar. Lägg 1/4 i ena skålen och 3/4 i den andra.
I den mindre mängden tillsätter du matchapulvret och i den större mängden har du ner chokladsmeten.

5.
Stoppa ner formar i en cupcakesplåt. Jag använde minivarianten eftersom jag tror de blir lite väl mäktiga i stort format.
Fyll sen formarna till nästan hälften med chokladsmet och toppa med en klick av tesmeten.

6.
Jag tog en tandpetare och gjorde en cirkelrörelse i smeten så den blandades lite.
Sen in med dem i i ugnen på 180 grader runt 20 minuter tills en sticka kommer upp utan något klet på. Ta då ut plåten, låt den svalna nån minut. Töm ur cupcakesen och låt dem svalna helt på ett galler.

matcha3

Slutsats: Jättegoda. Kontrasten mellan matchan och chokladen var inte skarp, utan de smälte samman på ett mycket trevligt sätt. Perfekta efter maten till en kopp kaffe, eller varför inte till förmiddagsfikat?