Det är väl lika bra att erkänna att jag är lite inne på jultemat just nu. Mjuk pepparkaka är en personlig favorit, men tänkte att man borde kunna pepparkakisera ett traditionellt cupcakesrecept.

Uppdatering: Kolla även Pepparkakscupcakes med ingefärafrosting.

Med flit valde jag att hålla mängden kryddor på en mild nivå så det inte blir som att ta en tugga av en fuktig pepparkaksgubbe. Tanken var istället att man ska förnimma juldofterna, inte översköljas av dem.
Lingonfrostingen följer samma princip. Tillräckligt med lingonsylt i den för att ge färg och lite smak, men inte bli som en lingonmousse.

Innehåll:
1/2 msk vitvinsvinäger
3 dl mjölk
5 1/4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 1/4 tsk malda kardemummakärnor
1/4 tsk vanilj (dubbla om du använder vaniljsocker)
170 gram smör
2 ägg

Frosting:
240 gram smör
400 gram Philadelphia
1 tsk vanilj
1 1/2 liter florsocker
4-6 msk lingonsylt

1.
Sätt ugnen på 170 grader.
Häll mjölk och vinäger i en liten skål. Rör om ett par varv och låt det vila ett par minuter.

2.
Blanda de torra ingredienserna i hushållsassistenten eller med en elvisp.

3.
Ner med smöret och kör till det fördelats i de torra ingredienserna och bara är små gryn.

4.
Knäck i äggen, tillsätt mjölken och kör sen på medelhastighet runt 4 minuter.
Få inte panik nu, det ser ut som en soppa, men efter någon minut ändrar det karaktär och blir till en fastare smet. Det är dock fortfarande en mycket lösare smet än vanligt.

5.
Som vanligt tar jag en plåt med plats för 12 formar och ställer i pappersformar i varje hål. Sen fyller jag dem till hälften och skjutsar in dem i ugnen.

6.
Efter runt 15-20 minuter stoppar jag ner en tandpetare i en i mitten. Kommer tandpetaren upp utan smet på sig så är allt väl. Då får de komma ut i kylan igen, vila runt 5 minuter i plåten och sen låter jag dem svalna helt på ett galler.

7.
Frostingen är superenkel. Kör smör och Philadelphia fluffigt. Underlättar verkligen om de är rumstempererade när du drar igång. Ha sen i lingonsylten (är den fast och fin så kan du ha i lite mer, är den superlös så har du i lite mindre). Slutligen blandar jag stötvis ner florsockret och ser till att det får vispas runt några minuter så den blir slät och fin. Över med smeten i en spritspåse som sen får vila en timme i kylen så den blir tillräckligt fast för att kunna spritsas.

Slutsats: Jomenvisst! Trivsam smak, fluffiga inuti och syran från Philadelphian funkade otippat bra med lingonsylten. Först var jag tveksam till om det verkligen var tillräckligt med kryddor, men nu är jag övertygad. Det är alldeles lagom.