IMG_6482
Ibland mår man bra av att få krångla till det.
Råvaror som sniffats fram i en gotländsk gårdsbutik, fördegar och skållningar med exakta temperaturer och degar som ska dras, vikas och stötas timme efter timme.

Ibland vill man bara att det ska vara smidigt, enkelt och lätthanterligt men ändå gott. Det här är ett sådant bröd.
Det kräver inte att man sliter ihjäl sig, men det levererar ändå varje gång.

Även om det är sju resor smidigare med en hushållsassistent så kan man lika gärna jobba igenom degen ordentligt med ett par starka nypor. Fast egentligen önskar jag att det var så enkelt att man inte behövde jobba en en massa med det alls. Får bli nästa projekt. Det superenklaste brödet.

Nattjäst surdegsbröd med linfrön

Författare: Johan Hedberg
Tid: Aktiv tid cirka 1 timme, 12 timmar för jäsning

 1. Dag 1, tidig kväll
  Häll ner vatten, surdeg och mjöl i hushållsassistenten och kör på låg hastighet tills allt blandats. Stäng av, lägg över en bakduk och glöm bort den i en timme.
 2. Ner med samtliga ingredienser från Steg 2 och igång med assistenten igen. Det kan vara lite pyssligt att arbeta in vattnet men ett tips är att man trycker lite med en spatel eller liknande på degen medan den roterar så den tvingas runt och inte bara snurrar på samma ställe.
 3. Flyttta degen till en inoljad plastbunke (använde rapsolja). Den är så pass lös att jag nästan blev lite orolig. Inte rinnig, men oerhört klibbig. Lägg över en bakduk och låt stå 20 minuter.
 4. Ta tag i degens kanter på ena sidan och dra rakt upp. Vik sen in det mot mitten. Upprepa runt hela bunken. På med bakduken och låt stå 20 minuter till.
  Dra i degen en gång till, på med plastfolie och ställ sen in bunken i kylen över natten.
 5. Dag 2, morgon
  Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt som får agera baksten (om du inte som jag redan köpt en granitskiva och stoppat in vill säga). När ugnen blivit varm tar du ut bunken ur kylen och häller försiktigt ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord. När jag gjorde det här första gången så slogs jag av hur oerhört bubblig degen är när man tar ut den ur kylen.
 6. Dela degen i två bitar, vik ihop och forma till två stora bullar. Var försiktig så att bubblorna blir kvar i degen. Det är de som står för de stora, fina hålen. Skjutsa kvickt in dem i ugnen och bli inte orolig för att de flyter ut. Degen är som sagt väldigt lös.IMG_6484
 7. Efter runt 8 minuter öppnar jag luckan och släpper ut fukten. Gör om just den biten var fjärde minut tills en instucken termometer visar runt 98 grader och de har fått en mörk och fin yta. Klara och redo att ätas! Massor med hål och supersegt. Kanske lite mer råg nästa gång och en aning mer salt, men annars är de underbara.