IMG_6617Tror att det brann lite för mycket i mitt huvud igår.
Jag tänkte först göra en ren chokladcupcake med en enkel gräddfrosting, när det slog mig att ett paket av den amerikanska varianten av Ballerinakex som med sina stolta smaker av choklad och något annat som vi bara definierar som mellanrumssmet slagit bo i mitt skafferi. Så kan det bara inte få vara. Något vettigt måste de användas till.

Chokladcupcakes med Oreoskross i. Det kändes rätt. Men kanske lite stabbigt. Entré en god fyllning!
Det här är en av mina favoritfyllningar eftersom den inte blir rinnig och därmed sabbar själva kakan, utan har mer den konsistens man hittar i mitten av en Twinkie. (”Var har jag såna förut kanske du tänker. Svaret är polisen i Die Hard 1 som köper några nävar av dem och skyller på att hans fru är gravid igen. Episkt man vs. mat-ögonblick)

Frostingen då? Vad ska de här toppas med som lever upp till standarden satt av all guck, crunch och mushighet som själva kroppen består av? Tänk en gelé med färska hallon eller en passionsfruktsmousse som spritsats i ett vackert mönster. Men det hör sommaren till. Nu är det vinter. Maräng får det bli. Söt, segt och gott.

Mitt tips när det kommer till marängen är att om man vill förbereda cupcakesen dagen innan servering så gör marängen på morgonen samma dag som de ska konsumeras och ha på den då. Förvarar man dem i rumstemperatur över natten vet jag inte hur fyllningen smakar och förvarar man dem i kylen med maräng på blir den bara seg och förlorar sin krispiga yta.

Konsumeras bäst tillsammans med ett glas mjölk och Den engelska patienten, ihopkurad under ett ton filtar i soffan medan vintern försöker gnaga sig igenom fasaden.

Love over the top Oreo cupcakes

Författare: Johan Hedberg

Antal cupcakes: 20 st

Tid: 1-2 timmar

 1. Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram alla ingredienser så de blir rumstempererade. Det här är viktigast för smöret så det går att vispa.
 2. Vispa samman smör och muscovadosocker i en stor bunke. Tillsätt äggen ett i taget och vispa hela tiden tills den är fluffig och allt sockret är löst.
 3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vanilj i en bunke.
 4. Samtidigt som man rör med en slev eller vispar ytterst försiktigt häller man växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten. Jag delade upp det i tre omgångar och såg till att det var ordentligt blandat mellan varje.
 5. Ta fram en cupcakesplåt och stoppa i formar. Dela Oreoskexen på mitten så varje kex skapar två bottenplattor. Lägg en platta i botten av varje form.
 6. Ta de kvarvarande tio kexen och krossa dem till små bitar, men inte till smulor. Rör ner krosset i smeten.
 7. Fyll varje form till cirka hälften och sen in med dem i ugnen. Cirka 20 minuter behöver de på sig och klara är de när en tandpetare som man stoppar ner i dem kommer upp utan någon smet på sig. Då tar man ut dem, låter plåten svalna i 5 minuter innan man tar upp dem och låter dem kallna helt på ett galler.
 8. Fyllningen gör man genom att först hetta på vattnet (jag tog direkt ur vattenkokaren) och blanda det med saltet i ett litet glas. Se till att saltet blir helt löst i vätskan och ställ det sen i kylen så det får svalna.
 9. I med fluff, smör, florsocker och vanilj i en bunke och vispa ordentligt (jag körde det i min vän hushållsassistenten med visptillsatsen) till allt blandats. Smaka av. Notera krämigheten.
 10. Tillsätt saltvattnet. Vispa lite till. Smaka av igen. Skillnad va? Att så lite kan göra så mycket för smaken.
 11. Fyll en spritspåse med blandningen och lägg in i kylen för att stelna cirka 20 minuter. I vanliga fall skulle jag säga att det funkar lika bra med en fryspåse som man klipper av ena hörnet på och stoppar ner en tyll i, men plasten är för tunn och spricker lätt när man trycker ut den tjocka krämen.
 12. Gröp ur cupcakesen när de svalnat fullständigt. Jag använde en potatisskalare med mycket gott resultat. Ju större hål, desto mer god fyllning. Ett logiskt och gott förhållande.
 13. Fyll hålet med fyllning och ställ sen in dem i kylen tills det är dags för marängen.
 14. Lägg äggvitorna i en skål och häll på sockret. Sätt skålen i ett vattenbad och värm upp blandningen till cirka 60 grader samtidigt som man regelbundet rör i den med en visp.
 15. När temperaturen är den rätta tar man bort skålen från värmen och vispar upp vitorna till ett rejält skum. Faktum är att man ska fortsätta vispa tills marängsmeten är helt sval varför en hushållsassistent som kan stå och puttra i lugn och ro i en dryg kvart helt klart är att föredra.
 16. Spritsa på marängsmeten ovanpå cupcaken eller smeta på den i lämplig mängd och form. Sen ställer man antingen in den i ugnen med grillen på tills den fått trevlig färg eller så tar man sin creme brulee brännare och precisionsvärmer dem.
 17. Klart! Allt som saknas är en mini-Oreo eller annan trevlig garnering.