• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vetesurdegen utan en massa bök

mars 15, 2010 by Johan Leave a Comment

IMG_4030opt När man vill ha något gott på kvällen är det dumt att bråka


Måndag är pappaledighetsdag och efter att ha flängt runt till nyöppnad slaktare i Uppsalas Saluhall, promenerat runt med Vofsenklofsen och Ludvig till skogsdungen, pulkabacken och lekplatsen samt slutligen köpt en rejäl bit lax till kvällen insåg jag att när grabbarna gått och lagt sig vore det gott med en kopp te och lite nybakat bröd.

Var det inte minsann så att det även gömde sig en burk grön tomatmarmelad nånstans i kylen?

Friskade upp vetesurdegen, hällde det i en burk och väntade cirka 7 timmar innan den var superbubblig och redo att arbeta.

Förmodligen kan man även utesluta dinkelmjölet och bara köra på vetemjöl. Vad skillnaden blir med dinkel vet jag inte så jag lär väl prova att baka det utan också. Rapport i frågan kommer.

Se nu för tusan hakar till att dra ordentligt i det så det blir segt och får lite skön stuns när man biter i det.

Vetesurdegsbröd utan en massa bök

Författare: Johan Hedberg

Tid: Runt 30 min arbete + 40 min gräddning

  • 480 g ljummet vatten
  • 9 g jäst
  • 330 g vetesurdegsgrund
  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g siktat dinkelmjöl
  • 35 g vetegroddar
  • 20 g salt
  1. Värm vattnet till cirka 40 grader och häll ner det samt vetesurdegsgrunden och jästen i hushållsassistenten.
  2. Kör på låg hastighet tills allt blandats.
  3. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och vetegroddar. Kör på låg hastighet tills allt blandats och ställ sen åt sidan runt 30 minuter.
  4. Häll i saltet och kör på medelhastighet runt 5-6 minuter.
  5. Flytta över degen till en oljad bunke (rapsolja är min rekommendation, men olivolja kan funka till så här pass ljusa bröd om man inte stör sig på smaken) och täck med lite plastfolie.
  6. Efter 10 minuter tar jag tag i kanterna, drar rakt upp tills den nästan hotar att spricka innan jag viker ner den över degen igen. Gör så runt om och ställ sen åt sidan.
  7. Efter ytterligare 20 minuter gör jag om processen en gång till. 20 minuter senare drar jag i degen en sista gång. Det här gör brödet segt och trevligt.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Efter cirka 3 timmar har degen jäst till dubbla storleken och jag stjälper försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Vik ihop den försiktigt och skjutsa in den i ugnen. Jag har en bakspade som är oumbärlig, men det går utmärkt med en bit ugnspapper på en skärbräda och sen låter man bara pappret glida in i ugnen.
  10. Efter 10 minuter drar jag ner värmen till 230 grader och öppnar luckan ordentligt för att vädra ur fukten.
  11. Var 10 minut öppnar jag luckan, släpper ut fukten och får på så sätt en ordentlig och smarrig skorpa.
  12. Efter cirka 40 minuter hade mitt bröd fått en innertemperatur på 98 grader och var därmed klart. Ut med det och låt svalna på ett galler. Skär upp, ha på rikligt med riktigt smör och avnjut med valfritt pålägg eller bara lite salt.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: baka, Bröd, brödbak, dinkel, dinkelmjöl, matgeek, recept, Surdeg, surdegsbröd, vetesurdeg

Previous Post: « Experimentbrödet v 0.92 – Ännu rågigare rågsurdegsbröd
Next Post: Big Macarons »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme