IMG_4030opt När man vill ha något gott på kvällen är det dumt att bråka


Måndag är pappaledighetsdag och efter att ha flängt runt till nyöppnad slaktare i Uppsalas Saluhall, promenerat runt med Vofsenklofsen och Ludvig till skogsdungen, pulkabacken och lekplatsen samt slutligen köpt en rejäl bit lax till kvällen insåg jag att när grabbarna gått och lagt sig vore det gott med en kopp te och lite nybakat bröd.

Var det inte minsann så att det även gömde sig en burk grön tomatmarmelad nånstans i kylen?

Friskade upp vetesurdegen, hällde det i en burk och väntade cirka 7 timmar innan den var superbubblig och redo att arbeta.

Förmodligen kan man även utesluta dinkelmjölet och bara köra på vetemjöl. Vad skillnaden blir med dinkel vet jag inte så jag lär väl prova att baka det utan också. Rapport i frågan kommer.

Se nu för tusan hakar till att dra ordentligt i det så det blir segt och får lite skön stuns när man biter i det.

Vetesurdegsbröd utan en massa bök

Författare: Johan Hedberg

Tid: Runt 30 min arbete + 40 min gräddning

 1. Värm vattnet till cirka 40 grader och häll ner det samt vetesurdegsgrunden och jästen i hushållsassistenten.
 2. Kör på låg hastighet tills allt blandats.
 3. Häll i vetemjöl, dinkelmjöl och vetegroddar. Kör på låg hastighet tills allt blandats och ställ sen åt sidan runt 30 minuter.
 4. Häll i saltet och kör på medelhastighet runt 5-6 minuter.
 5. Flytta över degen till en oljad bunke (rapsolja är min rekommendation, men olivolja kan funka till så här pass ljusa bröd om man inte stör sig på smaken) och täck med lite plastfolie.
 6. Efter 10 minuter tar jag tag i kanterna, drar rakt upp tills den nästan hotar att spricka innan jag viker ner den över degen igen. Gör så runt om och ställ sen åt sidan.
 7. Efter ytterligare 20 minuter gör jag om processen en gång till. 20 minuter senare drar jag i degen en sista gång. Det här gör brödet segt och trevligt.
 8. Sätt ugnen på 250 grader.
 9. Efter cirka 3 timmar har degen jäst till dubbla storleken och jag stjälper försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Vik ihop den försiktigt och skjutsa in den i ugnen. Jag har en bakspade som är oumbärlig, men det går utmärkt med en bit ugnspapper på en skärbräda och sen låter man bara pappret glida in i ugnen.
 10. Efter 10 minuter drar jag ner värmen till 230 grader och öppnar luckan ordentligt för att vädra ur fukten.
 11. Var 10 minut öppnar jag luckan, släpper ut fukten och får på så sätt en ordentlig och smarrig skorpa.
 12. Efter cirka 40 minuter hade mitt bröd fått en innertemperatur på 98 grader och var därmed klart. Ut med det och låt svalna på ett galler. Skär upp, ha på rikligt med riktigt smör och avnjut med valfritt pålägg eller bara lite salt.