Aprikosbröd med valnötter, russin och massor med smak

Jag var så sugen på ett bröd med frukt och nötter, men jag hade helt enkelt inte tålamodet att vänta på den trogna, smakfulla men ack så långsamma surdegen. Klockan var lunch och jag ville verkligen ha ett varmt bröd till kvällen.

Vad skulle jag göra? Släppa mina principer, kasta allt jag värdesätter åt sidan, falla för frestelsen och gå för den enkla lösningen med risk för att framstå som en slö, ryggradslös slacker?

Självklart.

Jag valde aprikoser och russin, men det funkar så klart med annan frukt också. Kanske lite korinter (varför använder man inte korinter oftare, de är ju så himla goda!), tranbär, några katrinplommon eller varför inte torkad mango om man vill ha det riktigt sött.

Samma gäller för valnötterna. Testa lite kombinationer av nötter eller frön. Det blir sällan fel. Kanske inte bara hela paranötter, men det förstod ni redan.

Aprikosbröd med valnötter

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 40 minuters gräddning

 

 1. Smula ner jästen i en skål, häll över vattnet och rör tills all jäst löst sig
 2. Skär aprikoserna i lite mindre bitar, men hacka dem inte
 3. Ha ner salt och mjöl i vattnet och rör tills allt blandats. Skippade hushållsassistenten och förlitade mig på den heliga autolysen istället.
 4. Plasta in bunken och låt vila 20 minuter
 5. Häll ner frukt och nötter och rör tills allt blandats. På med plasten igen
 6. Efter att ha låtit degen vila 30 minuter tar jag fram den och viker ihop den från alla sidor för att sträcka ut den och därmed göra den lite segare.
 7. Upprepade ovanstående en gång till efter ytterligare 30 minuter
 8. Ställ därefter bunken på ett mysigt ställe där det är varmt och trivsamt. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Tog cirka 2 timmar för mig
 9. Häll ut degen på en mjölad arbetsyta och vik ihop den till en limpa. Se till att få lite höjd på den. Pudra över lite mjöl och täck med en bakhandduk.
 10. Sätt ugnen på 250 grader.
 11. Efter en timme tog jag ut plåten jag låtit stå i ugnen och flyttade över degen dit. Snittade det blivande brödet ett par gånger och skjutsade sen in rubbet i ugnen. Kastade in en deciliter vatten i botten av ugnen (ger förskräckliga fläckar, men som sagt, jag är lat)
 12. Efter en halvtimme vädrade jag ur fukten och efter ytterligare cirka femton minuter hade den en innertemperatur av 96 grader och då var den klar att ta ut.