• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Aprikosbröd med valnötter

februari 6, 2011 by Johan 1 Comment

Aprikosbröd med valnötter, russin och massor med smak

Jag var så sugen på ett bröd med frukt och nötter, men jag hade helt enkelt inte tålamodet att vänta på den trogna, smakfulla men ack så långsamma surdegen. Klockan var lunch och jag ville verkligen ha ett varmt bröd till kvällen.

Vad skulle jag göra? Släppa mina principer, kasta allt jag värdesätter åt sidan, falla för frestelsen och gå för den enkla lösningen med risk för att framstå som en slö, ryggradslös slacker?

Självklart.

Jag valde aprikoser och russin, men det funkar så klart med annan frukt också. Kanske lite korinter (varför använder man inte korinter oftare, de är ju så himla goda!), tranbär, några katrinplommon eller varför inte torkad mango om man vill ha det riktigt sött.

Samma gäller för valnötterna. Testa lite kombinationer av nötter eller frön. Det blir sällan fel. Kanske inte bara hela paranötter, men det förstod ni redan.

Aprikosbröd med valnötter

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 40 minuters gräddning

 

  • 320 g ljummet vatten
  • 8 g färsk jäst
  • 8 g salt (jag kör gärna havssalt)
  • 320 g vetemjöl special
  • 100 g dinkelmjöl (siktat)
  • 60 g torkade aprikoser
  • 60 g russin
  • 100 g valnötter
  1. Smula ner jästen i en skål, häll över vattnet och rör tills all jäst löst sig
  2. Skär aprikoserna i lite mindre bitar, men hacka dem inte
  3. Ha ner salt och mjöl i vattnet och rör tills allt blandats. Skippade hushållsassistenten och förlitade mig på den heliga autolysen istället.
  4. Plasta in bunken och låt vila 20 minuter
  5. Häll ner frukt och nötter och rör tills allt blandats. På med plasten igen
  6. Efter att ha låtit degen vila 30 minuter tar jag fram den och viker ihop den från alla sidor för att sträcka ut den och därmed göra den lite segare.
  7. Upprepade ovanstående en gång till efter ytterligare 30 minuter
  8. Ställ därefter bunken på ett mysigt ställe där det är varmt och trivsamt. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Tog cirka 2 timmar för mig
  9. Häll ut degen på en mjölad arbetsyta och vik ihop den till en limpa. Se till att få lite höjd på den. Pudra över lite mjöl och täck med en bakhandduk.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Efter en timme tog jag ut plåten jag låtit stå i ugnen och flyttade över degen dit. Snittade det blivande brödet ett par gånger och skjutsade sen in rubbet i ugnen. Kastade in en deciliter vatten i botten av ugnen (ger förskräckliga fläckar, men som sagt, jag är lat)
  12. Efter en halvtimme vädrade jag ur fukten och efter ytterligare cirka femton minuter hade den en innertemperatur av 96 grader och då var den klar att ta ut.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: aprikos, baka, Bröd, matgeek, russin, valnötter

Previous Post: « Blodpudding med mejram och mörk öl
Next Post: Morgonmuffins med nötter, honung och frön »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme