Det enkla middagsbrödet man inte behöver planera för att göra
Focaccia kan varieras på en mängd olika sätt men det här är en klassiker och min absoluta favorit. Några andra alternativ är att blanda i chevré i degen, hyvla över parmesan, strimla parmaskinka ovanpå eller varför inte lägga lövtunna skivor av god tomat på toppen.
Det går säkert att göra den med surdeg istället för jäst, men då tar det betydligt längre tid och poängen här är ju att det ska gå snabbt, eller hur?
Focaccia med rosmarin och svarta oliver
Tid: Runt 15 min arbete, cirka 25 minuters gräddning
- 25 g jäst
- 300 g vatten
- 420 g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl rensade svarta oliver
- Ett par kvistar rosmarin
- Några nypor flingsalt
- En god olivolja
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lös jästen i vattnet som helst ska vara ljummet
- Häll i salt och mjöl. Blanda tills det blir en klibbig deg.
- Oliverna ska vara med kärnorna kvar om man vill ha någon som helst smak på dem. Skär bort köttet och kasta kärnorna. Vänd ner olivköttet i degen.
- Ringla över cirka en matsked olivolja och täck degen med plast. Låt jäsa 40 minuter.
- Ta en ugnsfast form eller en plåt, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut degen. Tryck ut den så den täcker hela ytan.
- Täck med plast och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
- Fukta ett finger med vatten eller olja så det inte klibbar fast och tryck hål i ett fint mönster över degen.
- Ringla över olivolja (se till att det kommer lite extra i hålen), strö över rosmarinblad och slutligen några nypor flingsalt.
- In i ugnen med hela härligheten cirka 15-20 minuter. Se till att brödet får lite fin färg innan du tar ut det och ganska kvickt förflyttar det till ett galler för att svalna.