• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rabarbercupcakes med kardemumma

juni 25, 2011 by Johan Hedberg 3 Comments

Cupcakes som passar perfekt till sommarfikat

Igår var det som bekant Midsommarafton. Tillhör du kategorin som antingen inte minns det eller ännu värre, de som önskar att de inte mindes, så finns det bara ett sätt att bota ångesten – baka.
Om du däremot hade en fantastisk dag och kväll vore det väl dumt att sluta äta gott nu?

Rabarber är helt awesome på alla sätt och vis. Tillsammans med kardemumma visade de sig vara om möjligt ännu mer awesome. Receptet kommer ursprungligen från Danielle på Heavenly Cupcake. Hennes recept som kaka är fulländat. När det kommer till att göra om det till cupcakes har jag gjort några smärre justeringar.

Rabarbercupcakes med kardemumma

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

  • 100 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 2 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör (inte margarin, smör)
  • En nypa salt
  • 160 g vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vanilj (dubbla om du använder vaniljsocker)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 tsk nymortlad kardemumma
  • 4 dl rabarber, hackad i små bitar
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 50 g smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • En lime
  1. Kan göras kvällen innan baket: Lägg 100 g rabarber, skuren i centimeterstora bitar, i en liten kastrull och strö över 1 dl strösocker. Värm upp sakta tills det börjar koka och rör ofta. Skumma av med en liten sked och koka ner tills det det blir en trög smet. Låt svalna innan du använder i baket.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda den hackade rabarbern med potatismjöl och 3 msk strösocker. Ställ åt sidan
  4. Smält smöret och låt det svalna. Micron är ett bra tips. Rör ordentligt i det.
  5. Knäck äggen i en skål, tillsätt strösockret. Vispa ordentligt tills det blivit en fluffig smet.
  6. Ha i smöret och rör runt tills det blandats ordentligt. Här brukar jag lägga bort vispen och ta en slickepott istället.
  7. Häll därefter ner alla övriga ingredienser och rör försiktigt tills det är blandat, klumpfritt och väldigt gott.
  8. Slutligen vänder man ner rabarbern i smeten och häller därefter upp i formar.
  9. Jag gjorde de här i silikonformar som ger små munsbitar men grundregeln är ‘Runt 20 min, stick ner en tandpetare och kommer den upp utan kladd så är de klara’.
  10. Rör smör och philadelphia till en jämn smet. Tillsätt florsockret en deciliter i taget och rör så att det inte finns några klumpar kvar. Därefter rör man ner rabarberkompotten/-marmeladen som kokades i steg 1.
  11. Spritsa eller täck cupcakesen med frosting på annat lämpligt sätt. Garnera med lite rivet limeskal, några lavendelblommor och kanske lite nyplockade smultron.

Filed Under: Cupcakes, Rabarber, Sött Tagged With: Cupcakes, fika, frosting, midsommar, rabarber, recept

Previous Post: « Madeleines – gör dem snabbt nu ikväll!
Next Post: Veckans länkkärlek »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme