Cupcakes som passar perfekt till sommarfikat

Igår var det som bekant Midsommarafton. Tillhör du kategorin som antingen inte minns det eller ännu värre, de som önskar att de inte mindes, så finns det bara ett sätt att bota ångesten – baka.
Om du däremot hade en fantastisk dag och kväll vore det väl dumt att sluta äta gott nu?

Rabarber är helt awesome på alla sätt och vis. Tillsammans med kardemumma visade de sig vara om möjligt ännu mer awesome. Receptet kommer ursprungligen från Danielle på Heavenly Cupcake. Hennes recept som kaka är fulländat. När det kommer till att göra om det till cupcakes har jag gjort några smärre justeringar.

Rabarbercupcakes med kardemumma

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

 1. Kan göras kvällen innan baket: Lägg 100 g rabarber, skuren i centimeterstora bitar, i en liten kastrull och strö över 1 dl strösocker. Värm upp sakta tills det börjar koka och rör ofta. Skumma av med en liten sked och koka ner tills det det blir en trög smet. Låt svalna innan du använder i baket.
 2. Sätt ugnen på 175 grader.
 3. Blanda den hackade rabarbern med potatismjöl och 3 msk strösocker. Ställ åt sidan
 4. Smält smöret och låt det svalna. Micron är ett bra tips. Rör ordentligt i det.
 5. Knäck äggen i en skål, tillsätt strösockret. Vispa ordentligt tills det blivit en fluffig smet.
 6. Ha i smöret och rör runt tills det blandats ordentligt. Här brukar jag lägga bort vispen och ta en slickepott istället.
 7. Häll därefter ner alla övriga ingredienser och rör försiktigt tills det är blandat, klumpfritt och väldigt gott.
 8. Slutligen vänder man ner rabarbern i smeten och häller därefter upp i formar.
 9. Jag gjorde de här i silikonformar som ger små munsbitar men grundregeln är ’Runt 20 min, stick ner en tandpetare och kommer den upp utan kladd så är de klara’.
 10. Rör smör och philadelphia till en jämn smet. Tillsätt florsockret en deciliter i taget och rör så att det inte finns några klumpar kvar. Därefter rör man ner rabarberkompotten/-marmeladen som kokades i steg 1.
 11. Spritsa eller täck cupcakesen med frosting på annat lämpligt sätt. Garnera med lite rivet limeskal, några lavendelblommor och kanske lite nyplockade smultron.