Söndagmorgon kräfva dessa sötsaker

Egentligen är jag mer av en leverpastejsmänniska än en marmelad-dito men när det är söndag morgon och man är ohyggligt sugen på något sött till morgonkaffet är den här marmeladen fullkomligt ljuvlig. Kör hela klyschan på en gång – tjock skiva surdegsbröd som rostas, täcks med riktigt smör, marmelad och ett par skivor stark ost. Starkt kaffe med mjölk och ett glas apelsinjuice till.

Försök hitta riktigt saftiga aprikoser. Har man en duktig frukthandlare har de schweiziska aprikoser som är i mitt tycke de bästa. Allra viktigast är så klart smaken – de får absolut inte vara omogna.

Aprikosmarmelad

Tid: Runt 10 min arbete, cirka 50 minuters kokande

  1. Dela aprikoserna, kärna ur dem och placera dem i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt citronjuice och strösocker.
  3. Koka upp på ganska svag värme så aprikoserna får tid att saft ur sig utan att man bränner dem.
  4. När första bubblorna når ytan ökar man värmen och låter den koka ordentligt.
  5. Gillar man bitar i rör man försiktigt, vill man ha den mer slät mosar man aprikoserna eller kanske till och med kör med en stavmixer ett par vändor. Använd en träsked att röra med. Inget annat.
  6. När den börja tjockna och får en yta som nästan spricker sönder lite (du förstår vad jag menar när du ser det) är den klar. Testa annars att lägga in ett tefat i kylen och när det blivit kallt lägger man en klick marmelad på så det svalnar kvickt. Känn sedan på konsistensen om den verkar bra.
  7. Häll direkt upp i väl rengjorda burkar, sätt på locket och ställ svalt.