En rejäl kladdkaka är aldrig fel

Ibland behöver man en riktig kalorirysare, en mardröm för alla former av dieter och hälsosamt leverne, som stimulerar själen lika mycket som den pressar upp blodsockernivån.

Den här kakan är fullkomligt magisk. Mängden choklad i den gör den inte övermäktig och saltet tillsammans med lavendeln lyfter fram smakerna och gör att den inte blir ofräsch, utan helt enkelt bara god.

Se till att den inte står för länge i ugnen – den ska bara stelna till – och att den får vila länge innan man äter den. Jag föredrar att göra den på kvällen, låta den svalna, breda på ganachen och sen vila i kylen till dagen efter. Då blir den helt perfekt.

Man kan gärna äta den som den är men vill man absolut ha något till är det vaniljglass eller vispad grädde som gäller. För en lite vuxnare smak kan man ha i en liten skvätt rom.

Kladdkaka med chokladganache

Tid: Runt 60 min arbete

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Smörj en form med smör. Jag föredrar en 23 cm-form med löstagbara kanter, men man kan även ta en mindre form, bara kanterna går att lossa.
 3. Smält smöret och dra därefter av det från plattan.
 4. Tillsätt chokladen och låt den smälta i smöret medan det svalnar en aning.
 5. Vispa samman ägg och socker till en tjock, fluffig smet. Låt den vila några minuter så att sockret löser sig och vispa sen en minut till.
 6. Sikta ner mjöl, kakao och vanilj i en bunke så alla klumpar försvinner. Blanda sedan med en gaffel.
 7. Häll ner smöret och äggblandningen och rör med en träsked eller slickepott. Vispa inte.
 8. När det är helt ihopblandat tillsätter man mjölmixen och fortsätter röra tills det blivit en slät smet utan några som helst klumpar.
 9. Ställ in i ugnen cirka 18 minuter, stäng sen av ugnen och sätt luckan lite på glänt i 4 minuter. Ta sen ut kakan och låt den svalna.
 10. Medan kakan svalnar gör man ganachen och låter den svalna tills den är som en tjock kräm.
 11. Bred ut ganachen på kakan, gärna med en palett så det blir en jämn yta.
 12. Strö över salt och lavendel.
 13. Ställ in kakan i kylen och låt smakerna mogna.
 14. Ta ut, skär upp och njut.