• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kladdkaka med chokladganache, toppad med havssalt och lavendel

september 4, 2011 by Johan Hedberg 3 Comments

En rejäl kladdkaka är aldrig fel

Ibland behöver man en riktig kalorirysare, en mardröm för alla former av dieter och hälsosamt leverne, som stimulerar själen lika mycket som den pressar upp blodsockernivån.

Den här kakan är fullkomligt magisk. Mängden choklad i den gör den inte övermäktig och saltet tillsammans med lavendeln lyfter fram smakerna och gör att den inte blir ofräsch, utan helt enkelt bara god.

Se till att den inte står för länge i ugnen – den ska bara stelna till – och att den får vila länge innan man äter den. Jag föredrar att göra den på kvällen, låta den svalna, breda på ganachen och sen vila i kylen till dagen efter. Då blir den helt perfekt.

Man kan gärna äta den som den är men vill man absolut ha något till är det vaniljglass eller vispad grädde som gäller. För en lite vuxnare smak kan man ha i en liten skvätt rom.

Kladdkaka med chokladganache

Tid: Runt 60 min arbete

  • 100 g smör
  • 40 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 150 g råsocker
  • 50 g majsmjöl
  • 22 g kakao
  • 1 tsk vanilj
  • En sats chokladganache
  • 1/2 msk havssalt (eller lite mer, efter smak)
  • 1/2 msk torkade lavendelblommor
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en form med smör. Jag föredrar en 23 cm-form med löstagbara kanter, men man kan även ta en mindre form, bara kanterna går att lossa.
  3. Smält smöret och dra därefter av det från plattan.
  4. Tillsätt chokladen och låt den smälta i smöret medan det svalnar en aning.
  5. Vispa samman ägg och socker till en tjock, fluffig smet. Låt den vila några minuter så att sockret löser sig och vispa sen en minut till.
  6. Sikta ner mjöl, kakao och vanilj i en bunke så alla klumpar försvinner. Blanda sedan med en gaffel.
  7. Häll ner smöret och äggblandningen och rör med en träsked eller slickepott. Vispa inte.
  8. När det är helt ihopblandat tillsätter man mjölmixen och fortsätter röra tills det blivit en slät smet utan några som helst klumpar.
  9. Ställ in i ugnen cirka 18 minuter, stäng sen av ugnen och sätt luckan lite på glänt i 4 minuter. Ta sen ut kakan och låt den svalna.
  10. Medan kakan svalnar gör man ganachen och låter den svalna tills den är som en tjock kräm.
  11. Bred ut ganachen på kakan, gärna med en palett så det blir en jämn yta.
  12. Strö över salt och lavendel.
  13. Ställ in kakan i kylen och låt smakerna mogna.
  14. Ta ut, skär upp och njut.

Filed Under: Choklad, Från ugnen, Sött Tagged With: choklad, chokladkaka, kaka, kladdkaka, lavendel, recept

Previous Post: « Rödbetor, inlagda i ljuvlig lag
Next Post: Veckans länkkärlek v 35 del 2 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme