• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Fransk äppelgömma

september 16, 2011 by Johan Hedberg 4 Comments

Nu vet du vad du ska göra med dina äpplen

Ok, jag vet att jag brukar försöka verka övertygande om att det går snabbt och inte är krångligt att göra goda bakverk från grunden men den den här gången är det inte så. Den här godsaken tar helt klart en del tid och det är ett gäng olika saker som ska blandas samman. Men det är så himla värt det.

När jag gjorde den första gången så serverade jag den efter en middag med en massa grillat. Det kanske inte var den mest klockrena av kombinationer när folk mitt uppe i köttkoman inser att en bit av kakan är på tok för lite. Bäst är alltså som stand-alone på ett fikabord. Tidigt på ett fikabord. Man vill inte upptäcka alldeles för sent att man gjort felaktiga prioriteringar när det kommer till vad som ryms på en tallrik.

Äpplena bör vara fasta och helst svenska så smaken verkligen blir somrig (eller snarare höstig), fuska inte med margarin eller risig fusk-vanilj. Om man nu ska lägga ett par timmar på att göra ett magiskt gott fikabröd ska man inte göra avkall på kvalitén av ingredienserna.

Smördegen kan man för övrigt göra en dag i förväg. Samma sak gäller vaniljkrämen och äppelmarmeladen.

Fransk äppelgömma

Tid: Räkna med 3 timmar totalt

  • 1/2 sats smördeg
  • 1/2 sats vaniljkräm
  • 250 g mandelmassa
  • 500 g klyftade äpplen
  • 1/2 citron
  • 500 g socker
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • Lite kanel
  1. Lägg äpplen och socker i en tjockbottnad gryta. Pressa över citronen. Värm på medelvärme tills äpplena börjar safta sig och öka då värmen. Rör sakta med en träsked.
  2. Låt äpplena koka på hög värme tills det blir som en ganska tjock, marmeladliknande massa. Rör endast försiktig så klyftorna inte går sönder. Ta av från värmen och låt svalna.
  3. Resultatet av koket blir en seg marmelad (eller en lös kompott om man kokar kortare tid, båda funkar utmärkt).
  4. Dela smördegen i hälften och kavla ut båda halvorna till bitar som är runt 16 cm breda och maximalt så långa som plåten du ska använda. Jag brukar göra dem 2-3 mm tjocka.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Lägg den ena av de utkavlade smördegsplattorna på ett bakplåtspapper.
  7. Vispa samman ägg och vatten. Pensla smördegsplattan med blandningen. Nagga därefter plattan med en gaffel lite här och där.
  8. Blanda mandelmassan med vaniljkrämen till en smet och fördela den på smördegen. Spara en centimeter utmed kanterna.
  9. Fördela därefter äppelmarmeladen/-kompotten/-massan ovanpå vaniljkrämen.
  10. Pudra över en aning kanel.
  11. Vik ihop den andra smördegsplattan så långsidorna hamnar mot varandra. Snitta sedan med en vass kniv från den hopvikta kanten ända ut till en centimeter från motsatta kanterna. Titta på bilden så förstår ni vilket mönster jag skapade men som jag är dålig på att förklara hur.
  12. Vik upp den igen och nu ska den se ut som en persienn. Ungefär. Rulla därefter upp den på en kavel och rulla ut den igen över kakan.
  13. Tryck till utmed kanterna med en gaffel så att den försluts ordentligt.
  14. Ställ in i kylen och låt vila runt 30-45 minuter.
  15. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Om man vill kan man efter 15 minuter sänka värmen litegrann för att inte få för mycket färg på kakan.
  16. Ta ut, låt kallna och skär sedan upp. Det som inte går åt samma dag får man tvinga i sig innan sängdags. Att spara dem gör att de tappar mycket i kvalité.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: äppelkaka, äpplen, baka, fika, frankrike, kaka, Sött, vaniljkräm

Previous Post: « Chokladbiskvier
Next Post: Paj med kantarellstuvning »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme