Nu vet du vad du ska göra med dina äpplen

Ok, jag vet att jag brukar försöka verka övertygande om att det går snabbt och inte är krångligt att göra goda bakverk från grunden men den den här gången är det inte så. Den här godsaken tar helt klart en del tid och det är ett gäng olika saker som ska blandas samman. Men det är så himla värt det.

När jag gjorde den första gången så serverade jag den efter en middag med en massa grillat. Det kanske inte var den mest klockrena av kombinationer när folk mitt uppe i köttkoman inser att en bit av kakan är på tok för lite. Bäst är alltså som stand-alone på ett fikabord. Tidigt på ett fikabord. Man vill inte upptäcka alldeles för sent att man gjort felaktiga prioriteringar när det kommer till vad som ryms på en tallrik.

Äpplena bör vara fasta och helst svenska så smaken verkligen blir somrig (eller snarare höstig), fuska inte med margarin eller risig fusk-vanilj. Om man nu ska lägga ett par timmar på att göra ett magiskt gott fikabröd ska man inte göra avkall på kvalitén av ingredienserna.

Smördegen kan man för övrigt göra en dag i förväg. Samma sak gäller vaniljkrämen och äppelmarmeladen.

Fransk äppelgömma

Tid: Räkna med 3 timmar totalt

 1. Lägg äpplen och socker i en tjockbottnad gryta. Pressa över citronen. Värm på medelvärme tills äpplena börjar safta sig och öka då värmen. Rör sakta med en träsked.
 2. Låt äpplena koka på hög värme tills det blir som en ganska tjock, marmeladliknande massa. Rör endast försiktig så klyftorna inte går sönder. Ta av från värmen och låt svalna.
 3. Resultatet av koket blir en seg marmelad (eller en lös kompott om man kokar kortare tid, båda funkar utmärkt).
 4. Dela smördegen i hälften och kavla ut båda halvorna till bitar som är runt 16 cm breda och maximalt så långa som plåten du ska använda. Jag brukar göra dem 2-3 mm tjocka.
 5. Sätt ugnen på 200 grader.
 6. Lägg den ena av de utkavlade smördegsplattorna på ett bakplåtspapper.
 7. Vispa samman ägg och vatten. Pensla smördegsplattan med blandningen. Nagga därefter plattan med en gaffel lite här och där.
 8. Blanda mandelmassan med vaniljkrämen till en smet och fördela den på smördegen. Spara en centimeter utmed kanterna.
 9. Fördela därefter äppelmarmeladen/-kompotten/-massan ovanpå vaniljkrämen.
 10. Pudra över en aning kanel.
 11. Vik ihop den andra smördegsplattan så långsidorna hamnar mot varandra. Snitta sedan med en vass kniv från den hopvikta kanten ända ut till en centimeter från motsatta kanterna. Titta på bilden så förstår ni vilket mönster jag skapade men som jag är dålig på att förklara hur.
 12. Vik upp den igen och nu ska den se ut som en persienn. Ungefär. Rulla därefter upp den på en kavel och rulla ut den igen över kakan.
 13. Tryck till utmed kanterna med en gaffel så att den försluts ordentligt.
 14. Ställ in i kylen och låt vila runt 30-45 minuter.
 15. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Om man vill kan man efter 15 minuter sänka värmen litegrann för att inte få för mycket färg på kakan.
 16. Ta ut, låt kallna och skär sedan upp. Det som inte går åt samma dag får man tvinga i sig innan sängdags. Att spara dem gör att de tappar mycket i kvalité.