Men åååh, det är så sjukt gott med citroncupcakes

Mitt förhållande till att köpa färdigbakat i butik är en aning styrt av hur hungrig jag är när jag passerar hyllorna med kex och kakor. Oreos, Ballerina eller något annat kex med fyllning må vara fyllda med så mycket skumma tillsatser att renlevnadshysterikerna får utslag, men de är så goda att jag inte bryr mig. Kanske att man kan göra dem själv, men det är på något sätt den där masstillverkade smaken jag är på jakt efter.

När det kommer till citronmuffins är det helt tvärt om. Jag kan självklart stoppa i mig ett par köpta om jag tvingas till det (med andra ord – om de serveras på ett fikabord) men om jag har någon möjlighet att påverka det själv så är det alltid hembakta som gäller.

Varför? Jo, för att de som man gör själv är tusen gånger godare än de köpta. De smakar massor med citron – riktig citron, de är lika mushiga och storleken om man gör dem i små cupcakesformar är alldeles perfekt. Rena utan frosting kan man utan problem sätta i sig ett halvdussin. Med frosting får man engagera sig en aning mer, men samtidigt är de så fruktansvärt fräscha och inte alls lika mäktiga som till exempel chokladcupcakes.

Citroncupcakes

Tid: 2 timmar

Frosting

 1. Sätt ugnen på 180 grader .
 2. Smält smöret men låt det inte brynas. Jag brukar låta det stå på spisen till nästan allt är smält och sen stänger man av plattan, snurrar lite på kastrullen och så har man ett smält, men inte  hett, smör.
 3. Knäck äggen i en skål, tillsätt sockret och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet. Jag pratar inte att den det har blivit lite luft i den – jag pratar rejält fluffig. Ge det några minuters engagerat arbete, det har du igen senare.
 4. Rör ner smöret. Vispa inte i det utan rör med en slickepott eller träsked.
 5. Ha i citronsaften och skalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
 6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
 7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 8. Avsluta med att hälla ner mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 10. Vispa smör och cream cheese i en bunke till en luftig smet.
 11. Tillsätt vanilj och citronskal.
 12. Häll i en deciliter florsocker, vispa tills det är en slät smet. Ha i en deciliter till, vispa etc. Upprepa tills all florsocker är ivispad.
 13. Ställ in frostingen i kylen 30-40 minuter för att stelna till lite. Fyll därefter en sprits och placera toppingen på valfritt sätt.
 14. Avsluta med att riva över lite citronskal.