• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Citroncupakes med frisk frosting

oktober 3, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Men åååh, det är så sjukt gott med citroncupcakes

Mitt förhållande till att köpa färdigbakat i butik är en aning styrt av hur hungrig jag är när jag passerar hyllorna med kex och kakor. Oreos, Ballerina eller något annat kex med fyllning må vara fyllda med så mycket skumma tillsatser att renlevnadshysterikerna får utslag, men de är så goda att jag inte bryr mig. Kanske att man kan göra dem själv, men det är på något sätt den där masstillverkade smaken jag är på jakt efter.

När det kommer till citronmuffins är det helt tvärt om. Jag kan självklart stoppa i mig ett par köpta om jag tvingas till det (med andra ord – om de serveras på ett fikabord) men om jag har någon möjlighet att påverka det själv så är det alltid hembakta som gäller.

Varför? Jo, för att de som man gör själv är tusen gånger godare än de köpta. De smakar massor med citron – riktig citron, de är lika mushiga och storleken om man gör dem i små cupcakesformar är alldeles perfekt. Rena utan frosting kan man utan problem sätta i sig ett halvdussin. Med frosting får man engagera sig en aning mer, men samtidigt är de så fruktansvärt fräscha och inte alls lika mäktiga som till exempel chokladcupcakes.

Citroncupcakes

Tid: 2 timmar

  • 120 g smör
  • 220 g socker
  • 2 ägg
  • Skalet av 2 citroner (endast det yttersta)
  • Saften av 1 citron
  • 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 180 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 g mjölk
  • En knivsudd salt

Frosting

  • 120 g smör (rumstempererat)
  • 100 g cream cheese (rumstempererat)
  • Skalet av 1 citron (även här – bara det yttersta)
  • 1 tesked vanilj
  • 5 dl florsocker
  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Smält smöret men låt det inte brynas. Jag brukar låta det stå på spisen till nästan allt är smält och sen stänger man av plattan, snurrar lite på kastrullen och så har man ett smält, men inte  hett, smör.
  3. Knäck äggen i en skål, tillsätt sockret och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet. Jag pratar inte att den det har blivit lite luft i den – jag pratar rejält fluffig. Ge det några minuters engagerat arbete, det har du igen senare.
  4. Rör ner smöret. Vispa inte i det utan rör med en slickepott eller träsked.
  5. Ha i citronsaften och skalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
  6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
  7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
  8. Avsluta med att hälla ner mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
  9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Vispa smör och cream cheese i en bunke till en luftig smet.
  11. Tillsätt vanilj och citronskal.
  12. Häll i en deciliter florsocker, vispa tills det är en slät smet. Ha i en deciliter till, vispa etc. Upprepa tills all florsocker är ivispad.
  13. Ställ in frostingen i kylen 30-40 minuter för att stelna till lite. Fyll därefter en sprits och placera toppingen på valfritt sätt.
  14. Avsluta med att riva över lite citronskal.

Filed Under: Cupcakes, Sött Tagged With: citron, Cupcakes, frosting, recept

Previous Post: « Äppeldricka utan uppkok
Next Post: Pepparrot – höstens skattletande kan börja »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme