• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Juice på äpplen och citroner

oktober 14, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Juice som om den mot all förmodan inte dricks upp direkt – passar bra att frysa in till vintern

Träden är inte lika fulla av frukt längre och det är en aning sorligt, samtidigt som det är så oerhört skönt att kunna gå vidare lite och inte bara fundera på äpplen hela dagarna. Eller hela dagarna kanske är att ta i, men ni vet när det ligger där och gnager lite. Som ett skavsår som vägrar ge med sig. Den liknelsen blev inte helt optimal va?
Ok, tillbaka till äpplena.

Bäst den här sommaren är helt klart äppelmoset eller äppelgaletten med de torkade äppelringarna på en stark tredjeplats.

Nu fanns det dock inte tid att göra något som krävde mer tid än absolut nödvändigt. Framför mig stod två fyllda kassar med Discovery-äpplen som skrev efter uppmärksamhet. Målet var att göra något lite syrligt som passade bra till en söt kaka.

Fram med råsaftcentrifugen och ett nät ekologiska citroner som låg gömt i kylen. Här är mitt knep: För varje kanna juice har man i en halv citron. Man tvättar av citronen, delar den och slänger i med skal och allt innan man kör det första äpplet. Juice oxiderar inte, den behåller sin fina (i det här fallet väldigt röda) färg och citronen ger syrligheten jag sökte.

Absolut inte ett dugg mer behövs. Häll ner i väl rengjorda flaskor och ställ in i kylen.
(Rekommenderar inte IKEAs eftersom de läcker. Har du redan köpt dem så lägg lite plastfolie mellan korken och flaskan som tätning)

Fryser man in juicen så se för sjutton till att inte fylla flaskan med mer än 3/4 för att undvika att de spricker. Jag har gjort det misstaget en gång. Inte lika illa som när plastburken med surdeg exploderade i kylen eller när croissantdegskonservburken smällde i solen i köksfönstret, men kul är det inte.

Hur mycket jag har kvar så här några dagar senare? En flaska i frysen. Måste med andra ord göra mycket, mycket mer.

Filed Under: Äpplen, Sylta, safta, konservera Tagged With: äpple, citron, juice, saft

Previous Post: « Sommarsoppa (Ängamat)
Next Post: Romkaka incredibile »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme