Juice som om den mot all förmodan inte dricks upp direkt – passar bra att frysa in till vintern

Träden är inte lika fulla av frukt längre och det är en aning sorligt, samtidigt som det är så oerhört skönt att kunna gå vidare lite och inte bara fundera på äpplen hela dagarna. Eller hela dagarna kanske är att ta i, men ni vet när det ligger där och gnager lite. Som ett skavsår som vägrar ge med sig. Den liknelsen blev inte helt optimal va?
Ok, tillbaka till äpplena.

Bäst den här sommaren är helt klart äppelmoset eller äppelgaletten med de torkade äppelringarna på en stark tredjeplats.

Nu fanns det dock inte tid att göra något som krävde mer tid än absolut nödvändigt. Framför mig stod två fyllda kassar med Discovery-äpplen som skrev efter uppmärksamhet. Målet var att göra något lite syrligt som passade bra till en söt kaka.

Fram med råsaftcentrifugen och ett nät ekologiska citroner som låg gömt i kylen. Här är mitt knep: För varje kanna juice har man i en halv citron. Man tvättar av citronen, delar den och slänger i med skal och allt innan man kör det första äpplet. Juice oxiderar inte, den behåller sin fina (i det här fallet väldigt röda) färg och citronen ger syrligheten jag sökte.

Absolut inte ett dugg mer behövs. Häll ner i väl rengjorda flaskor och ställ in i kylen.
(Rekommenderar inte IKEAs eftersom de läcker. Har du redan köpt dem så lägg lite plastfolie mellan korken och flaskan som tätning)

Fryser man in juicen så se för sjutton till att inte fylla flaskan med mer än 3/4 för att undvika att de spricker. Jag har gjort det misstaget en gång. Inte lika illa som när plastburken med surdeg exploderade i kylen eller när croissantdegskonservburken smällde i solen i köksfönstret, men kul är det inte.

Hur mycket jag har kvar så här några dagar senare? En flaska i frysen. Måste med andra ord göra mycket, mycket mer.