• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Stompa – snabbt tunnbröd i stekpannan

oktober 25, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Behöver man ett gott bröd snabbt är stompa min räddning

När jag gick i högstadiet fick jag av någon outgrundlig anledning för mig att jag skulle baka bröd. Min mamma brukade göra en filmjölkslimpa som var lätt att lyckas med och sagolikt god (alla familjer har ett sånt recept) men jag ville testa något som var ljusare och eftersom jag alltid varit svag för tunnbröd rotade jag fram min farmors recept på stompa.

Det är ett så vansinnigt enkelt bröd och blir alltid lika gott. Det trevligt med det är att man kan ta med de torra ingredienserna i en burk när man ger sig ut i naturen och sen steker man det antingen på en slät sten som legat i elden en timme eller så har man med sig en liten jägarstekpanna.

Kvällen innan baket var jag på landet och min faster hade dragit fram en gammal tunnbrödsstekpanna som vi hettade upp över en sprakande brasa. Att äta dem nygräddade med ett rikligt lager messmör är som att färdas tillbaka till barndomen när min farmor fullkomligt gödde mig med dem. En gnistrande höstdag kan jag inte tänka mig något godare tillsammans med lövkrattande och några glas äppeldricka.

 

Stompa

Tid: 60 minuter

  • 500 g vetemjöl
  • 420 g rågmjöl
  • 3 tsk fänkål
  • 2 tsk anis
  • 2 1/2 tsk bikarbonat
  • 2-3 tsk salt
  • 5 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Gör en grop i mitten och häll i filen följt av sirap.
  3. Rör ihop till en deg, häll ut på bakbord och dela i runt 24 bitar.
  4. Rulla till bollar, mjöla in ordentligt och kavla ut till runda kakor.
  5. Hetta på en stekpanna, slå av mjölet från kakorna och kanske dra ett par drag med en kruskavel.
  6. Stek i torr panna någon minut på varje sida så de får färg och blir fina.
  7. Ät direkt med messmör eller rikligt med riktigt smör och en god ost.
  8. De klarar sig till dagen efter om man lägger dem i en plastpåse men allra godast är de så klart direkt efter baket.

Filed Under: Bröd, Snabbt och gott Tagged With: anis, Bröd, fänkål, recept, stekpannebröd, stompa

Previous Post: « Film att äta till: El Bulli – Cooking in Progress
Next Post: Madeleines med choklad »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme