Behöver man ett gott bröd snabbt är stompa min räddning

När jag gick i högstadiet fick jag av någon outgrundlig anledning för mig att jag skulle baka bröd. Min mamma brukade göra en filmjölkslimpa som var lätt att lyckas med och sagolikt god (alla familjer har ett sånt recept) men jag ville testa något som var ljusare och eftersom jag alltid varit svag för tunnbröd rotade jag fram min farmors recept på stompa.

Det är ett så vansinnigt enkelt bröd och blir alltid lika gott. Det trevligt med det är att man kan ta med de torra ingredienserna i en burk när man ger sig ut i naturen och sen steker man det antingen på en slät sten som legat i elden en timme eller så har man med sig en liten jägarstekpanna.

Kvällen innan baket var jag på landet och min faster hade dragit fram en gammal tunnbrödsstekpanna som vi hettade upp över en sprakande brasa. Att äta dem nygräddade med ett rikligt lager messmör är som att färdas tillbaka till barndomen när min farmor fullkomligt gödde mig med dem. En gnistrande höstdag kan jag inte tänka mig något godare tillsammans med lövkrattande och några glas äppeldricka.

 

Stompa

Tid: 60 minuter

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Gör en grop i mitten och häll i filen följt av sirap.
  3. Rör ihop till en deg, häll ut på bakbord och dela i runt 24 bitar.
  4. Rulla till bollar, mjöla in ordentligt och kavla ut till runda kakor.
  5. Hetta på en stekpanna, slå av mjölet från kakorna och kanske dra ett par drag med en kruskavel.
  6. Stek i torr panna någon minut på varje sida så de får färg och blir fina.
  7. Ät direkt med messmör eller rikligt med riktigt smör och en god ost.
  8. De klarar sig till dagen efter om man lägger dem i en plastpåse men allra godast är de så klart direkt efter baket.