Cookies som är söta behöver något syrligt som tranbär

Det här med att jag totalt snöat in mig på mushiga bakverk och inte är så mycket för krispiga saker är en stämpel jag bestämt mig för att tvätta bort. Tror det har blivit så eftersom mjuka bakverk kräver konsumtion inom ett ganska litet tidsfönster och jag tycker att goda saker ska man äta upp – inte spara.

Men så finns det cookies i alla former och man kan kombinera dem i all oändlighet, enda problemet är att de lätt blir på tok för söta. Tänk då om man hade i något lite syrligt, något med en massa färg och något som kan tänkas vara en aning nyttigt? Japp, jag pratar om de tydligen av antioxidanter sprängfyllda tranbären. Hade lite i frysen och i den pågående rensningshysterin så är det dags att göra sig av med även dem.

Ok, here goes…

(och ja, det är kollegan J som ställde upp igen med fotogeniska händer)

Cookies med tranbär och choklad

Tid: 1 timme

 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Sikta ner mjölet i en bunke. Tillsätt kanel, salt, vanilj (dubbel mängd om du använder vanillinsocker) och bikarbonat. Blanda ordentligt.
 3. Vispa smör och båda sockersorterna till en slät massa. Tillsätt ägget och vispa tills det blivit en fluffig smet.
 4. Ha i mjölblandningen och vänd samman till en deg som är klibbig men inte hysteriskt klibbig.
 5. Slutligen – i med havregrynen och rör om lite till.
 6. Häll i tranbären och rör om. Degen fryser till lite, men det är toppen eftersom det då blir lättare att göra bollar av den.
 7. Ta en bit deg (jag körde med 25 g per kaka) och rulla till en liten boll. När händerna blir för kladdiga sköljer man av dem lite som när man rullar köttbullar.
 8. Placera dem med en del avstånd på plåten och in med dem i värmen!
 9. Hur lång tid tar det här då? Jag skulle tro cirka 15 minuter, men håll ett öga på dem när de sjunkit ihop, inte bubblar så mycket och helt enkelt ser klara ut. Tar man ut dem tidigt blir de sega, tar man ut dem senare blir de lite krispigare. Det är bara att välja.
 10. Låt svalna på galler.
 11. Jag smälte lite olika sorters choklad som jag ringlade över genom att doppa en gaffel i chokladen (blir tunna, små fina trådar då) och sen rotera över kakorna när de svalnat helt. In i kylen en stund efteråt så chokladen stelnar ordentligt.
 12. Förvaras i en burk med lock och klarar sig säkert flera dar. Tror jag. Mina åts upp av kollegor och vänner inom 12 timmar.