Bra vecka i köket!

Det har varit en bra vecka i köket. Experimenterat en del med saffran inför att UNT i morgon ska hänga på mig, PickiPicki och Anton från Lykka.se och laga julgodis. Jag tänkte bidra med saffranskola, tomtecupcakes och ett enkelt dadelgodis. Frågan har varit hur man får loss maximalt med smak ur sitt saffran. Svaret stavas cognac. Mer om det senare i veckan.

Annars har det bakats cookies med tranbär och halloncupcakes. Det blev även en omgång choklad- och romcupcakes, men jag har i ärlighetens namn inte haft tid att publicera receptet än och jag tror att bilderna blev katastrof.

Fascinerande att se hur otroligt mycket gott som ploppar upp nu när alla har sånt fokus på att laga goda saker till julbordet.

Camilla som driver Min Goda Sida har gjort glöggtryffel som ser helt ljuvlig ut. Att göra tryffel kräver inga expertkunskaper, man kan experimentera i all oändlighet, men det funkar verkligen inte med alla former av smakkombinationer. Det här är en dock en säker vinnare.

Alma Mater sätter fingret på något som jag reagerat på och som är en minst sagt irriterande trend – det går inte att hitta icke färdigkokt julskinka i butikerna längre. Eller det går säkert, men man får leta som en tok. Hur lata har vi blivit? Hur kommer det sig att folk väljer att INTE koka den själva? Är det så att vi till den milda grad gått på myten att alla är så sjukt stressade att vi inte ens kan sätta en gryta med vatten på spisen? Skämmes.

Inget att göra i januari? Den tidigare ägaren av Petit France – Sébastien Boudet –  har platser kvar på sina kurser för hemmabagare. Ett tips är att skynda på med anmälningarna – de är sjukt populära och platserna är ytterst begränsade.

Bruna bönor kan vara så sagolikt gott men trots att det är enkelt att göra från grunden så blir det aldrig av. Blir förändring på det nu när Pernilla från Mästerkock i mitt eget kök precis lagt ut recept på Bruna bönor med konfiterat fläsk, kalkonfalu och knaperstekt svål. Det finns liksom inga ursäkter att inte göra det. Tänk det där en lördagslunch när man är lite lagom seg (ja, lite lagom bakis är väl en bättre beskrivning…).

Såg ni Nobelfestligheterna igår? Champagnen som serverades var Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut. Finns att beställa från Systembolaget  och även om jag inte har enorma förväntningar trots tidigare goda recensioner känns det värt att testa för att se om den funkar som vardagschampagne – priset är nämligen ytterst humana 249:-/flaska.

Man gör det inte lätt för sig… Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte hinner med att lyssna på alla podcasts jag prenumererar på och vad händer – jag upptäcker den eminenta svenska matpodcasten Matpoden som görs av Ola Håkansson, kökschef på Tumba gymnasium och Andreas Hammarstedt, biträdande rektor på samma gymnasium. Kolla även in deras Tumblr, deras blogg.

Kul att se att fler än jag fastnat för Nygårdas julmust lagrad på bourbonfat. Den är väldigt vuxen i smaken och välkyld blir den ett gjutet inslag på julbordet i år.

Maria har gjort något som står kvar på min lista över Måsten inför julafton – saffransbiscotti.

Förresten, här är ett bra tips när det gäller glöggen (som jag iofs aldrig tröttnar på att dricka rykande het) – drick den iskall. När jag var på pressträffen för Blossa 08 (jobbade med dem då) så serverades den bland annat i glas som spenderat några timmar i frysen. Det blev en helt ny upplevelse. Testa.

Snart är det förresten dags att ta fram första romtopfen. Längtar ihjäl mig.

Slutligen – här är en bra guide till hur man rostar nötter på bästa vis. Spara, skriv ut, läs, sätt upp på kylen.