• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Veckans länkkärlek v 49

december 11, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Bra vecka i köket!

Det har varit en bra vecka i köket. Experimenterat en del med saffran inför att UNT i morgon ska hänga på mig, PickiPicki och Anton från Lykka.se och laga julgodis. Jag tänkte bidra med saffranskola, tomtecupcakes och ett enkelt dadelgodis. Frågan har varit hur man får loss maximalt med smak ur sitt saffran. Svaret stavas cognac. Mer om det senare i veckan.

Annars har det bakats cookies med tranbär och halloncupcakes. Det blev även en omgång choklad- och romcupcakes, men jag har i ärlighetens namn inte haft tid att publicera receptet än och jag tror att bilderna blev katastrof.

Fascinerande att se hur otroligt mycket gott som ploppar upp nu när alla har sånt fokus på att laga goda saker till julbordet.

Camilla som driver Min Goda Sida har gjort glöggtryffel som ser helt ljuvlig ut. Att göra tryffel kräver inga expertkunskaper, man kan experimentera i all oändlighet, men det funkar verkligen inte med alla former av smakkombinationer. Det här är en dock en säker vinnare.

Alma Mater sätter fingret på något som jag reagerat på och som är en minst sagt irriterande trend – det går inte att hitta icke färdigkokt julskinka i butikerna längre. Eller det går säkert, men man får leta som en tok. Hur lata har vi blivit? Hur kommer det sig att folk väljer att INTE koka den själva? Är det så att vi till den milda grad gått på myten att alla är så sjukt stressade att vi inte ens kan sätta en gryta med vatten på spisen? Skämmes.

Inget att göra i januari? Den tidigare ägaren av Petit France – Sébastien Boudet –  har platser kvar på sina kurser för hemmabagare. Ett tips är att skynda på med anmälningarna – de är sjukt populära och platserna är ytterst begränsade.

Bruna bönor kan vara så sagolikt gott men trots att det är enkelt att göra från grunden så blir det aldrig av. Blir förändring på det nu när Pernilla från Mästerkock i mitt eget kök precis lagt ut recept på Bruna bönor med konfiterat fläsk, kalkonfalu och knaperstekt svål. Det finns liksom inga ursäkter att inte göra det. Tänk det där en lördagslunch när man är lite lagom seg (ja, lite lagom bakis är väl en bättre beskrivning…).

Såg ni Nobelfestligheterna igår? Champagnen som serverades var Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut. Finns att beställa från Systembolaget  och även om jag inte har enorma förväntningar trots tidigare goda recensioner känns det värt att testa för att se om den funkar som vardagschampagne – priset är nämligen ytterst humana 249:-/flaska.

Man gör det inte lätt för sig… Jag har konstant dåligt samvete för att jag inte hinner med att lyssna på alla podcasts jag prenumererar på och vad händer – jag upptäcker den eminenta svenska matpodcasten Matpoden som görs av Ola Håkansson, kökschef på Tumba gymnasium och Andreas Hammarstedt, biträdande rektor på samma gymnasium. Kolla även in deras Tumblr, deras blogg.

Kul att se att fler än jag fastnat för Nygårdas julmust lagrad på bourbonfat. Den är väldigt vuxen i smaken och välkyld blir den ett gjutet inslag på julbordet i år.

Maria har gjort något som står kvar på min lista över Måsten inför julafton – saffransbiscotti.

Förresten, här är ett bra tips när det gäller glöggen (som jag iofs aldrig tröttnar på att dricka rykande het) – drick den iskall. När jag var på pressträffen för Blossa 08 (jobbade med dem då) så serverades den bland annat i glas som spenderat några timmar i frysen. Det blev en helt ny upplevelse. Testa.

Snart är det förresten dags att ta fram första romtopfen. Längtar ihjäl mig.

Slutligen – här är en bra guide till hur man rostar nötter på bästa vis. Spara, skriv ut, läs, sätt upp på kylen.

Filed Under: Länkkärlek

Previous Post: « Och här har vi vinnaren!
Next Post: Saffran och allt du behöver veta om det »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme