Hur i hela friden kommer man på idén att göra halloncupcakes några veckor innan jul?

Jag skulle kunna dra till med en klyscha om att jag ville bryta av mot alla julsmaker eller att jag experimenterar med något nytt till julbordet, men det skulle kvala in om som vinterns hittills mest tillrättalagda lögn. Ärligt talat så hade jag så fullt i skafferi och frys att det krävdes en rejäl utrensning och det som först fick stryka på foten var hallonen som skördats i somras och som jag tydligen missade under sylt/marmeladkokandet. Sen hittade jag en burk marshmallowsfluff och då ställs man omedelbart inför risken att kvällarna spenderas med en kopp varm choklad som man sen klickar ner fluffet i. Inte riktigt den förberedelse för nästa sommars vass-badande som jag hade planerat att undvika så den var fick också följa med.

Det finns en populär företeelse som kallas för fluff och kortfattat innebär att man smälter ner något gott i vispgrädde och när blandningen svalnat vispar man det. Perfekt till tårtfyllning eller som i det här fallet – som frosting.
Visade sig passa väldigt bra med det söta från marshmallows tillsammans med hallonen.

Känner du igen handen? Japp det är min kollega J som återigen fått ställa upp.

Halloncupcakes med marshmallowsfrosting

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Kväll dag 1: Hetta upp grädde i en kastrull och när första bubblan syns på ytan tar man av den från plattan och ha ner marschmallowfluffet i den. Det borde även gå med vanliga, fasta marshmallows men jag har inte testat det själv.
 2. När allt har löst sig häller man upp det i en skål, täcker med plastfolie ändra ner till ytan och ställer in i kylen över natten.
 3. Dag 2: Sätt ugnen på 180 grader .
 4. Se till att smöret är ordentligt rumstempererat och mjukt.
 5. Vispa smör och socker till en fluffig massa i en skål.
 6. Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Elvisp är så klart ett bra alternativ här även om min ballongvisp hittills inte svikit mig.
 7. Ha i citronskalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
 8. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
 9. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 10. Häll i mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 11. I en skål vid sidan om vänder man hallonen som kommer direkt från frysen i potatismjölet (detta för att de inte ska safta sig så ohyggligt). Ha därefter ner dem i smeten och rör lite försiktigt tills de fördelat sig jämnt.
 12. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är cirka 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 13. Vispa grädde och när den har en fast och fin konsistens spritsar man den på toppen av de avsvalnade cupcakesen.
 14. Servera snarast.