• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Cupcakes med choklad och rom

december 13, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

choklad rom cupcake

Vuxna cupcakes med mörk choklad och en touch av rom

Rom, denna gudagåva i all dess prakt. En bättre modell med bara lite is kan värma den kallaste av vinterkvällar medan en lite enklare variant och cola känns lika fantasifull som en gin & tonic, men vad spelar det för roll när det är så oerhört gott?

När det kommer till att laga något med rom är flamberade äppelklyftor som i pannan även får lite farinsocker över sig och en näve krossade nötter och slutligen en klick vaniljglass till en klassiker. I år har jag även fyllt upp källaren med ordentligt med romtopf som ska premiäröppnas på julafton.

Men så har vi då bakningen. Eftersom rom och mörk choklad passar som sulan och snöret var det inte alltför långsökt att de även skulle bilda ett trivsamt par i en cupcakesmet. Baske mig om jag inte hade rätt.

Körde med Rum Plantation och chokladen var tyvärr bara Lindts 70%-iga som inte är en favorit men funkar helt OK att baka på.

Frostingen är en enklare ganache utan smör i eftersom jag ville ha den lika matt som chokladen i själva kakan.

Cupcakes med choklad och rom

Tid: 1 timme

  • 120 g smör
  • 160 g strösocker
  • 60 g farinsocker
  • 2 ägg
  • Skalet av en halv citron (endast det yttersta)
  • 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 180 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • En knivsudd salt
  • 120 g mjölk
  • 60 g mörk och god choklad
  • 1.5 msk mörk rom

Frosting

  • 200 g vispgrädde
  • 80 g mörk och jättegod choklad
  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Se till att smöret är ordentligt rumstempererat och mjukt.
  3. Vispa smör och stro- och farinsocker till en fluffig massa i en skål.
  4. Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Elvisp för den late, ballongvisp för oss som behöver få lite motion.
  5. Ha i citronskalet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – ekologiska citroner är det som gäller.
  6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
  7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
  8. Häll i mjölk och rom. Rör tills det blandats till en jämn smet.
  9. Hacka chokladen grovt och rör ner även den.
  10. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är cirka 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
  11. Värm grädden till nästan kokpunkt. Ta av från plattan och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det blivit en jämn smet. Låt svalna ytterligare några minuter innan man spritsar ut lämplig mängd på de svala kakorna.

Filed Under: Choklad, Från ugnen Tagged With: baka, choklad, Cupcakes, recept, rom, Sött

Previous Post: « Saffran och allt du behöver veta om det
Next Post: Veckans länkkärlek v 50 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme