choklad rom cupcake

Vuxna cupcakes med mörk choklad och en touch av rom

Rom, denna gudagåva i all dess prakt. En bättre modell med bara lite is kan värma den kallaste av vinterkvällar medan en lite enklare variant och cola känns lika fantasifull som en gin & tonic, men vad spelar det för roll när det är så oerhört gott?

När det kommer till att laga något med rom är flamberade äppelklyftor som i pannan även får lite farinsocker över sig och en näve krossade nötter och slutligen en klick vaniljglass till en klassiker. I år har jag även fyllt upp källaren med ordentligt med romtopf som ska premiäröppnas på julafton.

Men så har vi då bakningen. Eftersom rom och mörk choklad passar som sulan och snöret var det inte alltför långsökt att de även skulle bilda ett trivsamt par i en cupcakesmet. Baske mig om jag inte hade rätt.

Körde med Rum Plantation och chokladen var tyvärr bara Lindts 70%-iga som inte är en favorit men funkar helt OK att baka på.

Frostingen är en enklare ganache utan smör i eftersom jag ville ha den lika matt som chokladen i själva kakan.

Cupcakes med choklad och rom

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Sätt ugnen på 180 grader .
 2. Se till att smöret är ordentligt rumstempererat och mjukt.
 3. Vispa smör och stro- och farinsocker till en fluffig massa i en skål.
 4. Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Elvisp för den late, ballongvisp för oss som behöver få lite motion.
 5. Ha i citronskalet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – ekologiska citroner är det som gäller.
 6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
 7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 8. Häll i mjölk och rom. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 9. Hacka chokladen grovt och rör ner även den.
 10. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är cirka 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 11. Värm grädden till nästan kokpunkt. Ta av från plattan och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det blivit en jämn smet. Låt svalna ytterligare några minuter innan man spritsar ut lämplig mängd på de svala kakorna.