Glasyr ska kokas, inte bara röras

Jag blir så trött på när något inte får vara enkelt utan ska kompliceras till förbannelse enbart för att sålla bort pöbeln från de duktiga. När man inte får göra på ett visst sätt eftersom det inte blir lika bra när sanningen egentligen är att det blir precis lika bra, men eftersom det rätta sättet är betydligt mer komplicerat säkerställer man att inga vanliga människor orkar genomföra det.

Men så har vi då de där fallen där det är så värt att lägga lite extra tid, energi eller pengar på att skapa något som milsvida överträffar den enkla varianten. Smördegen som må ta en hel del tid men aldrig kan jämföras med den köpta färdiga, chokladganache som verkligen ska göras med god choklad (disclaimer: choklad är inte bra bara för att den är mörk, kakaohalt är inte lika med kvalité) and so on.

Till den sistnämnda skaran hör då alltså glasyr. För visst är det enkelt och oftast alldeles tillräckligt att röra florsocker med någon droppe vatten, men ska man ha riktigt fin-fika med en god glasyr som stelnar fint och verkligen lyfter bakverken ska man koka sin egen.

Glasyr

Tid: 20 minuter

  1. Häll vatten och strösocker i en kastrull. Det ska finnas mycket utrymme kvar i kastrullen så ta en rejäl.
  2. Koka upp på hög värme.
  3. När det börjar koka tillsätter man glykosen och sänker värmen en aning. Rör om då och då.
  4. Efter cirka 25-30 minuter har den blivit lite seg, bubblorna mindre och nått cirka 118 grader (termometer är verkligen att föredra här).
  5. Häll glasyren i en stor, ugnssäker form och låt den svalna 10 minuter.
  6. Ta en palett eller en träsked och rör i glasyren lite sakta och försiktigt. Först händer inget, men sen blir den allt mattare för att helt plötsligt bli stenhård.
  7. Ta så mycket som ska användas till baket och lägg i en liten kastrull. Häll på några droppar citron.
  8. Värm sakta och försiktigt upp och rör lite för att få alla klumpar upplösta. Det ska inte koka eller så, bara smälta.
  9. När det fått rätt konsistens applicerar man det på bakverken.
  10. Det som inte värmdes på utan ligger kvar i formen flyttar man över till en glasburk, sätter på ett lock och ställer in i kylen. Där kan den förvaras i minst en vecka, men jag har i ärlighetens namn använt den efter två veckor utan att märka någon försämring.