• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Glasyr – den hemkokta, riktiga och fantastiskt goda varianten

januari 4, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Glasyr ska kokas, inte bara röras

Jag blir så trött på när något inte får vara enkelt utan ska kompliceras till förbannelse enbart för att sålla bort pöbeln från de duktiga. När man inte får göra på ett visst sätt eftersom det inte blir lika bra när sanningen egentligen är att det blir precis lika bra, men eftersom det rätta sättet är betydligt mer komplicerat säkerställer man att inga vanliga människor orkar genomföra det.

Men så har vi då de där fallen där det är så värt att lägga lite extra tid, energi eller pengar på att skapa något som milsvida överträffar den enkla varianten. Smördegen som må ta en hel del tid men aldrig kan jämföras med den köpta färdiga, chokladganache som verkligen ska göras med god choklad (disclaimer: choklad är inte bra bara för att den är mörk, kakaohalt är inte lika med kvalité) and so on.

Till den sistnämnda skaran hör då alltså glasyr. För visst är det enkelt och oftast alldeles tillräckligt att röra florsocker med någon droppe vatten, men ska man ha riktigt fin-fika med en god glasyr som stelnar fint och verkligen lyfter bakverken ska man koka sin egen.

Glasyr

Tid: 20 minuter

  • 200 g vatten
  • 500 g strösocker
  • 100 g flytande glykos
  • 1 citron
  1. Häll vatten och strösocker i en kastrull. Det ska finnas mycket utrymme kvar i kastrullen så ta en rejäl.
  2. Koka upp på hög värme.
  3. När det börjar koka tillsätter man glykosen och sänker värmen en aning. Rör om då och då.
  4. Efter cirka 25-30 minuter har den blivit lite seg, bubblorna mindre och nått cirka 118 grader (termometer är verkligen att föredra här).
  5. Häll glasyren i en stor, ugnssäker form och låt den svalna 10 minuter.
  6. Ta en palett eller en träsked och rör i glasyren lite sakta och försiktigt. Först händer inget, men sen blir den allt mattare för att helt plötsligt bli stenhård.
  7. Ta så mycket som ska användas till baket och lägg i en liten kastrull. Häll på några droppar citron.
  8. Värm sakta och försiktigt upp och rör lite för att få alla klumpar upplösta. Det ska inte koka eller så, bara smälta.
  9. När det fått rätt konsistens applicerar man det på bakverken.
  10. Det som inte värmdes på utan ligger kvar i formen flyttar man över till en glasburk, sätter på ett lock och ställer in i kylen. Där kan den förvaras i minst en vecka, men jag har i ärlighetens namn använt den efter två veckor utan att märka någon försämring.

Filed Under: Finfika, Fyllning och creme, Tillbehör Tagged With: baka, glasyr, hemkokt, recept

Previous Post: « Inköpslista till tisdagens #Twitterbak
Next Post: Apelsinrullar, som min farmor gjorde dem »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme