Tacksamt när man vill ha nybakat på morgonen

Det är klart att det finns en charm med att ställa klockan på 03.00 på morgonen och gå upp för att baka sitt bröd som en riktig bagare, men i ärlighetens namn – hur pepp är man på det en lördagsmorgon? Framför allt så ska man när det är helg absolut inte tvingas upp ur sängen tidigare än absolut nödvändigt.

Men en god lördagsfrukost kräver ett färskt bröd, gärna fortfarande varmt från ugnen så hur går man till väga?
Svaret är att jäsa det över natten i kylskåpet. Det finns lite olika varianter och jag har sen tidigare en favorit men det är aldrig fel att testa något nytt.

Den här degen blir nästan skrämmande lös men tanken är att få mycket hål i den.

Nattjäst surdegsbröd med stora hål

Tid: En halvtimme och så en massa väntan

Morgon dag 1

Tidig kväll dag 1
 1. Låt säg att du har en bit surdeg som ligger i kylen och inte använts på ett tag. Se till att mata den ordentligt så den är riktigt pigg. Sen fortsätter du med receptet.
 2. Morgon dag 1: Ta lite av den aktiva surdegen och blanda i en bunke tillsammans med vatten och vetemjöl (bara det som är med i första stycket). Täck med plastfolie, ställ på ett varmt och mysigt ställe.
 3. Tidig kväll dag 1: Om fördegen haft en bra dag är den nu superbubblig och om man stoppar ner en sked i den och drar upp ska den kännas seg. Då är den klar. Är det bara några få bubblor låter man den stå ett tag till.
 4. Häll ner vatten och surdeg i hushållsassistenten och kör tills det blandats till en slät vätska utan klumpar.
 5. Tillsätt vetemjölet.
 6. Kör på mellanhastighet tills allt blandats. Låt därefter vila tio minuter.
 7. Ha i saltet.
 8. Kör på mellan/hög runt sex minuter. Nu ska det bildas rejält med glutentrådar. För att testa degen tar man en liten klump och med hjälp av båda händerna drar man ut den till ett litet fönster. Om man kan göra det och degen blir riktigt tunn utan att spricka är den redo. Om den går sönder alldeles för lätt kör man den en stund till.
 9. Flytta degen till en bunke som man täcker med plastfolie för att behålla fukten.
 10. Efter en halvtimme tar man tag i ena kanten av degen, drar ordentligt uppåt och viker in degen mot mitten. Gör så runt omkring. På med plasten igen.
 11. Låt vila en halvtimme, gör om vikproceduren. Låt vila ytterligare trettio minuter och återupprepa.
 12. Därefter får degen jäsa cirka fyra timmar till på ett varmt och behagligt ställe.
 13. Stjälp upp degen på ett bra bakbord, ha på lite mjöl, dela i två delar (eller gör ett jättestort bröd), vik ihop och forma till en trevlig bit bröd. Använder man inga jäskorgar så lägger man det blivande brödet på bakplåtspapper och kanske stoppar in ett par ihoprullade kökshanddukar under så det ligger i en liten form. Strö över lite mjöl, täck med en bakhandduk och låt ligga framme en halvtimme till en timme.
 14. Nu är det förmodligen dags att sova. Stoppa då in degen i kylen och gå och lägg dig.
 15. På morgonen slår man på ugnen på 275 grader (eller 250 grader om man har en ugn som inte klarar varmare) innan man kliver in i duschen, alternativt ställer klockan en timme tidigare bara för att släntra upp, vrida igång ugnen och sen sova vidare. Ta även ut degen ur kylen.
 16. När ugnen är varm lägger man bröden på en plåt, snittar dem lite fint och sen skjutsar man direkt in dem i ugnen. In med en skvätt vatten eller ett par isbitar i botten.
 17. Dra ner värmen till 240 grader på en gång.
 18. Efter runt 35-40 minuter har det fått ordentligt med färg, är cirka 97 grader i mitten och ser riktigt trevligt ut. Ut med det och låt svalna på galler.
 19. Sämre frukost kunde man ha va?