• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Eclairs fyllda med nutellacreme

april 18, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Nutella eclairs recept

Extra smarriga eclairs

I höstas började jag baka traditionella eclairs som är en magnifik liten fransk bakelse, fylld med Crème Pâtissière.

Det är samma sorts deg som man använder till petit chouxer eller profiteroles och kan så klart varieras på en mängd sätt. Det som gör eclairs till just eclairs är att man spritsar ut dem med en rund tyll till en liten korv och efter att man gräddat dem fyller man dem med vaniljkräm. Sen finns det så klart en mängd variationer. Jag beslöt mig för att testa att smaksätta vaniljkrämen med nutella för att få en nötig touch.

Man ska i det här läget ta i beaktning att originaluppsättningen är tillräckligt beroendeframkallande för att få mig att vakna upp svettig om nätterna och skrika ut min längtan så högt att grannarna fruktar både för mitt liv och deras förstånd.
Att göra en förändring är som att inte nöja sig med att ha den Heliga Graal ståendes på spiselkransen, utan man måste ut på vägarna igen för att hitta Heliga Graal 2 (”Lite större, lite bättre, lite heligare). Det är dömt att misslyckas, det är galenskap att ens försöka och byborna står gråtandes utmed gatan medan man rider bort ty de vet att man skola inte återvända lefvande.

Point taken? Don’t effin do it.
Likt förbannat. Man gör det.

Jag har kort och gott tagit originalreceptet, lagt till några matskedar nutella till vaniljkrämen och den här gången har jag också penslat de små godingarna med egg wash (ägg och vatten) vilket gör att de får lite trevligare färg, en smakligare yta och om jag inte är ute och cyklar helt så höll de ihop bättre än nånsin.

Då åker vi.
(skriver jag Då åker vi en gång till får ni ta mig av daga. Det är bara lite mindre medelålders-man-som-vill-vara-hipp-men-slutade-vara-det-för-tio-år-sen än att säga att något rockar. Sistnämnda är det så klart instant spöstraff på)


Eclairs fyllda med nutellacreme

Tid: Runt 180 min arbete

  • 120 g vatten
  • 120 g mjölk
  • 120 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 140 g (2.4 dl) vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • En sats Crème Pâtissière (vaniljkräm)
  • 3 msk nutella
  • En sats Chokladganache
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Placera vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull och koka upp på medelvärme
  3. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka på plattan, sänk värmen och koka försiktigt ihop degen lite under ett par minuter.
  4. Förflytta degen till en bunke och låt svalna under en kvart. Rör om den ett par gånger under tiden.
  5. Tillsätt äggen ett och ett. Rör ordentligt tills de helt har arbetats in i degen. När det sista ägget är irört är degen gyllengul, lite seg och väldigt glansig.
  6. Täck den med plastfolie som ligger ovanpå degen och inte uppe vid bunkens kant (detta för att förhindra att den får en yta) och låt vila under en timme. Ska man inte använda den samma dag ställer man in den i kylen.
  7. Gör Crème Pâtissière och när den är sval så rör man i nutellan.
  8. Gör egg washen genom att ta det kvarvarande äggen och vispa upp det lite i en skål med de två matskedarna vatten.
  9. Täck en plåt med bakplåtspapper. Bästa är sen om man tar en spritspåse med en tyll med ganska stort och runt hål. Spritsa sen ut cirka 1 cm breda korvar som är så långa man önskar. Själv brukar jag göra dem långa som långfingret. Alternativet är att klicka ut dem med ett par skedar.  Lämna frikostigt med avstånd mellan dem.
  10. Pensla dem med egg wash.
  11. Stoppa in i ugnen och sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda cirka 30 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun yta. Stäng då av ugnen och öppna luckan på glänt. Låt dem torka i cirka 5 minuter och ta sen ut dem för att svalna på galler.
  12. Direkt när de kommer ut ur ugnen sticker man ett litet hål på kortsidan så ångan kan pysa ut. Det här fungerar som en tryckutjämning och gör att de inte faller ihop när de svalnar. Man släpper även ut fukt vilket säkrar att de är torra och fina på insidan.
  13. Spritsa in nutellacremen genom hålet eller så delar man dem och och brer på ett rikligt lager.
  14. Bred ut ganachen ovanpå locket. Har den stått ett dygn brer man runt den i burken den ligger i så den blir mjuk och följsam. Därefter applicerar man den med en kniv eller allra helst en spatel.
  15. Om man lyckas stå emot att äta upp alla på en gång kan de gott förvaras ett dygn i kylen i en låda med lock. Men bäst är de så klart färska.

Filed Under: Finfika Tagged With: baka, bakelse, eclairs, kaka, nutella, recept, Sött, vaniljkräm

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 15
Next Post: 6 personer du som matintresserad ska följa på Pinterest »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme