Vad göra med en uppsjö limefrukter? Jo, paj så klart!

Jag förstår inte varför, men av någon anledning gör jag alldeles för sällan paj. Tror det dels har att göra med att det inte är så lätt att portionsförpacka som kakor och cupcakes, men också att det är så mycket sommarfika för mig. Rabarberpaj med fetaost passar helt enkelt inte en kall vinterdag och hur kul är det när man inte fått klippa eller plocka färska frukter / stänglar / bär / whatnot själv och göra pajen på helt färska saker?

Så Key lime pie med vanlig ICA-lime som fraktats hit med en stånkande båt och ”mognat” sista biten i ett kylrum – hur rimmar det med ovanstående stycke? Inte så bra. Men hur ofta hittar man nyplockad lime i Sverige? (är det någon som har tips på en bra lime-butik uppskattar jag om ni tipsar mig)

Key lime pie ska om man följer ursprungsrecepten ha ett marängtäcke ovanpå. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det eftersom det skulle ge en sötma som jag ger mig tusan på kompletterar syran i limen på ett helt magiskt sätt.

Att ha i vanilj är inte något jag sett på så många andra ställen, men jag har svårt att låta bli eftersom det gör så mycket för slutresultatet.

För att sammanfatta – inget marängtäcke, tillsatte vanilj och har inte Key lime. Lik förbannat – Key lime pie.


Key lime pie

Tid: Cirka 45 minuter

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret och låt det svalna.
 3. Kör Digestivekexen i en matberedare tills de krossats till småsmulor. Alternativet är att mortla dem, eller för att köra med det lite mer aggressionsrensande alternativet – lägg dem i en fryspåse, knyt igen och hamra sönder dem med en stekpanna eller kavel.
 4. Blanda smulorna med smöret tills det blivit en deg.
 5. Fördela degen i en pajform och tryck ut den på ordentligt så den även täcker kanterna. Personligen vill jag gärna ha ett riktigt tunt skal som men värt att tänka på är att skalet tjocknar när man gräddar det. Ett alldeles för kraftigt skal är sällan att föredra.
 6. Förgrädda skalet runt 10-12 minuter, ta ut och låt svalna helt.
 7. Ner med den kondenserade mjölken i en skål. Tillsätt äggulorna.
 8. Rulla de hela limefrukterna kraftigt mot diskbänken, under handflatan så att det känns som att de nästan mosas ihop lite. Då frigörs saften i frukten och de blir lättare att pressa.
 9. Dela dem och pressa ur varenda droppe juice. Häll ner i smeten.
 10. Skrapa ur vaniljstängen och ha i skrapet tillsammans med saltet i smeten.
 11. Rör nu sakta men ändå bestämt tills allt blandats ordentligt.
 12. Häll ner smeten i pajskalet och stopp in i ugnen.
 13. Grädda 15-20 min (beroende på hur tjockt lagret med smet blev). Smeten ska ha stannat och blivit fast, men inte fått färg. Märker man att det drar ut på tiden kan man stänga av ugnen och öppna ugnsluckan på glänt. Då får den chans att gå ihop sig. Lägg även en bit folie över om den börjar ändra nyans.
 14. Ta ut, låt svalna (äta dagen efter är nästan att föredra, den blir perfekt i konsistensen efter en natt i kylen), riv över lite limeskal och servera.
 15. Ska man garnera ordentligt kan man torka tunna limeskivor i ugnen och servera vid sidan om för att ha som smul-skopa.