• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Key lime pie

maj 4, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Vad göra med en uppsjö limefrukter? Jo, paj så klart!

Jag förstår inte varför, men av någon anledning gör jag alldeles för sällan paj. Tror det dels har att göra med att det inte är så lätt att portionsförpacka som kakor och cupcakes, men också att det är så mycket sommarfika för mig. Rabarberpaj med fetaost passar helt enkelt inte en kall vinterdag och hur kul är det när man inte fått klippa eller plocka färska frukter / stänglar / bär / whatnot själv och göra pajen på helt färska saker?

Så Key lime pie med vanlig ICA-lime som fraktats hit med en stånkande båt och “mognat” sista biten i ett kylrum – hur rimmar det med ovanstående stycke? Inte så bra. Men hur ofta hittar man nyplockad lime i Sverige? (är det någon som har tips på en bra lime-butik uppskattar jag om ni tipsar mig)

Key lime pie ska om man följer ursprungsrecepten ha ett marängtäcke ovanpå. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det eftersom det skulle ge en sötma som jag ger mig tusan på kompletterar syran i limen på ett helt magiskt sätt.

Att ha i vanilj är inte något jag sett på så många andra ställen, men jag har svårt att låta bli eftersom det gör så mycket för slutresultatet.

För att sammanfatta – inget marängtäcke, tillsatte vanilj och har inte Key lime. Lik förbannat – Key lime pie.


Key lime pie

Tid: Cirka 45 minuter

  • 120 g smör
  • 200 g Digestivekex
  • 400 g kondenserad mjölk (1 burk)
  • 4 äggulor
  • 4 limefrukter
  • 0.5 vaniljstång (eller 1 tsk vanilj)
  • 1 nypa salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Kör Digestivekexen i en matberedare tills de krossats till småsmulor. Alternativet är att mortla dem, eller för att köra med det lite mer aggressionsrensande alternativet – lägg dem i en fryspåse, knyt igen och hamra sönder dem med en stekpanna eller kavel.
  4. Blanda smulorna med smöret tills det blivit en deg.
  5. Fördela degen i en pajform och tryck ut den på ordentligt så den även täcker kanterna. Personligen vill jag gärna ha ett riktigt tunt skal som men värt att tänka på är att skalet tjocknar när man gräddar det. Ett alldeles för kraftigt skal är sällan att föredra.
  6. Förgrädda skalet runt 10-12 minuter, ta ut och låt svalna helt.
  7. Ner med den kondenserade mjölken i en skål. Tillsätt äggulorna.
  8. Rulla de hela limefrukterna kraftigt mot diskbänken, under handflatan så att det känns som att de nästan mosas ihop lite. Då frigörs saften i frukten och de blir lättare att pressa.
  9. Dela dem och pressa ur varenda droppe juice. Häll ner i smeten.
  10. Skrapa ur vaniljstängen och ha i skrapet tillsammans med saltet i smeten.
  11. Rör nu sakta men ändå bestämt tills allt blandats ordentligt.
  12. Häll ner smeten i pajskalet och stopp in i ugnen.
  13. Grädda 15-20 min (beroende på hur tjockt lagret med smet blev). Smeten ska ha stannat och blivit fast, men inte fått färg. Märker man att det drar ut på tiden kan man stänga av ugnen och öppna ugnsluckan på glänt. Då får den chans att gå ihop sig. Lägg även en bit folie över om den börjar ändra nyans.
  14. Ta ut, låt svalna (äta dagen efter är nästan att föredra, den blir perfekt i konsistensen efter en natt i kylen), riv över lite limeskal och servera.
  15. Ska man garnera ordentligt kan man torka tunna limeskivor i ugnen och servera vid sidan om för att ha som smul-skopa.

Filed Under: Finfika, Paj, Sött Tagged With: baka, fika, key lime pie, lime, paj, recept

Previous Post: « Toscakaka
Next Post: Veckans länkkärlek v 18 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme