• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Cupcakes med rabarber

juni 12, 2012 by Johan Hedberg 7 Comments

rabarber cupcakes recept

Cupcakes som smakar sommar

Den där hälsosamma gränsen mellan engagerad och spritt språngande galen som alla hela tiden talar om att man inte ska korsa, var exakt går den?

Om man vill springa jättemycket är man målinriktad, men gör man det som Forrest Gump står folk och skakar på huvudet. Är rabarber flavour of choice hejar folk på medan man hyllar våren. Om man äter rabarberkräm till mellanmål varje dag i två veckors tid kommer oundvikligen frågan om det brunnit i det personliga proppskåpet (jag hade faktiskt en hangup för några år sen på en stört god makaronipudding som jag tog med mig som lunchlåda varje dag i två veckors tid innan kollegorna hotade med obligatorisk vegan-vecka – personligen tröttnade jag aldrig)

Så, när jag ställde mig och gjorde de här små krabaterna infann sig direkt frågan – Är det här att korsa den berömda linjen en gång för alla? Har det blivit så mycket rabarber i köket att det inte är roligt längre? Är skratten inte längre de glada och varma utan mer i stil med hysteriska, vadderat rum och tröja med jättelånga ärmar?

Problemet är att jag inte bryr mig. Jag kan inte sluta. Finns det rabarber ska de tillagas. För de är ju så fina. Och bara mina.

Cupcakes med rabarber

Tid: 1 timme

  • 120 g smör
  • 220 g socker
  • 2 ägg
  • Skalet av 1 citron (endast det yttersta)
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 g mjölk
  • En knivsudd salt
  • 4 msk rabarbermarmelad eller rabarberkompott likt den som används här
  • 4 msk finhackad, färsk rabarber

Frosting

  • 200 g philadelphia cream cheese
  • 5o g smör
  • 2 msk rabarbermarmelad eller kompott
  • 1/2 vaniljstång
  • 100 g florsocker
  1. Ta fram smöret i god tid så det blir riktigt mjukt. Ta även ut ägg och mjölk ur kylen så det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ner med smör och socker i en skål och vispa med elvisp, eller kör det ännu hellre i hushållsassistenten med visptillsats så det blir ordentligt gjort på en gång.
  4. Om det förelåg några oklarheter – vispa smör och socker tills det är en grynig massa och knäck sen i äggen.
  5. Vispa vidare och nu ska det inte bara vispas tills allt blandats – det ska bli en fluffig smet som är ljusgul till färgen. Krämig, nästan som tjock grädde. Då är du klar. Tror du att du är klar – vispa en minut till.
  6. Riv i citronskalet. Bara det yttersta så klart. Ekologiska citroner är att föredra av så många skäl att det är värt ett eget inlägg nån gång i framtiden.
  7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i vaniljen i smeten. Rör om så allt blandats (nu är det färdigarbetat med vispen och istället använder vi nu en slickepot eller kanske en träsked).
  8. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och rör så det blandats om och inga klumpar återstår.
  9. Häll i mjölk, salt och rabarber. Rör om igen.
  10. Fyll formarna till 50-60% och stoppa in i ugnen cirka 15 minuter (om man som jag använder små silikonformar, är det stora formar får man ha dem inne lite längre). Ta en tandpetare och stoppa ner i. Kommer den upp utan smet på sig är de klara.
  11. Nu til frostingen! Vispa cream cheese och smör tills det är helt blandat och klumpfritt.
  12. Tillsätt rabarber och vanilj och rör tills även det är utblandat.
  13. Sikta i hälften av florsockret och vispa tills det är helt blandat och nu börjar mer likna en fluffig smet.
  14. Därefter siktar man ner resten av florsockret och vispar tills det man har är en god frosting, redo att spritsas ut på cupcakesen.
  15. Är den för lös låter man den stelna till en stund i kylen.
  16. Toppa med en hypertunn skiva färsk rabarber.

 

Filed Under: Finfika, Rabarber Tagged With: baka, Cupcakes, frosting, rabarber, recept, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 23 – Grillfokus
Next Post: 7 kokböcker att köpa inför sommaren och hösten »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme