rabarber cupcakes recept

Cupcakes som smakar sommar

Den där hälsosamma gränsen mellan engagerad och spritt språngande galen som alla hela tiden talar om att man inte ska korsa, var exakt går den?

Om man vill springa jättemycket är man målinriktad, men gör man det som Forrest Gump står folk och skakar på huvudet. Är rabarber flavour of choice hejar folk på medan man hyllar våren. Om man äter rabarberkräm till mellanmål varje dag i två veckors tid kommer oundvikligen frågan om det brunnit i det personliga proppskåpet (jag hade faktiskt en hangup för några år sen på en stört god makaronipudding som jag tog med mig som lunchlåda varje dag i två veckors tid innan kollegorna hotade med obligatorisk vegan-vecka – personligen tröttnade jag aldrig)

Så, när jag ställde mig och gjorde de här små krabaterna infann sig direkt frågan – Är det här att korsa den berömda linjen en gång för alla? Har det blivit så mycket rabarber i köket att det inte är roligt längre? Är skratten inte längre de glada och varma utan mer i stil med hysteriska, vadderat rum och tröja med jättelånga ärmar?

Problemet är att jag inte bryr mig. Jag kan inte sluta. Finns det rabarber ska de tillagas. För de är ju så fina. Och bara mina.

Cupcakes med rabarber

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Ta fram smöret i god tid så det blir riktigt mjukt. Ta även ut ägg och mjölk ur kylen så det blir rumstempererat.
 2. Sätt ugnen på 175 grader.
 3. Ner med smör och socker i en skål och vispa med elvisp, eller kör det ännu hellre i hushållsassistenten med visptillsats så det blir ordentligt gjort på en gång.
 4. Om det förelåg några oklarheter – vispa smör och socker tills det är en grynig massa och knäck sen i äggen.
 5. Vispa vidare och nu ska det inte bara vispas tills allt blandats – det ska bli en fluffig smet som är ljusgul till färgen. Krämig, nästan som tjock grädde. Då är du klar. Tror du att du är klar – vispa en minut till.
 6. Riv i citronskalet. Bara det yttersta så klart. Ekologiska citroner är att föredra av så många skäl att det är värt ett eget inlägg nån gång i framtiden.
 7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i vaniljen i smeten. Rör om så allt blandats (nu är det färdigarbetat med vispen och istället använder vi nu en slickepot eller kanske en träsked).
 8. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och rör så det blandats om och inga klumpar återstår.
 9. Häll i mjölk, salt och rabarber. Rör om igen.
 10. Fyll formarna till 50-60% och stoppa in i ugnen cirka 15 minuter (om man som jag använder små silikonformar, är det stora formar får man ha dem inne lite längre). Ta en tandpetare och stoppa ner i. Kommer den upp utan smet på sig är de klara.
 11. Nu til frostingen! Vispa cream cheese och smör tills det är helt blandat och klumpfritt.
 12. Tillsätt rabarber och vanilj och rör tills även det är utblandat.
 13. Sikta i hälften av florsockret och vispa tills det är helt blandat och nu börjar mer likna en fluffig smet.
 14. Därefter siktar man ner resten av florsockret och vispar tills det man har är en god frosting, redo att spritsas ut på cupcakesen.
 15. Är den för lös låter man den stelna till en stund i kylen.
 16. Toppa med en hypertunn skiva färsk rabarber.