Bullar fyllda rabarber och vaniljkräm

Bullar är lite som rabarber för mig – vi har alltid haft en fin relation. Redan som liten visste jag exakt mina begränsningar och minns särskilt den gången jag låg med magsmärtor en hel eftermiddag efter att ha spårat ur fullkomligt på ett fat med tyvärr en aning degiga bullar. Goda men förrädiska.
Min mammas bullar fyllda med mandelmassa, min fasters med rikligt med kanel och smör eller de hembakade som alltid fanns färska på Springtime PR – favoriterna är många.

Samtidigt blir det väldigt ofta just de snurrade varianterna och alldeles för sällan den där släta bullen som är fylld med något smaskigt. Efter helgens stora rabarberskörd tänkte jag att det vore toppen att kombinera dem med vanilj och varför inte göra det i just en bulle.

Som alla andra bullbak ska man inte stressa utan låta degen jäsa i lugn och ro. Om man har extra gott om tid är det att rekommendera att man halverar jästmängden och samtidigt lite mer än dubblerar jästiden eftersom degen får mycket mer naturlig smak. Extrem-overkill-elite-varianten är så klart att ha i ytterst lite jäst och sen låta bullarna jäsa i kylen över natten.


Bullar med rabarber och vaniljfyllning

Tid: 3 timmar inklusive jäsning

 1. Skär rabarbern i små bitar. Häll ner i en kastrull tillsammans med socker och citron.
 2. Hetta upp på medelhög värme och rör om ibland.
 3. Koka samman till en massa som är lösare än marmelad, men inte lika lös som en kompott. Ställ åt sidan och låt svalna.
 4. Gör vaniljkrämen enligt receptet ovan (båda de här sakerna kan förberedas dagen innan och tas ut ur kylen strax innan användande).
 5. Skär ner smöret i en kastrull och sätt på en medelvarm platta.
 6. När smöret smält häller man i mjölk, grädde och vaniljen (dela stången, skrapa ur vaniljen) och låter allt bli ljummet.
 7. Smula ner jästen i en bunke och häll över smör-/gräddblandningen.
 8. Tillsätt sockret samt kardemumma och rör tills jäst och socker är helt löst i vätskan.
 9. Häll i det mesta av mjölet (spara runt 1 dl till knådningen) samt salt och knåda samman till en deg.
 10. Antingen kör man den i maskin eller så knådar man den på ett bakbord tills den är smidig. Pudra över mjölet, så mycket som behövs för att få en bra konsistens på degen. Den ska inte kladda men ändå vara blank och fin.
 11. Låt jäsa under en dryg timme under duk eller tills den är ungefär dubbelt så stor.
 12. Häll ut på ett bakbord och dela upp cirka 28 bitar. Har du en våg i närheten så ska varje bit väga 70 gram för att de ska få lagom storlek. Smaksak så klart, men det var vad jag tyckte blev en lagom munsbit.
 13. Rulla till bullar och lägga på bakplåtspapper. Det finns lite olika metoder för att få dem riktigt runda och fina. Ett sätt är att rulla dem och därefter hålla dem med ena handen medan man lägger andra handens handflata på bullen och vrider den runt bullen. Degen fastnar lite lagom på handen och följer med runt. Samtidigt roterar man bullen med den hand som håller i den. Jag kan verkligen inte förklara…
 14. Låt jäsa övertäckta under en dryg timme till och sätt samtidigt ugnen på 225 grader.
 15. Tryck ner tummen i mitten av bullen och vidga sen hålet så det blir lite större.
 16. Tillsätt rabarber i botten och spritsa över vaniljkräm så det täcker locket. Inte för mycket bara eftersom den reser sig lite under gräddningen och risken är då att den glider av.
 17. Grädda 12-14 minuter. De ska få ordentligt med färg och gräddar man dem för kort stund blir de garanterat degiga i mitten.
 18. Låt svalna på galler. Jag säger igen – på galler. Låter man dem ligga kvar på bakplåtspappret blir det garanterat degiga. Man vill få bort all ånga så fort det bara går.
 19. Pudra över lite florsocker och servera.