Danielle Heavenlycupcake

Min första läromästare när det kommer till cupcakes

Danielle som driver Heavenly Cupcake var den första svenska bloggaren som jag läste slaviskt. Hon var den som gav de avgörande tipsen när jag började utforska cupcakesbakandet och hon har från den stunden varit en stor källa till inspiration. Många gånger är det klockrena förädlingar av klassiska recept (Jordgubbstårta med rabarber och kardemumma är bara ett måste att prova innan hösten kommer), helt nya vägar att vandra på (Black Bean Brownies – ärligt talat, vem hade chansat på den kombon?) eller såna där kakor som man känner på tunga hur fantastiska de är när man läser beskrivningen av dem (Rosmarinkakor tillsammans med en fantastisk beskrivning av en blomstrande balkong)

Självklart skulle även hon utsättas för sommarens frågor. De tidigare intervjuoffren var PickiPickiLinneas Skafferi och Bara En Kaka Till.

1. Var ska du tillbringa sommaren?
Jag ska försöka tillbringa en del tid hemma på landet bland blommor och hallonbuskar. Men annars jobbar jag på ett café inne i Borås och där kommer jag spendera ganska många timmar nu på sommaren.

2. Vad kommer det lagas mest av kommande månaden?
Sallad. Jag äter väldigt mycket sallad på sommarhalvåret eftersom det är enkelt, snabbt och fräscht. I min sallad har jag gärna kokt mathavre och bönbiffar för att uppdatera den lite. Och fetaost, jag kan inte leva utan fetaost.

3. Jordgubbar eller rabarber?
Jag får nog välja rabarber. Om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt aldrig riktigt förstått hypen kring jordgubbar. Jag tycker att man oftast blir besviken smakmässigt. Däremot kan jag spana på rabarberplantan i veckor innan den är okej att skörda. Och jag har aldrig blivit besviken. Kräm, cupcakes, sockerkaka och smörkräm. Rabarber passar i allt!

4. Bästa receptet med jordgubbar/rabarber?
Förra våren hade jag haft stenkoll på rabarberplantorna hemma på landet. Och på ett ställe växter de mot en solig stenvägg så där kommer de alltid lite tidigare än vanligt. Jag bestämde mig snabbt för att göra en god paj men när jag stod och bakade så tänkte jag på lite annat och upptäckte halvvägs igenom att jag inte alls gjorde pajdeg utan stod och vispade sockerkaka. Ibland är det bättre att inte tänka alls, för den Rabarber och kardemummakaka som blev resultatet var helt gudomligt god!

5. Vad kommer du läsa under sommaren?
Det blir en hel del bak- och matböcker faktiskt. Jag läser just nu in mig på raw food och vegetariskt. Jag tycker det är lite spännande med nyttigare ingredienser i bakning så det ligger en hel hög med sådana böcker på golvet jämte min säng. Där ligger också en och annan fotohandbok då jag precis köpt en ny kamera till mig själv och vill lära mig ALLT. Sen kommer jag såklart läsa en hel del vanlig skönlitteratur också. Men inga deckare som resten av sommarsverige verkar göra. Jag har aldrig fastnat för den genren.

6. Vad blir nästa favorit hos vanliga konsumenter?
Från matbutiken så tror jag på mer naturliga ingredienser och mer nyttiga grejer såhär efter semesterfrosseriet. Inom bakningen tror jag det kommer bli väldigt populärt med tantkakor, alltså små, hårda kakor. Längre framåt hösten tror jag på afternoon tea med goda scones och hemkokta sylter gjorda på sommarens bär.

7. Vilken är den just nu mest underskattade ingrediensen?
Jag har på den senaste tiden experimenterat en del med bönor och jag måste säga att det är en riktigt underskattad ingrediens. Både i matlagning och bakning. Superbilliga och fulla med nyttigheter. Det är definitivt något jag kommer använda mig mycket mer av och något som jag hoppas fler testar. Det låter ju lite udda, men det är riktigt gott.

8. Senaste inköpet till köket?
Det senaste inköpet till mitt kök är en matberedare. Jag har inte haft någon innan och nu funderar jag på hur jag överlevde. De är riktigt användbara!

9. Högst på önskelistan står…?
En matresa till Frankrike eller Italien. Jag gillar deras matkultur och att det är upplevelsen som är viktig. Det kan jag sakna här hemma i Sverige ibland. Jag gillar också deras matmarknader och små, specialiserade butiker, det saknas också här hemma. Allra helst hade jag velat spendera några dagar bakom kulisserna på ett franskt boulangerie.

10. Vad har du nån gång funderat på att odla på din balkong men skippat med tanken ”Nej, grannarna kommer bli tokiga”?
Jag odlar redan en hel del på min balkong men det syns inte från gatan. När jag var i Italien såg jag hur de odlade vindruvor och hade stora träd på sina balkonger. Det hade inte varit helt fel! Då hade det verkligen blivit mer som en grön oas istället för krukor utplacerade där de får plats.