Det var den semestern det

Till slut fick det vara nog med dåligt väder. Trots att hallonen var redo att plockas och de svarta vinbären bara behövde några få soltimmar till innan de var tillräckligt mogna gav vi upp, lämnade stugan på landet och begav oss till Sälen.
Sjöbad böts ut mot fjällvandring och lystna blickar på små öar av alldeles för omogna hjortron. Det blev inköp av lokalproducerad ost under Sälens Dag innan jag och några äldre herrar fick prova Olnispagårdens nybakade tunnbröd direkt från den vedeldade bakugnen. Allt under en strålande sol.

Nöjd med avstickaren bar det efter några dagar tillbaka till stugan på landet. Man skulle kunna tro att det bakats sen dess. Det har det inte. Istället har söndagen, sista dagen innan semestern är slut, spenderats med att gräva dike. Det är sånt som gör att man ännu mer längtar tillbaka till kontorets mjuka stol.

Men äsch, nog snackat om mig – nu tar vi bästa länkarna från veckan som gått.

Danielle från Heavenly Cupcake – som jag intervjuade senast i 10 snabba frågor till har gjort hemgjort jordnötssmör. Lycklig man blir av att läsa sånt.

Le Parfait formligen sprutar ur sig en massa recept och bland alla godsaker fastnade jag särskilt för Gammeldags blåbärskakor. Som vanligt fantastiska bilder och den där kardemumman är förmodligen helt underbar tillsammans med blåbär.

Att det finns såna här pizzerior i Sverige ger mig hopp om framtiden. Ligger lite för långt bort för att besöka i morgon, men attans vad jag måste dit!

Går man in i växthuset på landet för att genomföra den dagliga jakten på tjuvskott bland tomatplantorna inser man att snart är det dags att skörda de första små godsakerna. Efter att jag gjort ännu mer tomatsås lovar jag att testa det här receptet på Heta grönsaksshots med krutong och gurka. Toppen som förrätt.

Trodde ni förresten att det är skördesäsong och ingenting annat? Så fel ni har. Det är ju nu man ska plantera grönkålen. Tänk på att den blir som allra bäst om man väntar med att skörda den till efter den fått sig en kyss av nattfrosten.

Jag skulle inte våga mig på att baka wienerbröd på surdeg, men ska nån lyckas är det Hovkonditorn. De ser ut som de ska göra och processen innehåller precis så mycket smör som man vill ha i för att säkra många fina lager. Antar att jag måste testa nån gång.

Lavendel är en typisk alla pratar om men ingen använder-blomma. Jag gjorde en gång en kladdkaka med lavendel och havssalt och insåg då att några små blommor transporterar mig till österrikiska landsbygden som genom ett trollslag. Med lite fantasi är det nästan så man hör råmandet från de lila Milka-kossorna medan man springer fram över Matterhorns sluttningar endast iförd ett par lederhosen. Eller vänta. Det där var en helt annan fantasi.
Anyway, det jag skulle komma till var att Made By Mary har gjort en Vanilj- & Lavendelpannacotta. Den ser helt fab ut.

Avslutar med följande visdomsord: Gör inläggningar, gör många och gör dem nu. Hittade en ny favoritblogg i Gaashud.se som hade ett trevligt tips på inlagd rödlök.