• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tomatsås med salvia

juli 2, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Tomtatsas recept

Bästa sättet njuta av sommarens smaker hela vintern

Växthuset vid sommarstugan har inte börjat ge några hemodlade tomater än, men tack och lov finns fantastiska Norrängens Trädgård tio minuter bort. De blir bara bättre och bättre för varje år och känslan av att kliva in i deras växthus och plocka ihop påse på påse med gula, röda och svarta tomater är svår att överträffa när sommaren fortfarande är i sin linda.

Just den här tomatsåsen började jag göra förra året. Den blir väldigt tomatig i smaken trots lök och kryddor. Ett par av smakprovarna tyckte att man kunde ha i en gnutta rödvin vilket jag tror är en toppenidé att testa på en mindre mängd men den största mängden vill jag ha just neutral. Har även fått frågor kring det faktum att skalet är kvar på tomaterna. Eftersom de mixas blir det inga bitar kvar som stör, men däremot all den smak som sitter i just skalet.

Om man inte kokar ihop den mer än ett par minuter är den perfekt till pasta eller att koka lite italiensk korv i. Låter man den koka ihop en stund använder jag den till lasagne, har ner den i köttfärssås eller smaksätter med lite BBQ-sås och har till en bit grillat kött.

Skillnaden mot såsen jag gjorde förra året är att jag är mer frikostig med färska örter i år. Salvia har blivit min nya älskling och självklart passar det jättebra till tomater. Prova dig fram med mängden örter tills du hittar en smak du är nöjd med. Tänk på att den utvecklas ännu mer när såsen fått svalna och stått en stund.


Tomatsås

Tid: Runt 50 min
Mängd: Cirka 1 liter

  • 15 stora tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • Färsk timjan
  • Färsk basilika
  • Färsk salvia
  • Olivolja (ta nu för guds skull en bra)
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk äppelcidervinäger (testa att byta ut ibland mot balsamvinäger)
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
  4. Hacka en bunt basilika och en näve salvia. Riv av lite timjanblad. Fördela allt jämnt över tomaterna.
  5. Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
  6. In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
  7. Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.

 

 

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tomater Tagged With: konservera, recept, sås, tomater, tomatsås

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 26 – Brödspecial
Next Post: Tårtbotten – det enda recept du behöver »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme