Tomtatsas recept

Bästa sättet njuta av sommarens smaker hela vintern

Växthuset vid sommarstugan har inte börjat ge några hemodlade tomater än, men tack och lov finns fantastiska Norrängens Trädgård tio minuter bort. De blir bara bättre och bättre för varje år och känslan av att kliva in i deras växthus och plocka ihop påse på påse med gula, röda och svarta tomater är svår att överträffa när sommaren fortfarande är i sin linda.

Just den här tomatsåsen började jag göra förra året. Den blir väldigt tomatig i smaken trots lök och kryddor. Ett par av smakprovarna tyckte att man kunde ha i en gnutta rödvin vilket jag tror är en toppenidé att testa på en mindre mängd men den största mängden vill jag ha just neutral. Har även fått frågor kring det faktum att skalet är kvar på tomaterna. Eftersom de mixas blir det inga bitar kvar som stör, men däremot all den smak som sitter i just skalet.

Om man inte kokar ihop den mer än ett par minuter är den perfekt till pasta eller att koka lite italiensk korv i. Låter man den koka ihop en stund använder jag den till lasagne, har ner den i köttfärssås eller smaksätter med lite BBQ-sås och har till en bit grillat kött.

Skillnaden mot såsen jag gjorde förra året är att jag är mer frikostig med färska örter i år. Salvia har blivit min nya älskling och självklart passar det jättebra till tomater. Prova dig fram med mängden örter tills du hittar en smak du är nöjd med. Tänk på att den utvecklas ännu mer när såsen fått svalna och stått en stund.


Tomatsås

Tid: Runt 50 min
Mängd: Cirka 1 liter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
  4. Hacka en bunt basilika och en näve salvia. Riv av lite timjanblad. Fördela allt jämnt över tomaterna.
  5. Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
  6. In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
  7. Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.