Klassisk jordgubbstårta men i lite mindre förpackning
Det finns något nästan perverterat med att veta att man ätit upp en hel tårta själva. Oftast är det av naturliga skäl inget man gör utan att bli sockerförgiftad och ärligt talat, hade jag nånsin gjort det hade jag aldrig berättat om det. Jag må gilla bakverk, men det får finnas gränser.
Varför då inte göra dem lite mindre?
Jag har en ring av lämplig storlek som jag annars använder för att bygga mat på höjden men som ibland extraknäcker som kakutskärare. Den kom väl till pass.
De får gärna stå några timmar i kylen för att safta sig och kan med fördel göras på kvällen om de ska ätas dagen därpå.
Minitårtor med jordgubbar
Tid: 1 timme
Antal: 6 st
- 1 tårtbotten
- 1 sats vaniljkräm
- 1 dl puréade jordgubbar
- 2 dl vispad grädde
- 50 g pistaschnötskärnor
- Några jordgubbar till garnering och några till själva kakorna
- Gör tårtbotten och låt den svalna helt.
- Skiva några av jordgubbarna riktigt, riktigt tunnt.
- Hacka pistaschnötterna i små bitar. En matberedare kan vara en bra idé här.
- Vispa grädden om du inte redan gjort det. Den ska vara fast men inte smör.
- Skär av toppen så tunnt du kan. Detta för att få bort ytan för att underlätta uppsugningen av vätska.
- Dela tårtbottnen i tre lager. Jag använder en riktigt skarp och tunn brödkniv som jag sågar in till mitten av kakan och så roterar jag den sakta runt, runt.
- Lägg ut varje skiva på en skärbräda och stansa ut runda bitar i lämplig storlek. När jag gör dem blir det sex rundlar ur varje skiva. Totalt 18 st.
- Placera en rundel (bäst är att ta en från den understa skivan så den är helt slät under) på en liten bit bakplåtspapper.
- Stryk ut en dryg matsked jordgubbspuré på skivan och lägg därefter på ett tunt lager med jordgubbsskivor.
- Lägg en till rundel ovanpå och täck den i sin tur med en rejäl klick vaniljkräm.
- Slutligen tar man en tredje rundel och lägger ovanpå vaniljkrämen.
- Ta grädde på en spatel eller annat lämpligt verktyg och lägg ett tunt lager runt hela kakan. Det ska bara vara så att det täcker ytan och inte släpper igenom några kakbitar. Se till att det blir en slät kant både runtomkring och på ovansidan. Resultatet ska se ut som en vid toalettrulle på högkant.
- Fyll ena näven med pistachsmulor och tryck försiktigt dit dem på kakan. Rotera kakan och gör om samma sak runtomkring. Jag vill inte ha så mycket nötter att det blir heltäckande, men smaken är som bekant delad och föredrar man ännu mer nöthack är det bara att trycka lite bestämdare.
- Ställ in i kylen så de stelnar ihop.
- Innan servering tar man fram dem så de inte är kylskåpskalla och garnerar med jordgubbar på toppen.