• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Somriga minitårtor med jordgubbar

augusti 7, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Minitårta med jordgubbar

Klassisk jordgubbstårta men i lite mindre förpackning

Det finns något nästan perverterat med att veta att man ätit upp en hel tårta själva. Oftast är det av naturliga skäl inget man gör utan att bli sockerförgiftad och ärligt talat, hade jag nånsin gjort det hade jag aldrig berättat om det. Jag må gilla bakverk, men det får finnas gränser.

Varför då inte göra dem lite mindre?

Jag har en ring av lämplig storlek som jag annars använder för att bygga mat på höjden men som ibland extraknäcker som kakutskärare. Den kom väl till pass.

De får gärna stå några timmar i kylen för att safta sig och kan med fördel göras på kvällen om de ska ätas dagen därpå.

Minitårta samlingsbild

Minitårtor med jordgubbar

Tid: 1 timme
Antal: 6 st

  • 1 tårtbotten
  • 1 sats vaniljkräm
  • 1 dl puréade jordgubbar
  • 2 dl vispad grädde
  • 50 g pistaschnötskärnor
  • Några jordgubbar till garnering och några till själva kakorna
  1. Gör tårtbotten och låt den svalna helt.
  2. Skiva några av jordgubbarna riktigt, riktigt tunnt.
  3. Hacka pistaschnötterna i små bitar. En matberedare kan vara en bra idé här.
  4. Vispa grädden om du inte redan gjort det. Den ska vara fast men inte smör.
  5. Skär av toppen så tunnt du kan. Detta för att få bort ytan för att underlätta uppsugningen av vätska.
  6. Dela tårtbottnen i tre lager. Jag använder en riktigt skarp och tunn brödkniv som jag sågar in till mitten av kakan och så roterar jag den sakta runt, runt.
  7. Lägg ut varje skiva på en skärbräda och stansa ut runda bitar i lämplig storlek. När jag gör dem blir det sex rundlar ur varje skiva. Totalt 18 st.
  8. Placera en rundel (bäst är att ta en från den understa skivan så den är helt slät under) på en liten bit bakplåtspapper.
  9. Stryk ut en dryg matsked jordgubbspuré på skivan och lägg därefter på ett tunt lager med jordgubbsskivor.
  10. Lägg en till rundel ovanpå och täck den i sin tur med en rejäl klick vaniljkräm.
  11. Slutligen tar man en tredje rundel och lägger ovanpå vaniljkrämen.
  12. Ta grädde på en spatel eller annat lämpligt verktyg och lägg ett tunt lager runt hela kakan. Det ska bara vara så att det täcker ytan och inte släpper igenom några kakbitar. Se till att det blir en slät kant både runtomkring och på ovansidan. Resultatet ska se ut som en vid toalettrulle på högkant.
  13. Fyll ena näven med pistachsmulor och tryck försiktigt dit dem på kakan. Rotera kakan och gör om samma sak runtomkring. Jag vill inte ha så mycket nötter att det blir heltäckande, men smaken är som bekant delad och föredrar man ännu mer nöthack är det bara att trycka lite bestämdare.
  14. Ställ in i kylen så de stelnar ihop.
  15. Innan servering tar man fram dem så de inte är kylskåpskalla och garnerar med jordgubbar på toppen.

Pistagenötter hackade

Filed Under: Desserter, Finfika Tagged With: jordgubbar, recept, sommar, sommartårta, Sött, tårta

Previous Post: « Clafoutis med körsbär
Next Post: 10 snabba frågor till Louise’s Spis »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme